Joel Sternfeld la muzeul „Albertina“ și Elliott Erwitt la „Kunsthaus Wien“ – acestea sunt cele două propuneri pe care capitala Austriei le face iubitorilor de fotografie vara aceasta. Este vorba despre două expoziții retrospective dedicate unor artiști care au marcat evoluția artei fotografice.

Joel-Sternfeld_After-A-Flash-Flood_Rancho-Mirage_California-1979

Joel-Sternfeld_Summer-Interns-Having-Lunch_-Wall-Street_New-York_-August-1987

Joel Sternfeld – fotografii color din 1970 încoace

Din 27 iunie până pe 30 septembrie 2012 muzeul „Albertina“ din Viena prezintă 130 de lucrări din peste trei decenii de activitate ale fotografului american Joel Sternfeld (*1944, New York). Alături de Steven Shore și William Eggleston, Sternfeld face parte dintre reprezentanții de seamă ai „New Color Photography“, cei care au descoperit și introdus în anii 70 culoarea în fotografia de artă. Prin intermediul expoziției lui Sternfeld de la Museum of Modern Art din 1976 fotografia color s-a bucurat pentru prima oară de apreciere ca formă de exprimare artistică.

Sub genericul „Joel Sternfeld – fotografii color din 1970 încoace“ muzeul „Albertina“ prezintă 11 proiecte ale fotografului american. Un punct central al expoziției îl constituie cele 50 de fotografii nepublicate pâna acum din perioada de început a activității artistice a lui Sternfeld, care se întinde din 1969 până spre sfârșitul anilor 70. Atenția lui Sternfeld este îndreptată mereu asupra patriei sale – America – cu particularitățile, oamenii și peisajele sale. Perspectiva distanțată a artistului față de țară și oameni dă naștere unor imagini penetrante, care prezintă America între utopie și distopie. Expoziția retrospectivă dedicată  lui Sternfeld este realizată în colaborare cu muzeul „Folkwang“ din Essen.

ERWITT_USSR_Moscow_1959_-Nikita-Khrushchev_and-_Richard-Nixon-Copyright_-Elliott-Erwitt_Magnum-Photos-Photos

ERWITT USA New York 1974 -Felix Gladys and Rover Copyright - Elliott Erwitt Magnum Photos

 

Elliott Erwitt. Retrospectivă

Muzeul „Kunsthaus Wien“ îi dedică din 14 iunie până pe 30 septembrie o amplă expoziție retrospectivă celui care a fost denumit și „Woody Allen al fotografiei“ – Elliott Erwitt. Născut în 1928 la Paris ca fiu al unor imigranți ruși, Erwitt a copilărit la Milano. În 1939 a reusit să fugă de naziști și să se refugieze în America, iar din 1941 trăiește la New York. Celebritatea lui Erwitt, care a devenit mai târziu președinte al agenției Magnum Photo, se datorează în primul rând portretelor sale de copii, câini și posesori de câini, nudiști și nu în ultimul rând vizitatori de muzeu, fotografii în care ironia și afecțiunea se îmbină într-un stil unic, marca Erwitt. De asemnea a rămas în istorie secvența de fotografii în care Erwitt surprinde discuția polemică dintre Richard Nixon și Nikita Hrușciov în 1959, fotografii care i-au adus dealtfel și reputația de „insider invizibil“. La deschiderea expoziției de la Kunsthaus Wien, realizată în colaborare cu Magnum Photo, a fost prezent și fotograful însuși.