Cu doar câteva luni înainte momentul de start al Programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, orașul nostru este mai efervescent ca oricând. Vă invităm să vă bucurați din plin de multitudinea de evenimente care umplu orașul de energie și creativitate în weekend-ul 23-25 septembrie, evenimente pe care Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, le susține cu mândrie. Aflați mai multe informații despre toate evenimentele finanțate din bugetul local al orașului pe site-ul centruldeproiecte.ro/calendar.

Pe cei care caută puțină tihnă îi invităm în acest weekend la o plimbare până în Parcul Rozelor, unde are loc La Pas – Festival de Gastronomie Artizanală. Veți găsi acolo bunătăți proaspete de la producători locali, artizani talentați, degustări, ateliere pentru întreaga familie și concerte. Proiectul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte Timișoara cu 750.000 lei.

Vineri, 23 septembrie, de la ora 19:00, Teatrul Basca (str. Ion Mihalache, nr. 2) vă așteaptă la spectacolul „Nu ne vom obișnui cu războiul” / „We will not get used to war”, al grupului de artiști Actors for Future din Ucraina. Piesa surprinde durerea celor care nu au putut să părăsească locurile acaparate de război, în timp ce muzica live cântată la bandura (instrument tradițional ucrainean) onorează memoria generațiilor care au luptat și în trecut pentru a-și apăra țara. Spectacolul face parte din Festivalul in : v z b l, organizat de Asociația Solidart, care beneficiază de o finanțare de 246.900 de lei prin programul cultural prioritar Timișoara 2023 | Boarding Station.

Tot în acest weekend se derulează festivalul Sabotage, care aduce împreună producători muzicali, DJ-i, echipe de sunet și artiști vizuali din Europa și din Japonia, în spațiul extrem de ofertant al fostelor ateliere de reparație a tramvaielor, MultipleXity. Proiectul este dezvoltat de Asociația La Figurat și este finanțat cu 500.000 lei prin programul Timișoara 2023 | Boarding Station.

Spațiul independent de artă contemporană Indecis (str. Coriolan Brediceanu, nr. 2/6) găzduiește o expoziție colectivă provocatoare și inovativă: Cozzzmonautica – Pădurea Antenelor (9 septembrie – 16 octombrie). Azi, 23 septembrie, nu doar e un bun prilej de a vizita expoziția, ci, începând cu ora 18:00, sunteți așteptați la o serie de prezentări ale unor scriitori de SF și oameni de știință din întreaga lume. Această acțiune face parte din proiectul Culture Quest, care are o finanțare în valoare totală de 108.000 lei, prin programul cultural prioritar Timișoara 2023 | Boarding Station.

De asemenea, azi, 23 septembrie, începe Beta 2022 – bienala timişoreană de arhitectură. Pe parcursul unei luni întregi, până pe 23 octombrie, vă încurajăm să participați la zecile de evenimente cuprinse în programul Beta 2022. Expoziții, dezbateri, conferințe, seri de film vă invită să testați idei și abordări noi în relația noastră cu orașul. Odată cu ediţia Beta 2022 intră în circuitul cultural al orașului spaţiul fostului Complex Timiș din Palatul Ștefania (Traian), cunoscut și sub denumirea „Casa cu maimuţe”. Beta 2022 – bienala timișoreană de arhitectură este un proiect finanțat prin programul Repere în Cultură și are o valoare de 494.500 de lei.

Zilele Culturale Maghiare din Timișoara, ediția a VII-a, vă așteaptă în acest weekend, în mai multe spații din zona centrală, cu produse tradiționale și de artizanat, spectacole și concerte. Într-un oraş unde etniile trăiesc în armonie şi îşi respectă cultura reciproc, organizatorii doresc ca aceste evenimente să familiarizeze cetățenii cu cultura minorității maghiare. Evenimentul este organizat de Asociația Bastion-Varbastya și finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, prin programul Repere în cultură, cu 260.257 de lei.

Vineri, 23 septembrie, de la ora 19:00, Asociația Noi Re-Creăm și partenerii săi invită public și artiști la un jam session în spatele Casei Tineretului. Cea de-a doua ediție Lost Tapes recuperează o parte din muzica născută în Timișoara după anii 2000, neregăsită vreodată pe un suport discografic și o lansează în premieră într-un vinil de colecție. Proiectul Lost Tapes este finanțat prin programul Cultura în Prezent al Centrului de Proiecte, cu 122.300 de lei.

Azi, 23 septembrie, de la 19:00, la FABER, în cadrul Strada Fără Nume, puteți urmări o spectaculoasă repetiție cu public a unui grup de poeți și muzicieni români și străini care creează împreună spectacole de spoken word (poezie interpretată și punctată de muzică live). Strada Fără Nume este un proiect al Centrului Cultural PLAI, finanțat prin programul Cultura în Prezent cu 149.800 de lei.

Sâmbătă, 24 septembrie, de la ora 11:00, la Facultatea de Automatică și Calculatoare, Suffragette deschide seria de întâlniri FEM, care aduc la lumină componente de istorie feminină ignorată. Suffragette face parte din Proiectul FEM, care este implementat de Asociația SPICC, finanțat prin programul Impuls în Comunitate cu 63.400 de lei.

Dacă vă atrage ideea unei vânători de comori, o adevărată aventură de explorare a patrimoniului cultural al orașului, proiectul Treasure of Timișoara – Iosefin vi se adresează. Proiectul este organizat de către Asociația CDPP – Centrul pentru Dezvoltare Personală și Profesională la Timișoara și este finanțat prin programul Cultura în prezent cu 65.600 lei.


Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara este o instituție publică aflată în subordinea Consiliului Local Timișoara. Facilitează accesul la resurse al comunității și finanțează, din bugetul local al orașului, proiecte în cultură, educație, tineret, implicare civică, sport și mediu care dau viață unui un oraș creativ, dinamic și incluziv. Centrul de Proiecte funcționează ca organism de implementare al Municipiului Timișoara pentru proiectul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.