Până pe 15 martie iubitorii celebrului pictor Gustav Klimt mai pot admira în foaierul Muzeului Municipiului București (Palatul Suțu) 15 reproduceri de înaltă calitate după cele mai cunoscute tablouri ale artistului austriac. Evenimentul este organizat de Municipalitatea Vienei, prin biroul său de reprezentare, Compress Romania, cu ocazia celebrării a 150 de ani de la nașterea lui Gustav Klimt. Chiar dacă nu sunt prezentate originalele, ineditul expoziției constă în faptul că pot fi admirate la un loc tablouri care nu au fost niciodată expuse în cadrul unei singure expoziții. Realizate de de firma Twin din capitala Austriei (www.twin.cc), respectiv de Manfred Thumberger și Oliver Stamm, reproducerile sunt rezultatul unei stânse colaborări cu importante muzee din Viena, care dețin colecții Klimt. „Ceea ce stă la baza înaltei calități a reproducerilor este accesul la tablourile originale. Muzeele ni le-au pus la dispoziție fără nici un fel de limitare. În ce privește partea tehnică: este vorba despre un procedeu digital realizat cu cele mai performante camere disponibile la ora actuală. Împreună cu curatorii muzeelor se compara imaginile rezultate cu originalele până se ajunge la o congruență totală“, explică Manfred Thmberger.

 

Pe lângă tablouri celebre precum „Sărutul“, „Emilie Flöge“, „Moarte și viață“, „Attersee“ sau „Adele Bloch-Bauer“ în cadrul expoziției de la Muzeul Municipiului București pot fi admirate și reproduceri după „Hygieia” și „Prietenele” („Die Freundinnen”) – două tablouri ale căror originale au fost mistuite de flăcări în 1945, în Palatul Immendorf din Austria Inferioară. Pentru realizarea reproducerilor acestora s-au folosit drept sursă așa-numite „fototipii“, niște gravuri pe plăci de sticlă, care, în ciuda dimensiunilor reduse, au permis o reconstrucție cu ajutorul noilor tehnologii digitale.

 

Cu ocazia vizitei la București Manfred Thumberger, unul din autorii reproducerilor, a subliniat faptul că expoziția de la Muzeul Municipiului București „este găzduită de unul dintre cele mai frumoase spații expoziționale în care firma TWIN a expus până acum tablourile. Nu numai spațiul a fost extrem de primitor, dar și interesul vizitatorilor a fost mare.“

 

După București expoziția se va întoarce la Viena, urmând apoi să fie prezentată și la Budapesta, Zagreb, Belgrad și Sofia.

 

Intrarea la expoziția cu reproducerile lui Gustav Klimt de la Muzeul Municipiului București este liberă.

 

COMPRESS