Odată cu Jocurile Olimpice din 2012, corpul uman, cu performanţele şi limitele lui, devine o temă centrală de dezbatere. Christian Paraschiv, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români în străinătate, îşi expune viziunea în expoziţia Pielea / Corpul, organizată de ICR Londra. Fluxul de lucrări dezvoltat încă din anii ’90 cuprinde pictură, sculptură, desen, imagini scanate, instalaţii, fotomontaj, video, cărţi de artist.

Artistul explorează conceptele de corporalitate şi identitate până în miezul nostru biologic: în forma de bio-artă pe care o practică, celulele proprii prelevate în laborator dau naştere unei pieli artificiale, fixate în latex şi răşini. Pielea este pentru Paraschiv conturul corpului în lume, un ansamblu de semne care pot fi reprezentate tehnologic: scanată, aceasta este urma corporalităţii descompuse în fragmente, un puzzle ce compune un nou corp. Alături de suitele de panouri scanate, pictate cu răşini şi foiţă de aur, artistul îmbracă în plumb craniul uman, îşi desenează autoportretul în cuvinte încrucişate sau îşi imprimă corpul pe gelatină transparentă, cu tiraje multiple – toate în reprezentări unice ale corpului biologic şi metafizic, ştiinţific şi metaforic.

,,Paraschiv este, ca artist, un baroc, tumultul său creator fiind contrapunctat de un spirit analitic bine exersat. Ideile şi viaţa însăşi, profanul şi sacrul, corpul propriu şi corpul social, prezentul şi istoria se întreţes în opera sa. Arta lui intră în dialog cu ştiinţa, recurge la cele mai noi tehnologii. Explozia de informaţie artistică la care ne supune Paraschiv reprezintă un spectacol în sine.”

Adrian Guţă, critic, în monografia Negrul este culoarea limbajului, 2011

Christian Paraschiv (n.1953) s-a afirmat în anii ’80 ca exponent al generaţiei care a transformat decisiv arta experimentală românească, deschizându-i drumul spre postmodernismul estetic internaţional. În anul 1986 s-a stabilit la Paris, unde este reprezentat de galeria Oudin Art Contemporain. Expoziţii individuale (selecţie): ,,Negrul este culoarea limbajului, 1986-2011”, Oudin Art Contemporain Gallery, Paris; ,,Bio-artă: Pielea/Corpul 1990-2011”, Oudin Art Contemporain Gallery, Paris; ,,Corpul în spaţiu, lucrări recente 2007-2008”, Oudin Art Contemporain Gallery, Paris; ,,Retrospectivă 1977-2007”, MNAC, Bucureşti; ,,Nomos/Corpul”, ICR Paris, Oudin Art Contemporain Gallery, Paris.

Când: 16 martie-13 aprilie 2012, luni-vineri 10-17

Unde: ICR Londra, 1 Belgrave Square SW1X 8PH.