Vânzările totale ale licitaţiei s-au apropiat de suma maximă estimată, atingând 1.602.700 €,
iar rata de adjudecare realizată a fost de 95%, afirmând puterea în creştere a pieţei româneşti de artă

***************************

Bucureşti, 16 iunie Licitaţia de Vară 2011 a încununat un an de succes al pieţei de artă din România, evenimentul marcând totodată un apogeu al participării publicului şi al disponibilităţii de cumpărare. Totalul serii s-a ridicat la peste 1.600.000 €, o sumă record pentru vânzările în cadrul unei singure licitaţii de artă în spaţiul românesc, anunţată de rezultatele primului eveniment major al anului, Licitaţia de Primăvară, care s-au situat în jurul valorii de 1.270.000 €.

Trei vânzări spectaculoase au constituit momentele centrale ale licitaţiei, dintre care două de peste 200.000 €, confirmând aprecierea continuă a artei de patrimoniu.  Creşterea pieţei în acest an s-a făcut simţită şi în disponibilitatea sporită a participanţilor la licitaţie de a intra în joc: nu mai puţin de 77 au reuşit să adjudece opere, dintr-un total de aprox. 170 de participanţi din sala arhiplină ori prin telefon. Aceştia au răsplătit cu aplauze întrecerile pline de determinare ale pasionaţilor pentru unele dintre loturi, care au depăşit, în final, de mai multe ori valoarea estimativă ori au înregistrat preţuri consistente.

Cea mai importantă vânzare a serii a fost cea a operei „Ţărăncuţă cu fuior pe cale” de Nicolae Grigorescu (ulei pe pânză, 55,5 x 88,5 cm), o pictură emblematică pentru perioada târzie a creaţiei maestrului, licitată de şase participaţi şi adjudecată prin telefon, pentru 250.000 €. Vânzarea intră astfel pe cea de-a doua poziţie în topul celor mai importante opere de artă românească de pe piaţă.

În licitaţie s-a mai aflat o operă remarcabilă de acelaşi artist, „Nimfă dormind” (ulei pe pânză, 46,5 x 76 cm), un nud rarisim în pictura lui Grigorescu, a cărui frumuseţe şi inedit a făcut pe mulţi să creadă că odată cu el se va atinge pragul de 300.000 €. S-a dovedit însă că tematica rurală, cea care i-a adus consacrarea pictorului, este în continuare preferată şi conferă siguranţă investitorilor. „Nimfă dormind” intră pe cel de-al patrulea loc în clasament, cu valoarea de 220.000 €, cele două vânzări ducând la reconfigurarea topului şi dominaţia lui Nicolae Grigorescu, care ocupă acum opt poziţii din zece.

Şi Nicolae Tonitza a fost reprezentat în Licitaţia de Vară cu una dintre cele mai valoroase picturi scoase vreodată la vânzare, o compoziţie ilustrând o scenă de maternitate, din prolifica sa perioadă de creaţie de la Vălenii de Munte. „Pe verandă”  (ulei pe carton, 59,5 x 49 cm) s-a adjudecat pentru 155.000 €, confortabil în intervalul estimativ, după ce patru participanţi au concurat pentru a duce acasa opera. Suma reprezintă un record de autor pentru opera lui Nicolae Tonitza, depăşind cu 30.000 € recordul precedent, stabilit de pictura „Golgota” – vândută în licitaţie la Artmark în noiembrie 2010 şi expusă acum, graţie gestului colecţionarului ploieştean care a adjudecat-o, la Muzeul de Artă din Ploieşti, către care a fost împrumutată pe o perioadă de trei ani.

Şi vânzările altor loturi au marcat momente notabile, fie prin stabilirea unor noi recorduri de autor, aşa cum a fost cazul picturii „Turcoaice pe malul Dunării” de Constantin Artachino – o creaţie de excepţie în opera artistului, vândută pentru 40.000 € – fie prin depăşirea de mai multe ori a valorii estimative, după zeci de paşi de licitaţie – cum s-a întâmplat pentru scena de plajă intitulată „Carmen Sylva” de Pan Ioanid, adjudecată pentru o sumă de zece ori mai mare decât preţul de pornire, 2.000 €.

Licitaţia de Vară îndeplineşte cele mai bune previziuni pentru acest sfârşit de an al pieţei de artă. Totalul record şi rata de adjudecare foarte ridicată raportată la numărul loturilor, cele trei vânzări solide, cu două de peste 220.000 €, numeroasele recorduri de autor şi mai ales participarea tot mai hotărâtă la licitaţie a publicului din sală indică un important pas înainte pentru aprecierea pe piaţă a artei româneşti de patrimoniu, afirma la finalul evenimentului Manuela Plăpcianu, CEO Artmark.

Licitaţia de Vară 2011

Totalul vânzărilor:  1.602.700
Rata de adjudecare:   95 % din numărul loturilor
Numărul de loturi oferite: 123
Loturi adjudecate: 117

Cele mai ridicate valori atinse:

  1. Nicolae Grigorescu, „Ţărăncuţă cu fuior pe cale”, 250.000 €
  2. Nicolae Grigorescu, „Nimfă dormind”, 220.000 €
  3. Nicolae Tonitza, „Pe verandă”, 155.000 €

Recorduri de autor:

  1. Constantin Artachino, „Turcoaice pe malul Dunării”, 40.000 €
  2. Nicolae Dărăscu, „Chioggia”, 57.500 €
  3. Nicolae Furduescu, „Bal mascat”, 4.000 €
  4. Constantin Piliuţă, „Balerine”, 15.500 €
  5. Nicolae Tonitza, „Pe verandă”, 155.000 €