Se scumpeşte cm2 de artă: în Licitaţia Vechi Maeştri ai Picturii Româneşti s-a atins un nou record pentru piaţa românească de artă

Licitaţia Vechi Maeştri ai Picturii Româneşti  şi Licitaţia de Artă Decorativă şi Design afirmă interesul investiţional tot mai pronunţat, în contextul unei pieţe de artă aflată în plin proces de evoluţie. Evenimentul marchează trei recorduri pe piaţa de artă din România: un nou record stabilit pentru opera lui Andreescu, cel mai scump cm2 de artă din România şi lotul cel mai intens licitat

 • LICITAŢIA VECHI MAEŞTRI AI PICTURII ROMÂNEŞTI (SEC. XVIII – XIX)

A realizat o rată de adjudecare de 89% şi un total de 392.650 €, arătând atenţia de care se bucură această categorie de opere pe piaţa din România

 • LICITAŢIA DE ARTĂ DECORATIVĂ ŞI DESIGN (SEC. XVIII – XXI)

A realizat o rată de adjudecare de 65% şi un total de 63.620 €, situându-se în limita aşteptărilor pentru noul segment introdus pe piaţa de artă

****************************

Bucureşti, 13 mai 2011 Licitaţiile lunii mai au adus la Artmark opere de importanţă istorică pentru pictura românească şi obiecte de artă decorativă provenind din celebre ateliere europene, care au întâlnit preferinţele colecţionarilor şi investitorilor. Vechii maeştri au început să fie căutaţi pentru valoarea lor de investiţie, cotaţiile de piaţă arătând o creştere necontenită în acest segment. În acelaşi timp, eleganţa şi renumele lucrărilor de artă decorativă au atras un număr mare de pasionaţi, care au ştiut a le aprecia adevăratele calităţi. Piaţa românească de artă dă semne de funcţionare specializată, atât la nivelul ofertei, cât şi la cel al predilecţiilor de cumpărare, care încep a se întemeia pe cunoştinţe în domeniul artistic şi investiţional.

Licitaţia Vechi Maeştri ai Picturii Româneşti a fost o ediţie concentrată în opere de calibru, prima licitaţie de artă care a adus în acelaşi eveniment lucrări realizate de cei trei corifei ai artei româneşti de tezaur – Grigorescu, Andreescu şi Luchian. Primul moment important al licitaţiei a fost adjudecarea picturii „Vatră la Rucăr” de Nicolae Grigorescu pentru 95.000 €, lot evaluat conservator la o valoare cuprinsă între 50.000 şi 80.000 €. Opera, datată 1902, aparţine fazei târzii a creaţiei maestrului şi este emblematică pentru sinteza şi simbolistica pe care le dobândeşte stilul de maturitate al lui Grigorescu.

Următoarea vânzare consistentă a serii a fost pictura „Ţărăncuţă” de Ştefan Luchian, operă ce provine din colecţia primului monografist al artistului, Virgil Cioflec. Lucrarea s-a vândut la suma de 75.000 €, depăşind cu mult estimarea între 20.000 şi 40.000 €, după cinci minute în care nu mai puţin de şapte participanţi s-au întrecut în oferte. Vânzarea a înregistrat astfel recordul pentru cea mai îndelung licitată operă de artă din România, cu 45 de paşi de licitaţie, fiind urmată, cu 39 de paşi, de opera „Interior oriental” de Alexandru Satmary, adjudecată în cadrul Licitaţiei de Orientalism din iulie 2010 şi cu 34 de paşi, de pictura „Păstoriţă” de Nicolae Grigorescu, care a devenit, în Licitaţia de Iarnă 2010, cea mai scumpă operă de artă din România.

Vedeta licitaţiei a fost însă opera „Ulcică cu flori de câmp” de Ioan Andreescu, una dintre cele mai importante lucrări ale etapei sale buzoiene, cu provenienţă ilustră şi menţionată în majoritatea scrierilor despre creaţia artistului. Estimarea, cuprinsă între 125.000 şi 175.000 € a avut în considerare raritatea operelor lui Andreescu, cauzată de încetarea sa prematură din viaţă, precum şi valoarea artistică esenţială a operei sale în contextul picturii româneşti, aşa cum a fost aceasta unanim apreciată de istoricii artei. Pictura a fost adjudecată pentru suma de 135.000 €, în aplauzele sălii, de un investitor român care a participat prin telefon, câştigând la prima ofertă în faţa celorlalţi trei participanţi. Vânzarea constituie un record de autor pentru opera lui Andreescu şi urcă pe cea de-a noua poziţie în clasamentul celor mai importante opere de artă vândute pe piaţa românească de artă. Totodată, vânzarea aduce şi un record al raportului dintre valoare şi dimensiune, opera „Ulcică cu flori de câmp” (20×25 cm) aducând cel mai mare preţ pe cm2 de artă din România: 270 €.

Şi alte loturi adjudecate au stabilit recorduri de autor, unele dintre ele remarcându-se pentru depăşirea de mai multe ori a valorii estimative, în urma unor concursuri intensive de oferte. Preţul a urcat cel mai mult pentru pictura „Povestea de seară” de Dimitrie Serafim, o scenă de interior ce inspiră cadrul tandru al copilăriei, estimată între 1.000 şi 2.000 €. În urma concursului a şapte participanţi, lucrarea a fost vândută pentru 9.500 €, stabilind un record pentru opera artistului. Şi „Fraţii” lui Sava Henţia s-au bucurat de un număr mare de oferte, care au adus preţul la 9.000 €, stabilind un record de autor.

Licitaţia de Artă Decorativă şi Design a fost un eveniment aşteptat de pasionaţii de obiecte artistice cu utilitate, oferta sa cuprinzând piese remarcabile ale celor mai cunoscute ateliere europene, active în perioada de înflorire a curentelor Art-Nouveau şi Art Deco. Cele mai semnificative vânzări au fost realizate de Oglinda ornamentală cu putti, frunze şi flori, estimată 6.000 – 9.000 € şi achiziţionată pentru 7.500 €, Lampa de birou „Naiade”, adjudecată pentru 3.000 €, mai mult decât dublul estimării maxime şi Vas decorat cu margarete, vândut aproape de limita superioară a estimării, pentru 3.250 €.

„Prima licitaţie Artmark care a grupat opere reprezentative ale vechilor maeştri ai picturii româneşti a stârnit interesul pe care îl aşteptam de la publicul licitaţiilor de artă. În mai bine de doi ani de eforturi profesioniste pentru dezvoltarea pieţei de artă, iată că putem distinge rezultate în specializarea preferinţelor cumpărătorilor. Aceştia au arătat încredere în sensul ascendent al cotaţiilor de piaţă ale artiştilor de patrimoniu şi au susţinut o nouă etapă de dezvoltare a pieţei, prin ofertele lor însufleţite, pentru majoritatea loturilor Licitaţiei Vechi Maeştri,” a afirmat Manuela Plapcianu, CEO al Casei de Licitaţii Artmark, la sfârşitul evenimentului.

*             *             *             *

Licitaţia Vechi Maeştri ai Picturii Româneşti

Totalul vânzărilor:  392.650
Rata de adjudecare:   89% din numărul loturilor
Numărul de loturi oferite: 27*
Loturi adjudecate: 24

Cele mai ridicate valori atinse:

 1. Ioan Andreescu, „Ulcică cu flori de câmp”, 135.000 €
 2. Nicolae Grigorescu, „Vatră la Rucăr”, 95.000 €
 3. Ştefan Luchian, „Ţărăncuţă”, 75.000 €

Cele mai semnificative recorduri de autor:

 1. Ioan Andreescu, „Ulcică cu flori de câmp”, 135.000 €
 2. Hans Eder, “Modele în atelier”, 35.000 €
 3. Nicolae Gropeanu, “Balonaşe”, 3.000 €
 4. Sava Henţia, “Fraţii”, 9.000 €
 5. Gheorghe Schiller, “Vedere spre Mănăstirea Neamţ”, 3.750 €
 6. Dimitrie Serafim, „Povestea de seară”, 9.500 €

*             *             *             *

Licitaţia de Artă Decorativă şi Design

Totalul vânzărilor:  63.620
Rata de adjudecare:   65% din numărul loturilor
Numărul de loturi oferite: 86
Loturi adjudecate: 56

Cele mai ridicate valori atinse:

 1. Oglindă ornamentală cu putti, frunze şi flori, Sitzendorf, Germania, 7.500 €
 2. Vas decorat cu margarete, Galle, Nancy, Franța, 3.250 €
 3. Lampă de birou ’Naiade’, Atelier francez, 3.000 €