Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal prezintă

Romul Nuţiu

Painting for Thinking

10 – 28 februarie 2011

Vernisaj, joi,  10 februarie, orele 17.00

Sibiu, str. Tribunei, nr.6

Orar: miercuri – duminică / 10.00 – 18.00

În anii ’70, la Timişoara, Cotoşman, Bertalan, Flondor şi Nuţiu printre alţii încearcă să impună o identitate de grup, în aversiunea lor faţă de realismul-socialist. Nuţiu alege, aproape inconştient, Expresionismul Abstract, combinând de fapt forma abstractă, mare, ambiţioasă cu valorile emoţionale expresioniste. Foloseşte reacţii estetice meditative, atât pentru pictură/ obiect / sculptură/ instalaţie. Nuţiu este interesat de cum se poate experiementa, perseverând în serviciul mediilor artistice consacrate, dar şi în direcţia Sinn – Bedeutung (conţinut – semnificaţie). Intimitatea intens psihologică livrează calităţi de tipul experienţă estetică şi acţiune, control abandonat în favoarea planşei, imagini primordiale, simboluri arhetipale şi automatism fizic.

Expoziţia Painting for Thinking, o investigaţie picturală cu posibilităţi de performance, are cert un profil abstract cu efect ermetic.

Romul Nuţiu s-a născut la Bilbor, jud. Harghita la 28 iulie 1932. Studiază la Institutul Ioan Andreescu din Cluj şi urmează o clasă de excelenţă cu prof. Alexandru Ciucurencu la Institutul Nicolae Grigorescu din Bucureşti. Începând cu anul 1957, expune în galerii şi muzee din ţară şi străinătate, cu predilecţie în Germania, Ungaria, Austria, Brazilia, Anglia şi Italia. Trăieşte şi lucrează la Timişoara şi este reprezentat de 418 gallery, Bucureşti.

vezi și Expozițiile anului 2011 la Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal

Foto: Oana Ioniță