In atentia:

Dl Cristian Petcu, Director interimar, Administratia Fondului Cultural National

Dl. Mihai Ghyka, Presedinte, Consiliul Administraţiei Fondului Cultural National

Dl. Kelemen Hunor, Ministrul Culturii si Patrimoniului National

Coalitia Sectorului Cultural Independent (CSCI) invita AFCN sa comunice operatorilor culturali data lansarii concursului de propuneri de proiecte culturale pentru 2011 si suma totala disponibila in 2011 pentru aceste proiecte. Asa cum am recomandat si anterior, aceasta data nu poate fi mai tarziu de 1 martie 2011.

In acelasi timp, reamintim ca in septembrie 2010, la invitatia domnului Mihai Ghyka, presedinte al Consiliului AFCN, CSCI a prezentat Consiliului si domnului Cristian Petcu propunerile de imbunatatire a procedurilor de concurs, a comunicarii cu operatorii culturali si o serie de prioritati pentru 2011, in legatura cu atributiile Consiliului AFCN. Aceste propuneri veneau in completarea discutiilor purtate in data de 28 mai cu conducerea AFCN, unde a fost inaintata o lista detaliata de propuneri pentru modificarea normelor metodologice. Solicitam ca, in urma acestor discutii, atat Consiliul AFCN, cat şi directorul AFCN sa se pronunţe public cu privire la modificarile asumate de institutie, conform atributiilor specifice, cel mai tarziu pana la data de 1 februarie 2011.
In iulie 2010, CSCI a primit din partea domnului Mihai Ghyka invitatia de a propune un reprezentant in Consiliul AFCN. Propunerea CSCI a fost inaintata domnului ministru Kelemen Hunor pe data de 8 septembrie 2010. Niciun raspuns nu ne-a parvenit pana in acest moment. Dorim reluarea acestei discutii, avand convingerea ca un dialog permanent si constructiv cu AFCN se bazeaza pe asumarea institutionala a contributiei sectorului cultural independent si oferirea ocaziilor de informare si exprimare a opiniilor in cadrul Consiliul AFCN, singura institutie din Romania care sprijina proiecte culturale la nivel naţional, pe principii de competitie şi libera concurenta.

Solicitam Ministerului Culturii si Patrimoniului Naţional scoaterea de urgenta la concurs a postului de director AFCN conform legii, cel tarziu pana la data de 1 februarie 2011.

Reamintim ca domnul Cristian Petcu se afla in acest post inca din iunie 2009, fara urmarea procedurilor legale de concurs. Perioada de 1 an şi jumatate scursa din acel moment si pana in prezent nu se justifica si atrage dupa sine o lipsa de legitimitate a actualei conduceri. In acelasi fel in care in ultima perioada a lui 2010 s-au organizat concursuri pentru ocuparea postului de director la mai multe institutii publice de cultura din subordinea Ministerului, organizarea unui concurs este esentiala si in cazul Administratiei Fondului Cultural National. In acest sens, amintim promisiunea domnului ministru Kelemen Hunor, din mai 2010, de a scoate postul la concurs pana la sfarsitul lui 2010. Consideram ca aceasta necesitate a devenit si mai stringenta in urma derularii licitatiei de proiecte din 2010, care a avut o serie de probleme la diverse niveluri de organizare (tehnic – aplicatia online, comisii de evaluare, bugete, derularea finantarii, etc.).
Reiteram prin prezenta demersurile CSCI din 2010, intrucat acestea au ramas fara raspuns in termen legal din partea autoritatilor implicate.

Coalitia Sectorului Cultural Independent este o retea de organizatii culturale neguvernamentale, artisti si manageri culturali, care isi propune sa sustina si sa promoveze interesele sectorului cultural privat in relatie cu autoritatile publice.

Persoane de contact:

Cosmin Manolescu, Fundatia Gabriela Tudor, 0722 322 366

Stefania Ferchedau, artsf, 0740 300 124

[email protected]

SEMNEAZA:
Consiliul de conducere al Coalitiei: Raluca Pop (banipentruarte), Miki Branişte (Colectiv A), Rariţa Zbranca  (Fundaţia AltArt), Cristina Modreanu (Scena.ro), Dragoş Olea (add / Rozalb de Mura), Bogdan Georgescu (tangaProject, Initiativa Ofensiva Generozitatii), Octav Avramescu (Asociaţia Jumatatea Plina)

Cosmin Manolescu (Fundatia Gabriela Tudor),  Stefania Ferchedau (artsf), Alina Serban (Centrul de Introspecţie Vizuala), Andrei Ionita (retART / veiozaarte), David Schwartz (tangaProject), Voicu Radescu (Green Hours), Silvia Cazacu (Banlieues d’Europ’est), Corina Bucea (Fabrica de pensule), Maria Draghici si Irina Gadiuta (laBOMBA – Centrul Comunitar pentru Educatie si Arta Activa, Initiativa Ofensiva Generozitatii), Claudiu Cobilanschi (Paradis Garaj), Vasile Ernu, scriitor, Dan Victor (Asoc. Culturala UNDA ‡ART), Suzana Dan (organizator Noaptea Galeriilor Bucureşti), Daria Dumitrescu (Asociatia SABOT, Cluj-Napoca), Corina Oprea (Creative Producer, Bucuresti/Stockholm), Dan Brad (pictor), Ion Gabriel Pusca (Asociatia Culturala Adsum), Mircea Nicolae (artist), Minodora Irimia (Asociaţia Odaia Creativa).
COALITIA SECTORULUI CULTURAL INDEPENDENT

http://coalitiasectoruluiculturalindependent.wordpress.com