http://www.urbanfriendsrepublik.com/invitatie2010/
Joi 3 iunie ora 19
Expozitie de instalatie (pictura si video)
Curatori: Patricia Teodorescu si Horea Avram
Coordonator: Liliana Popescu
Studio ARTE
Str. Episcopiei nr. 2 – 4 (langa Ateneul Roman)
La petite mort e mica moarte din viata fiecaruia, e extazul curent, accesibil tuturor. In franceza, expresia desemneaza, poetic si subtil, orgasmul. Simptom al voluptatii fizice, orgasmul poate fi insa si expresia trairilor intense in asternuturile artei. Este ceea ce ne propune Alex Gelehrter, in proiectul sau La petite mort: o (re)inscenare a orgasmului cu mijloacele picturii si imaginii video.
Traim intr-o lume hipersexualizata. Vizualul mediatic ca si cel artistic e saturat de sexualitate, discursul teoretic e la randul lui centrat pe (re)gasirea genului si a practicilor sexuale, care-or fi ele. A face arta despre (si poate cu) orgasm apare, deci, ca ceva firesc. Insa nu trivial si explicit, ci sugestiv si voalat. Rafinat si colorat. Asa cum face Alex Gelehrter.
Supralicitarea culorii inspre rozuri de budoar si rosuri flamboaiante vine sa sugereze fizicalitatea temei, organicul trairii. „Automatism orgasmic pur”, i-ar zice cineva familiar cu textele avangardei istorice, parafrazand suprarealistul “automatism psihic pur”. Intr-adevar, abstractul „automatist” al imaginii legitimeaza o oarecare apropiere de repere istorice (mai ales de gestualism). Insa formula plastica a lui Alex Gelehrter e distinct actuala si n-are a face cu tipare si retete artistice semipreparate. Lucratura vizuala e spontana, mesajul e dezinvolt. Ca si orgasmele care i-au servit drept inspiratie. Caci miza lucrarilor lui Alex Gelehrter e pana la urma de a vizualiza ipostazele intotdeauna unice ale orgasmului. Adica, de a livra imagini subtile dar penetrante ale unor exercitii de juisare fictionala pe tema vietii si a acelei petite mort.
Horea Avram
Studio ARTE este o galerie independenta coordonata de Patricia Teodorescu. Galeria este in acelasi timp un spatiu expozitional si un loc al dialogului si al creatiei, un work in progress realizat cu participarea artistilor, curatorilor, teoreticienilor si a consumatorilor de arta in general.
Recent Comments