Calin Dan – Anturaju’ si alte intamplari
25 noiembrie 2010 – 31 ianuarie  2011

Curator:  Raluca Velisar

DiscutieDiscussionJoi / Thursday, 25 noiembrie / November, 18.00 h
VernisajOpening25 noiembrie / November, 19.30 h

In perioada septembrie 2005 si mai 2007 Calin Dan a colaborat cu detinutii Penitenciarului Colibasi, pentru realizarea unui proiect sustinut de Biroul Arhitectului Guvernamental din Olanda (Atelier Rijksbouwmeester). Acest proces s-a materializat in mai 2007, prin realizarea spectacolului de teatru Carne / Cane despre perceptia sociala a delincventilor in Romania moderna. Conceputa si regizata de catre artist, piesa a fost interpretata de catre un grup de detinuti pe scena Teatrului Odeon. In urma aceluiasi proces, artistul a realizat in 2009 Wings for Dogs / Aripi pentru caini, un video experimental reflectand asupra capcanelor comunicarii, si asupra felului cum percepem azi teme generale ca: responsabilitate, crima, destin, pedeapsa.
MNAC va prezenta in video instalatia Anturaju’ si alte intamplari materialul documentar rezultat din editarea a aproximativ 60 de ore de conversatii cu detinutii, precum si cele doua rezultate precedente ale acestui proiect

Expozitia va fi insotita de o publicatie si se va deschide cu o dezbatere despre modul in care arta publica poate aborda subiecte sociale sensibile. Invitatii propusi pentru sustinerea acestei discutii, sunt Jean Boumans (Huis voor de Kunsten Limburg; ex-curator al Atelier Rijsbouwmeester si coordonator al proiectului), Mariana Celac (arhitect si eseist), Dana Cenusa (Administratia Nationala a Penitenciarelor), Arno van Roosmalen (Director, Stroom, Den Haag), Bruno Stefan(sociolog, autor al Mediului penitenciar romanesc).