Castigatorul GOLDEN LEOPARD pentru Scurtmetraj LOCARNO 2010 la EXPIFF – Cinema experimental multipremiat partea II: CARTE BLANCHE INDIELISBOA

Festivalul International de Film Experimental Bucuresti EXPIFF este extrem de onorat de a avea alaturi pentru aceasta editie cel mai important festival de film independent din Portugalia, cu o pronuntata orientare experimentala – INDIELISBOA – Festivalul International de Film Independent Lisabona. Prezentand peste 200 de filme, cele mai recente si interesante productii din intreaga lume si cele mai valoroase titluri portugheze noi, INDIELISBOA are ca profesiune de credinta promovarea consecventa a cinema-ului de autor si descoperirea si sustinerea noilor talente, a vocilor inovatoare si neconventionale. INDIELISBOA este in acelasi timp festivalul cu cea mai mare audienta din Portugalia.

Curatorul MIGUEL VALVERDE – co-director si selectioner al INDIELISBOA – va prezenta publicului cinefil o selectie CARTE BLANCHE – parte componenta a Competitiei Internationale de Scurtmetraj – compusa din titluri-cheie ale programelor pe care le-a conceput in ultimii ani. Filme unice, inovatoare, care provoaca limitele limbajului cinematografic, majoritatea premiere in Romania, filme multipremiate si expuse in galerii si muzee prestigioase in intreaga lume.

Colaborarea dintre EXPIFF si INDIELISBOA este posibila datorita sprijinului generos acordat de INSTITULUL CULTURAL ROMAN.

Titluri cheie din CARTE BLANCHE INDIELISBOA:

Castigatorul Golden Leopard la LOCARNO 2010 si al Premiului pentru Cel mai Bun Scurtmetraj Portughez la INDIELISBOA 2010, in premiera in Romania, A HISTORY OF MUTUAL RESPECT (23’, Portugalia, 2010), de Gabriel Abrantes si Daniel Schmidt, este o calatorie initiatica filozofica si senzuala, “un film excentric si politic inclasificabil, care aminteste de lucrarile cele mai indraznete ale lui Glauber Rocha. Cei doi protagonisti (interpretati de cei doi autori) merg in America Latina, in cautarea exotismului lumii a treia si a unei sexualitati “pure”, nealterate. in timpul acestei calatorii metaforice, se contureaza un univers al inocentei pierdute si al dezamagirii, in care nici o utopie revolutionara sau umanista nu mai este posibila. Cinismul eroilor din Europa de Vest se reflecta in fantasmele despre bogatie si confort ale frumoasei brazilience pe care o intalnesc si pe care incearca s-o seduca in jungla.” Cahiers du Cinema (ARIEL SCHWEITZER) “Revigorant de ambitios si fascinant” (Sight & Sound)

EXPIFF acorda o atentie speciala artistului vizual Gabriel Abrantes, prezentand, alaturi de A HISTORY OF MUTUAL RESPECT, doua lucrari anterioare ale acestuia, de asemenea in premiera in Romania, OLIMPIA I si OLIMPIA II. Fiecare nou scurtmetraj al tanarului Abrantes, caustic si de o ironie muscatoare, e inca un ultraj la adresa bunelor maniere si moravuri, a societatii occidentale si a canoanelor artistice. In descendenta postmodernista, in OLIMPIA I si OLIMPIA II, reconsiderand tehnica teatrala populara in sec XIX a “tabloului vivant” (= recrearea “live” a unei picturi, cu actori, pe scena), Abrantes foloseste ca punct de pornire celebra pictura a lui Manet, “Olimpia”, pentru a explora posibilele povesti carora le poate da nastere o aceeasi imagine.

EXPIFF prezinta de asemenea, in premiera in Romania, ultimul scurtmetraj al celebrului regizor si artist vizual thailandez Apichatpong Weerasethakul, A LETTER TO UNCLE BOONMEE (18’,Thailanda/Germania/UK,2009), castigator al Marelui Premiu si al Premiului Juriului la Oberhausen 2009 si expus in muzee si galerii de arta renumite precum Centre Pompidou Paris si MoMA New York. A LETTER TO UNCLE BOONMEE face parte din proiectul multimedia PRIMITIV, alaturi de o instalatie video cu ecrane multiple, scurtmetraje THE PHANTOMS OF NABUA si lungmetrajul UNCLE BOONMEE WHO CAN RECALL HIS PAST LIVES, castigator al Premiului Palm d’Or la Cannes 2010. Avand ca decor Nabua, un loc cu o istorie tragica, una dintre acele zone ocupate de armata thailandeza din anii ’60 pana la inceputul anilor ’80 pentru a-i reprima pe cei acuzati de simpatii comuniste – un spatiu care a fost scena unor lupte si violente teribile, a unei opresiuni agresive – proiectul PRIMITIV al lui Apichatpong Weerasethakul trateaza conceptele de memorie si extinctie in nord-estul Thailandei.

Un alt film remarcabil din CARTE BLANCHE INDIELISBOA, premiera in Romania, este LITTLE SNOW ANIMAL (19, Finlanda, 2009), castigator al Marelui Premiu si al Premiului pentru cel mai bun film finlandez si nominalizat la European Film Awards la Festivalul de Film TAMPERE 2010, avand premiera internationala in prestigiosului Festival International de Film Documentar IDFA Amsterdam 2009. LITTLE SNOW ANIMAL este un film de o frumusete obsedanta si o profunda reflexivitate, care exploreaza teme existentiale, depasind orice incadrare intr-un anumit gen: colaj de fictiune, inregistrari audio documentare, animatie desenata de mana si material de arhiva, filmul recompune imaginea  impresionista a unei tinere de 16 ani aflata intr-o stare de spirit cu totul speciala.

EXPIFF aduce de asemenea in fata publicului cinefil tulburatorul EVEN IF SHE HAD BEEN A CRIMINAL (10’, Franta, 2007), al originalului artist vizual Jean Gabriel Periot, multipremiat in intreaga lume pentru lucrarile sale cu totul speciale, in care construieste din arhive preexistente comentarii acide la adresa multiplelor forme de violenta in societatea contemporana. In EVEN IF SHE HAD BEEN A CRIMINAL, in Franta, vara lui 1944, suntem martorii pedepsirii publice a femeilor acuzate ca au avut relatii amoroase cu soldati germani in timpul razboiului. Dupa un razboi sangeros si brutal, victoria are si o parte intunecata. Orchestrand material de arhiva atent selectat si diverse interpretari ale Marseillaise-ei, EVEN IF SHE HAD BEEN A CRIMINAL da forma vizuala unui moment istoric complex din punct de vedere psihologic, cand bucuria s-a amestecat cu ura, triumful mult asteptat cu nevoia de tapi ispasitori, si mandria cu umilirea publica. Distins cu Innovation Award la Chicago International Documentary Film Festival si castigator al Marelui Premiu la Tampere Film Festival, castigator a 40 de premii si proiectat in 200 de festivaluri internationale de film, este un film impresionant ce atinge foarte multe puncte nevralgice pentru o durata atat de scurta.

Restul surprizelor din Competitia Internationala a EXPIFF vor fi dezvaluite in urmatoarele zile.

Mai multe informatii pe www.expiff.ro.

Festivalul International de Film Experimental Bucuresti este organizat de Fundatia Culturala Art-Promo si sustinut de UNATC, UNArte, York University, Institutul Cultural Roman, British Council, Ambasada Regatului Tarilor de Jos, Institutul Cervantes, Institutul Italian de Cultura, Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Forumul Austriac, Ambasada Suediei, Persona-brands for culture, DesignForge

Sponsori: JTI, TNT, EVEREST Tipografie, Dacia, Kodak CineLabs Romania, Hotel Moxa, Novotel, Cafeneua Lente, La Mama, Crama Rotenberg, Shift, Club Control, Kulturhaus

Parteneri Media: Adevarul, Adevarul literar, Dilema veche, Academia Catavencu, TVR2, 24FUN, Radio Guerrilla, port.ro, anzisoft, OOPS Media, Cinemarx, Modernism.ro, Cinemagia, Zoom, Filmreporter, Metropotam, Cinefan, Hbo, Feeder, Videofil, Apropo.ro