Etienne Camille Laurent, Indéfiniment, expoziție de pictură la Salonul Vega, din cadrul Bastionului Maria Therezia, Timișoara, 5/03/13 – 10/03/13. Vernisaj marți 5/03/13 la ora 18.

Prezentare de către Marcel Tolcea, director al Muzeului de Artă din Timișoara. Expoziția va fi deschisă zilnic, între orele 15-20.
Proaspăt absolvent al Universității Sorbona din Paris și a Universității New York Steinhardt, Etienne Camille Laurent este un artist eclectic, care se exprimă în domenii variate: pictură, fotografie, gravură și ceramică. Etienne lucrează în jurul ideii de proliferare și al conceptului de existență a obiectului de artă. Etienne regrupează și își pune in situație creațiile în cadrul unor mari instalații pe care le numește Instalații Proliferante (mai multe detalii pe site-ul lui Etienne).

Cu ocazia expoziției de la Salonul Vega, Etienne Camille Laurent prezintă picturile pe care le-a creat in lunile ianuarie si februarie 2013. Aceste opere sunt create pornind de la materii fluide, care curg de-a lungul pânzei. Etienne utilizează o mare varietate de materii prime: culori acrilice, uleiuri, clei de iepure, ceară de albine, rășină epoxidică, gumă Dammar, cât și diferite pudre și pigmenți.

Amestecurile sunt vărsate și formează șiroaie verticale ce picură pe alte pânze, pe care Etienne le numește Informe. Pe informe, culorile se amestecă, se etalează, și fasonează arabescuri stranii.
Picturile lichide, cu culorile lor vii și contrastante, sunt dinamice și ritmate, evocând ideea de verticalitate și de fluiditate. Informele au contururi mai puțin nete, culori adesea mai sobre și sunt mai misterioase, indefinite.

În timp ce abordarea lui Etienne Camille Laurent este originală și singulară, în ceea ce privește tehnica picturii vărsate, aceasta a fost utilizată de către suprarealiști, iar apoi de către Jackson Pollock, Helen Frankenthaler și Morris Louis, iar mai recent de artiști ca Ian Davenport, Cedric Teiseire, John Armleder și Markus Linnenbrink. Cand culoarea este vărsată, aceasta se etalează singură pe suport, iar artistul observă apoi pictura ce se creează de una singură. Instant magic.

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.