Documentarul “Lumea văzută de Ion B.”, produs de HBO România şi regizat de Alexander Nanau, a fost nominalizat la categoria “Arts Programming”, la cea de-a 38-a ediţie a Premiilor Emmy, informează site-ul evenimentului, www.iemmys.tv, citat de Mediafax.

Filmul lui Alexander Nanau prezintă povestea lui Ion Bârlădeanu, care, de la o viaţă de vagabond pe străzile Bucureştiului, a ajuns un artist de prestigiu internaţional. La peste 60 de ani, Ion Bârlădeanu este cea mai recentă descoperire a artei româneşti. În urmă cu trei ani locuia şi lucra în ghena unui bloc bucureştean. În 2009, operele sale erau expuse la Londra, alături de cele ale lui Andy Warhol şi Marcel Duchamp. Anul acesta, el a fost prezentat într-o expoziţie personală  la o prestigioasă galerie din Paris, operele sale fiind admirate acolo şi de actriţa Angelina Jolie.

“Lumea văzută de Ion B.” a câştigat premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar, în martie, dar şi numeroase alte premii în festivaluri internaţionale.

Filmul este produs de HBO România şi Alexander Nanau Production, în colaborare cu Avro-Netherlands, YLE Teema şi SVT Sweden. “Lumea văzută de Ion B….” a fost difuzat în premieră şi în exclusivitate pe 17 decembrie 2009, la HBO România.

În iulie 2010, Marc Lorber, cel care conduce divizia de programe a HBO Central Europe, a declarat, pentru publicaţia C21, că “Lumea văzută de Ion B.” este cel mai bun documentar produs de HBO Central Europe în ultimul an.

Totodată, Lorber spunea la acea dată că şi-ar dori foarte mult ca documentarul să primească o nominalizare la premiile Emmy. “Sper ca acest documentar să primească o nominalizare la premiile Emmy. Este atât de bun”, afirmă Lorber.

Alături de “Lumea văzută de Ion B.”, la secţiunea “Arts Programming” a Premiilor Emmy au mai fost nominalizate trei programe: “All My Life: Cazuza” (TV Globo, Brazilia), “Imagine… David Hockney: A Bigger Picture” (BBC/ Coluga Pictures, Marea Britanie) şi “Personas Inside Out” (TV Asahi, Japonia).

Nominalizările la cea de-a 38-a ediţie a Premiilor Emmy au fost anunţate luni de către International Academy of Television Arts & Sciences la târgul Mipcom de la Cannes.

Câştigătorii vor fi anunţaţi în cadrul unei ceremonii ce va avea loc pe 22 noiembrie la New York.

International Academy of Television Arts & Sciences este o organizaţie ce cuprinde entităţi media şi de divertisment din peste 50 de ţări. Organizaţia premiază excelenţa în programele de televiziune produse în afara Statelor Unite ale Americii.

Alexander Nanau s-a născut în România şi a trăit în Germania o lungă perioadă de timp. Este absolvent al Academiei de Film şi Televiziune din Berlin. A lucrat, în principal ca regizor secund, la mai multe producţii de televiziune şi filme, printre care “Taking Sides”, în regia lui Istvan Szabo (2001). Din 2002 până în 2006, el a lucrat cu Petert Zadek la mai multe producţii teatrale, puse în scenă în Europa. Producţia sa “Peer Gynt”, în regia lui Peter Zadek, a fost proiectată la festivaluri de film din Germania şi Franţa.

HBO (Home Box Office) s-a lansat în Europa Centrală în 1991, postul fiind disponibil în România din 1998. HBO CE, subsidiară a Home Box Office Inc., asigură programe de televiziune premium şi canale din segmentul de bază în 12 ţări din regiune, incluzând Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Polonia, România, Bulgaria, Moldova, Slovenia şi Croaţia. Home Box Office Inc. este deţinut de compania Time Warner.