05.10.10 / MNAC / 19:00 [Preț bilete: 10 lei]
VALENTINA DE PIANTE NICULAE
Past Tense Dance
[WORK IN PROGRESS]
E un moment de reflecție asupra mai multor direcții care mi-au captivat viața artistică, personală și “maternală”. Ceea ce m-a acaparat este relația dintre experiențele emoționale și semnele lăsate de ele in corp. Îmi place să parcurg acest traseu de la inconștient la conștient, investigând prin prisma istoriei propriului meu corp granița fluidă a memoriilor somatice.
Valentina De Piante Niculae a absolvit UNATC “I.L.Caragiale”, secția coregrafie, clasa prof.univ.dr. Sergiu Anghel. Din 2005 predă în cadrul UNATC tehnici de dans, iar în 2009 a fost profesor invitat la întâlnirea “Teaching The Teachers” din București, în cadrul proiectului Jardin d’Europe. Susține cu regularitate cursuri la Centrul Național al Dansului București, la Universitatea George Enescu din Iași, la Universitatea Babes Bolyai și la “Teatrul L.Blaga” din Cluj. În prezent, din postura de coregraf cercetează relația dintre corp și imagine inconștientă, dintre memorie și emoție.
Concept și coregrafie: Valentina de Piante Niculae
Dramaturgie: Serenella Fonzar
Co-producție: Jardin d’Europe și Asociatia 4Culture, cu sprijinul Programului Cultura al Uniunii Europene
06.10.2010 / TEATRUL ODEON /19.00 [Preț bilete: întreg 21.20 lei; redus 12.72 lei]
MASSIMO GERARDI
Contrast Ratio
[SPECTACOL]
Cum reacționez când întâlnesc un lucru pe care îl definesc drept contrast? Cum reacționez la acțiunile diferite ale oamenilor și la exprimarea diferită a sentimentelor? Le ignor sau le las să mă influențeze? Este oare această confruntare continuă ceva pozitiv, care mă îmbogățește? Sau este ceva îmi împiedică și întârzie acțiunea?
Între 1991-1998 Massimo Gerardi a fost solist al Baletului din Nürnberg, unde și-a prezentat și primele lucrări coregrafice. A dansat pentru William Forsythe, Rui Horta, Birgit Cullberg, Amanda Miller, s.a. În 2000 a primit o bursă de studii coregrafice de la Kunststiftung NRW/Düsseldorf găzduită de Icelandic Ballet, Nederlands Danstheater, Göteborg Balletten și Komische Oper Berlin. A primit premiul de Dans Teatru al orașului Köln în 2006 și 2009.
Coregrafie/decor: Massimo Gerardi
Dramaturgie și management: Achim Conrad
Muzica: Thomas Wansing (piano-live on stage)
Interpreți: Lisa Gropp, Francesca Peniguel, Mircea Ghinea, Robert Goodby
Lumini: Michael Sandmeier | În cooperare cu: Scenario Pubblico Catania (I), eXplore dance festival & Teatrul Odeon | Cu susținerea: Culture Council-Köln, SK Stiftung-Köln, Ministry of North-Rhine-Westfalia | Partener: Institutul Italian București | Durata: 1h 10’
7/10/2010/ CNDB/19:00 [Preț bilete: întreg 15 lei; redus 10 lei]
EIO (premieră)
[SPECTACOL]
Cu & de: Maria Baroncea, Eduard Gabia, Dragana Bulut
Co-producție: CNDB, feldefelproduction, City Council of Belgrade, Station- service for contemporary dance Belgrade, Jardin D’Europe, Southbank Centre, Asociția 4Culture
Cu sprijinul Programului Cultura al Uniunii Europene, Laban Theatre, Londra
EIO iți este expus chiar acum:
EIO investește în scrierea acestui text cu scopul practic ca tu să îl
citești.
E.I.O este practic.
E.I.O îți dă un scop.
E.I.O te ajută să trăiești experiența.
E.I.O oferă contextul.
E.I.O te face activ.
E.I.O nu judecă.
E.I.O nu urmărește o valoare.
Este e ficțiune utopică bazată pe soluții practice. Amestecă munca și timpul liber pentru a ajunge la o aventură futuristă.
Este o investigație a conceptului de practic într-un format performativ.
Este o experiență creată în comun al cărui scop este să fi practic.
E.I.O este o companie de o oră.
O companie de o oră îți dă ocazia să evadezi dintr-o stare de neajutorare învățată.
de Maria Baroncea, Eduard Gabia, Dragana Bulut și de tine
Maria Baroncea – născută în 1979 – manager al timpului său personal, lucrează cu ceea ce o interesează, de cele mai multe ori într-un ritm încet. Pentru moment deține pseudonimele și proiectele The BUREAU of Research and Manifestation of the Continuous Present, Feldefel production, Miercurea lejera, PFA ana maria manuela baroncea, Rectifier crew, si altele.
Eduard Gabia – născut in 79 – purificat în 97 ca specialist, a devenit o unealtă în loc de o persoană, muncind non-stop din ziua în care s-a născut. A pierdut lupta cu realitatea și acum este o ficțiune.
Dragana Bulut este performer și coregraf independent, locuiește și lucrează în Berlin și Belgrad.
07.10.2010 / CNDB / 20:00 [intrarea liberă]
Blush
ULTIMA VEZ/Wim Vandekeybus
[FILM DE DANS]
Festival de Cannes 2005 (FR): ACID Selection; IMZ Dance Screen 2005, Brighton (UK): Nominated in category Best Camera Re-work; Festival du Film d’Aubagne 2005 (FR): Prize for Best Feature Film; International Film Festival Ghent 2005 (BE): Official Selection; Palm Springs International Film Festival 2006 (USA): Long Feature Official Selection; Centre National de la Cinematographie (FR): Prix Qualite 2006; Dance on Camera Festival 2006, NY (USA): Official Selection, nominated for a Jury Prize; Dance Camera West 2006, LA (USA): Official Selection
Film de dans în regia și coregrafia lui Wim Vandekeybus, bazat pe spectacolul cu același titlu (2002). BLUSH este o călătorie uimitoare care face slalom între peisajele de paradis ale Corsicăi și subteranele din Bruxelles. BLUSH este o explorare a subconștientului sălbatic, al pădurilor mitice, al imaginarului, al instinctelor contradictorii, unde corpul este condus de rațiuni necunoscute minții.
Durata: 52’45’’
Film disponibil în: EN, RU, ES, FR
Premiera: 2005
Regia: Wim Vandekeybus
Muzică originală de: David Eugene Edwards | Sunet: Charo Calvo | Supervizor sunet: Benjamin Dandoy | Cu: Laura Aris Alvarez, Elena Fokina, Jozef Frucek, Ina Geerts, Robert M.Hayden, German Jauregui Allue, Linda Kapetanea, Thi-Mai Nguyen, Thomas Steyaert, Wim Vandekeybus | Și cu: David Eugene Edwards, Daniel McMahon, Ordy Garrison, Shane Trost & extras | Producție: CCCP & Sciapode, in co-production with: Ultima Vez | Cu sprijinul: The Flemish Audiovisual Fund, Le Centre National de la Cinematographie, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, Adami, Collectivite Territoriale de Corse & Arcadi
08.10.2010 / MNAC / 19:00 [Preț bilete: 10 lei]
SIDNEY LEONI
Undertone
[WORK IN PROGRESS]
Undertone apare la intersecția dintre tehnologie și senzație fizică și constă în împărțirea și trasarea Sensorium – privirea, sunetul, mirosul, gustul și atingerea – a unui spațiu comun între interpreți și public. Complet în întuneric, în timp ce auzul și văzul devin nesigure și temporalitatea se pierde, stimuli greu de perceput auditiv, mirosuri și atingeri sunt compuse în spațiu ca interfețe între realitate și ficțiune, public și privat, organic și artificial, pentru a crea spectacolul ca o situație și o experiență de stimulare senzorială.
Stabilit la Stockholm și Bruxelles, Sidney Leoni activează în domeniul dansului și al coregrafiei, în prezent dezvoltând o serie de proiecte experimentale având ca focus potențialul senzorial și relațiile participative cu spectatorii. Din 2005 a produs piese de tipuri diferite în special în Germania, Belgia, Suedia, Franța și Estonia. A fost implicat în proiecte de cercetare cu Mette Ingvartsen (DK/BE), Andros Zins-Browne (USA/BE), Luís Miguel Félix (PO), Manon Santkin (BE), Mårten Spångberg (SE) și mychoreography (SE).
Concept: Sidney Leoni
Research realizat cu: Manon Santkin, Guillem Mont de Palol, Marcus Doverud, Peter Lenearts, Luís Miguel Félix & Guests
Cu sprijinul: Jardin d’Europe Wild Cards, Programul Cultura al Uniunii Europene, Cullberg Ballet (Suedia) & Asociația 4Culture (România)
08.10.2010 / MNAC / 20:00 [Preț bilet: întreg 15 lei; redus 10 lei]
FLORIN FLUERAȘ, IULIANA STOIANESCU, VALENTINA DESIDERI
Posthuman
[SPECTACOL]
Urmând cursul Istoriei oamenii trăiesc în prezent agonia apocalipsei.
În urmă cu un an un grup de oameni de știință și de activiști a început un proiect cu intenția de a explora posibilitatea unei schimbări radicale în miezul subiectivității umane. Acum este momentul pentru o serie de concluzii parțiale și câteva posibile scenarii de viitor.
Florin Flueraș este interesat de activism, terorism cultural, deturnare instituțională și managementul percepției, între altele. A studiat psihologia și informatica, este candidat la Președinția României și este membru fondator al „Istoriei Dansului Românesc”.
Valentina Desideri este interesată de auto-organizare, schimbare și crearea propriilor condiții de lucru. Conduce departamentul de resurse umane al PAF și este membru fondator al ‘Sweet and Tender Collaborations’. Lucrează de plăcere, nu durere.
Iuliana Teodora Stoianescu, sex feminin, 26 de ani, performer, coregraf, liceul de arte vizuale, candidată la Prima Doamnă a României, dragoste, tehnologii de viitor, utopie.
Cu și de / With & by: Florin Flueraș, Iuliana Stoianescu, Valentina Desideri
Co-producție: head made, Jardin d’Europe și Asociația 4CULTURE, cu sprijinul Programul Cultura al Uniunii Europene, CNDB, WorkSpace Brussels, Sweet and Tender, PAF
Durata | Duration: 60’
09.10.2010 / CNDB / 19:00 [Preț bilete: întreg 15 lei; redus 10 lei]
ESZTER SALAMON
Voice Over
[SPECTACOL]
Piesa Voice Over explorează posibilele legături dintre mișcare și voce și ideea de corp ca o bandă Moebius unde conceptele precum interior/ exterior sau cauză/ efect devin categorii instabile. Performerul este implicat într-o serie de activități mai mult sau mai puțin paralele care produc o stare și un mod de performare ‘schizofrenic’ sau compozit, unde o multitudine de intenții se află într-o negociere constantă. Corpul performerului devine un șantier pentru o avalanșă de expresii intersectate și un spațiu al variațiilor de intensitate.
După ce și-a încheiat educația în dans clasic la Academia Națională de Dans din Budapesta, Eszter Salamon s-a mutat în 1992 în Franța, unde a început să lucreze cu diverși coregrafi. A creat piese solo și de grup care au fost prezentate în festivaluri internaționale începând din 2001. Eszter Salamon definește dansul ca organizare și producție a cunoașterii, refuz al explicitului, fragmentare a timpului și a spațiului și, în același timp, o contemplare critică a procesului de producție artistică.
Concept & coregrafie: Eszter Salamon
Proiect dezvoltat pornind de la un motiv muzical creat de: Cristina Rizzo și Lucia Amara
Realizat în colaborare și interpretat de: Cristina Rizzo
Artistic residences: Fabrik Potsdam Internationales Zentrum fur Tanz und Bewegungskunst-Potsdam, Menagerie de verre-Paris, Cango, Cantieri Goldonetta-Florence, Lavanderia a Vapore, Centro di Eccellenza per la Danza-Citta di Collegno, sommer.bar 09/Tanz im August-Berlin, Fondazione Nationale della danza Aterballeto-Reggio Emilia
Producție: RPF/RED – Reggio Emilia Danza & Romaeuropa Festival
Producător executiv: PAV
Durata: 35’
Spectacol prezentat cu sprijinul: Goethe Institut, București
09.10.2010 / CNDB / 20:00 [Preț bilete: întreg 15 lei; redus 10 lei]
JULIA CIMA
Dance Beyond Borders
[SPECTACOL]
Dance Beyond Borders propune un parcurs prin patrimoniul dansului universal. Vreau să explorez tipuri diverse de dans, deopotrivă avangardiste sau rezultat al unor tradiții străvechi, și să le confrunt. Astfel, Isadora Duncan o va înfrunta pe vrăjitoarea cabaretului, Valeska Gert, iar mișcările percutante ale lui Mary Wigman ar putea fi comparate cu cele ale ansamblului care acompaniază Baris Tunggal, un dans războinic ritual din Indonezia.
Julia Cima a absolvit Conservatorul Național Superior de Muzică și Dans din Paris. A lucrat cu coregraful Boris Charmatz și cu asociația Edna între 1995-2007. În aceeași perioadă a mai dansat cu Odile Duboc, Myriam Gourfink, Alain Michard, Benoît Lachambre, Elisabeth Schwartz, Laure Bonicel și Mathilde Monnier. Julia Cima a creat prima sa coregrafie, Visitations, în 2005. Și-a continuat munca de coregraf răspunzând invitației lui Guy Walter (director al companiei Subsistances din Lyon) cu tripticul Je suis enchanté, pentru festivalul « ca valse ! » (2008).
Concept și coregrafie: Julia Cima
Premiera: 4.12.2009, festival NEXT, Valenciennes, Franța
Durata: 50’
09.10.2010 / CNDB / 21:00 [intrarea liberă]
ULTIMA VEZ/Wim Vandekeybus
Here After
[FILM DE DANS]
Bazat pe spectacolul de dans “PUUR”, care a avut premiera pe 27 mai 2005 în cadrul Singapore Arts Festival
HERE AFTER este o adaptare cinematografică a spectacolului PUUR, prezentat la Festivalul de la Avignon în 2005 în minunatul decor de la Carrière de Boulbon. Plutind între ficțiune și dans, HERE AFTER spune povestea unei comunități izolate în care un tiran înnebunit de putere comandă un infanticid. În scenele de dans vedem cum personajele își retrăiesc amintirile din viitor, ca și cum emoțiile și traumele ar fi prinse în amintirea corpurilor lor.
Durata: 64’05’’
Film disponibil în: English, Spanish
Premiera: 2007
Scenariul și regia: Wim Vandekeybus
Imagine 16mm: Patrick Otten |Imagine super 8mm: Lieven Van Baelen | Montaj: Dieter Diependaele | Muzica: David Eugene Edwards, Fausto Romitelli, Josh Martin & Hardi Barnewold | Sunetul: Charo Calvo, Benjamin Dandoy | Univers sonor: Stephan Dunkelman | Dialoguri & text: P.F. Thomese & Ultima Vez
Distribuția: Laura Aris, Tone Brulin, Elena Fokina, Robert M.Hayden, Milan Herich, Krijn Hermans, Herman Jauregui Allue, Jorge Jauregui Allue, Linda Kapetanea, Thi-Mai Nguyen, Manuel Ronda, Helder Seabra, Won-Myeong Won | Distribuție suplimentară super 8mm: David Eugene Edwards, Lula Mangelschots, Ka-Kin Pang, Luke De Bolle, Oskar Van Elsen, Wim Vandekeybus & extras
Producție: Ultima Vez | Producători asociați: Savage Film, Sciapode | Cu sprijinul: The Flemish Audiovisual Fund (VAF)
10.10.2010 / MNAC / 19:00 [Preț bilete: 10 lei]
RAUL MAIA & THOMAS STEYAERT
The Ballet of Sam Hogue and Augustus Benjamin
[WORK IN PROGRESS]
The Ballet of Sam Hogue and Augustus Benjamin este un proiect artistic în desfăsurare care creează sisteme de mișcare non-referențială între performeri sub forma unor practici kinetice rituale. Potențialul acestor sisteme este explorat prin video, material site-specific și scenic și improvizații performative.
Raul Maia este un artist interdisciplinar portughez stabilit la Viena. În prezent se concentrează pe dezvoltarea propriilor piese, fie singur, fie în colaborare cu alți artiști. Preocuparea sa principală o reprezintă potențialul artistic al mișcării însușite de către corp.
Thomas Steyaert și-a început propria carieră de creator. Începând cu 2006 a realizat o serie de piese în Europa. Împreună cu KVS și Royal Flemish Theater, Thomas este de asemenea activ în Africa (Congo și Rwanda) în contextual unui proiect de schimb cultural între Bruxelles și Kinshasa.
Concept & coregrafie: Raul Maia & Thomas Steyaert
Cu sprijinul: Jardin d’Europe Wild Cards, Programul Cultura al Uniunii Europene, Ultima Vez (Belgium) & Asociația 4Culture (România)
10.10.2010 / MNAC / 20:00 [Preț bilete: 10 lei]
FREDDIE OPOKU-ADDAIE
Bespoke (working title)
[WORK IN PROGRESS]
O investigare a conceptelor de meșteșug și dans și a valorii abilităților manuale în era tehnologiei. Ce reprezintă astăzi traseul de la idee la ‘produs’? Bespoke explorează felul în care modelarea și precizia manuală a tehnicilor unui meșteșug pot fi relevante pentru lucrul cu corpul uman în dans. Bespoke va deveni o piesă de grup pentru 5-7 dansatori.
Artist asociat al ROH2 la Opera Regală, finalist al premiului The Place (2006) și
câștigător al ediției a VI-a a Certamen Internacional de Coreografia Burgos, Freddie Opoku-Addaie este unul dintre cei mai importanți coregrafi emergenți din Marea Britanie. A fost dansator în cadrul Random Dance Company și Candoco, iar piesele sale au fost prezentate în peste 20 de săli de spectacole la nivel național și internațional.
Concept & coregrafie: Freddie Opoku-Addaie
Cu: Alessandra Ruggeri, Daniel Watson, Freddie Opoku-Addaie
Cu sprijinul: Jardin d’Europe Wild Cards, Programul Cultura al Uniunii Europene, Southbank Centre (UK) & Asociația 4Culture (România)
INFO FESTIVAL
LOCAȚII DE PREZENTARE
Teatrul Odeon: Calea Victoriei nr. 40-42
MNAC: Str. Izvor 2-4, București / Palatul Parlamentului / aripa E4, intrare prin Calea 13 Septembrie (autobuz 136, 385)
CNDB: B-dul Nicolae Bălcescu nr. 1, Clădirea TNB, latura nordică, etajele 3 & 4
Cărturești: Str. Arthur Verona 13-15, Bucureşti
BILETE
Biletele pentru spectacolele de la Teatrul Odeon sunt puse în vânzare la casa de bilete a teatrului.
Biletele pentru spectacolele de la CNDB si MNAC vor fi puse în vânzare cu 1h înainte de începerea spectacolelor.
REZERVĂRI
Teatrul Odeon: Tel. 0213147234 & [email protected]
Rezervare spectacole MNAC și CNDB: [email protected]
Producător/ Producer eXplore dance festival: Asociația 4Culture
Cu sprijinul/ Withe the support: AFCN, ArCuB, Goethe Institut, Ambasada Regatului Țărilor de Jos la București, Forumul Cultural Austriac, K+K Hotels, CNDB
Parteneri / Partners: MNAC, Teatrul Odeon, Cărturești, Anahata
Producător asociat / Associated partner: TVR Cultural
Parteneri media / Media partners: Romania Liberă, ArtActMagazine, Artboom, Modernism, Port.ro, Liternet, Onlinegallery.ro, veioza arte, ArtClue, artsf, 24-FUN, Radio Guerrilla
Recent Comments