Din 2 septembrie 2010 până pe 17 octombrie, la Sala Oaspeţi

Vernisaj: 2 septembrie, ora 18.00

În septembrie 2010 Forumul Cultural Austriac împreună cu Muzeul Ţăranului Român vor prezenta prima expoziţie de mari dimensiuni cu lucrările celebrei fotografe Inge Morath. Opera fotografică a lui Inge Morath (1923 – 2002) este puternic influenţată de stilul lui Henri Cartier-Bresson, alături de care aceasta a lucrat mult timp. Ea a creat o voluminoasă operă fotografică pentru Agenţia Foto Magnum, operă ce şi-a găsit consacrarea internaţională.

Deşi nu se poate spune că Inge Morath a fost uitată, abia în prezent se descoperă lucrări de-ale ei care nu au mai fost publicate până acum. În toamna 2009 s-a deschis, la galeria Agenţiei Foto Magnum, o expoziţie cu titlul „First Colour“, care este însoţită de o publicaţie a editurii germane Steidl. Vor urma şi alte expoziţii acompaniate de publicaţii.

România a fost pentru Inge Morath o ţară în care artista s-a întors în repetate rânduri. Nu numai că a studiat la Bucureşti (1943), ci a întreprins şi numeroase călătorii prin România: 1958, 1967 şi 1994. Din aceste călătorii au rezultat circa 1.000 de fotografii care încă nu au fost date publicităţii, precum şi un jurnal, în care aceasta şi-a notat experienţele şi impresiile.

La Muzeul Ţăranului Român va fi deschisă, începând cu 2 septembrie 2010, o expoziţie cuprinzând 133 de lucrări ale lui Inge Morath, care depun mărturie despre viaţa în România în timpul unor perioade semnificative pentru această ţară. Este vorba aici, în mod sigur, nu doar despre nişte documente de o calitate aflată dincolo de orice dubiu, ci şi cu un conţinut deosebit de interesant.

Inge Morath, care a trăit începând cu anii ´50 în majoritatea timpului în SUA, unde s-a şi căsătorit în 1962 cu autorul Arthur Miller, a rămas credincioasă rădăcinilor ei europene, întreprinzând lungi călătorii pe acest continent.

Cu sprijinul BCR, explorarea spaţiului rural în cadre alb-negru inedite se concretizează acum într-o poveste interesantă nu doar pentru prieteni şi familie, ci pentru toţi cei care sunt gata să înţeleagă în ce fel această experienţă unică, intimă, detaliată a fotografei austriece devine, prin simpla sa consemnare, o istorie comună.

Publicaţia care va însoţi expoziţia conţine numeroase imagini, un text scris de prietenul ei Kurt Kaindl, cel care a însoţit-o pe parcursul ultimei sale călătorii în România, precum şi o scurtă biografie  a fotografei.

Expoziţia va fi deschisă la Sala Oaspeţi, până pe 17 octombrie, de marţi până duminică, între orele 10:00 şi 18:00

Forumul Cultural Austriac  şi Muzeul Ţăranului Român vă invită joi, 2 septembrie a.c., de la ora 11:00, la Clubul Ţăranului, la o conferinţă de presă, cu ocazia vernisajului EXPOZIŢIEI DE FOTOGRAFIE INGE MORATH: „Jurnalul meu românesc”.

Aceasta este prima expoziţie de mari dimensiuni cu lucrările celebrei fotografe Inge Morath (1923 – 2002). Opera ei a fost puternic influenţată de stilul lui Henri Cartier-Bresson, alături de care a şi lucrat mult timp. Morath a creat o voluminoasă operă fotografică pentru Agenţia Foto Magnum, operă ce şi-a găsit consacrarea internaţională.

Expoziţia deschisă la Muzeul Ţăranului Român, începând cu 2 septembrie 2010, cuprinde 133 de lucrări ale lui Inge Morath, care depun mărturie despre viaţa în România, pe timpul unor perioade semnificative pentru această ţară.

www.austriacult-bucuresti.ro www.muzeultaranuluiroman.ro