Expoziţie realizată în cadrul programului cultural

Colecţii săteşti din România. Patrimoniu şi identitate locală

După ce în perioada 2 – 25 iulie 2010, ne-am aflat la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea unde expoziţia Pe urmele timpului a avut un real succes, din 29 iulie până în 26 august 2010, ne veţi întâlni la Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu.

Programul cultural Colecţii săteşti din România. Patrimoniu şi identitate locală are ca obiectiv pe termen lung acordarea unui ajutor specializat colecţionarilor de obiecte etnografice din zona rurală care au înfiinţat sau sunt pe cale să înfiinţeze un muzeu particular, în lipsa unei legislaţii care să includă şi astfel de iniţiative pro-patrimoniu.

Am descoperit mulţi astfel de entuziaşti, în toată ţara, suntem în bune relaţii cu mulţi dintre ei, pe 14 dintre ei i-am vizitat, apoi i-am invitat la muzeu, unde i-am învăţat ce ştim şi le poate fi de folos, prin stagii de formare cu specialişti. Împreună cu ei am adus la Bucureşti, în 2008 şi 2009, minunate colecţii săteşti din România.

Pentru a atrage atenţia opiniei publice asupra acestor iniţiative, Muzeul Ţăranului Român va organiza în 2010 o expoziţie itinerantă de fotografie, cu imagini din toate cele 14 colecţii, cu sprijinul următoarelor muzee: Muzeul Ţării Crişurilor, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Complexul Naţional Muzeal ASTRA şi Muzeul Judeţean Olt.

MŢR aduce fotografiile, iar invitaţii săi, colecţionarii originari din zona muzeelor-gazdă, expun obiecte din colecţiile proprii: Aurel Flutur şi Keri Gaspar la Oradea, Doina Dobrean şi Lajos Szocs la Miercurea-Ciuc, Ileana Morariu la Sibiu şi Constantin Niţu la Slatina.

Următoarele expoziţii:

31 august – 30 septembrie 2010, la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Miercurea-Ciuc

5 – 24 octombrie 2010, la Muzeul Judeţean Olt, Slatina

Mai multe informaţii legate de acest proiect puteţi găsi şi pe http://www.muzeultaranuluiroman.ro/acasa/patrimoniu-si-identitate-locala-pagina-unu.html