Muzeul de Arta Zalau Galeriile Ion Sima

9 iulie-6 august 2010

Artisti participanti :

Dorel Gaina, Mira Marincas, Andor Komives, Crina Prida, Cosmin Nasui, Dan Vezetan, Lucian Muntean, Vlad Petri, Tomi Tothpal, Radu Ilea, Attila Szabo Vilmos, Mihaela Simionca, Cristi Farcaș

Curator : Andor Komives

Maskolectiv plus expus in perioada iulie-august la Muzeul de Arta din Zalau, Galeriile “Ion Sima”, continua un proiect conceput initial restrans la o formula de patru artisti clujeni. Prin acest nou “look” proiectul a primit un plus de valoare adaugata national, prin extindere, avand ca invitati 12 artisti din tara.

Din numeroasele atribute ale mastii a fost retinut caracterul ei de a ascunde chipul, identitatea celui ce o poarta, de a fi doar o imagine înselatoare.

În lumea noastra post-colonial-comunista preluam colectiv, prin imitatie, de bună voie si nesiliti de nimeni, o serie de masti culturale, adevarate uniforme, doar pentru ca ar fi cool or trendy, uitand ca ne putem pierde sinele in masa informă a omului nou globalizat.

Ipostaza clujeana a proiectului s-a desfasurat intr-un spatiu inchis, auster. Extinderea le-a oferit artistilor invitati un plus de libertate de a explora individual fotografic, o serie de masti facute de catre Andor Komives, in medii diverse, de la spatii intimiste la cele deschise, urbane. Practic, aceste masti clonate, apartinand noii sensibilitati, sunt liantul conceptual al proiectului si al raspunsurilor artistice de o mare diversitate, de la o anume poetica personala la ironii fine socio-politice.

In acest Maskolectiv derutant, publicul este invitat sa distinga si sa savureze dincolo de masti, acel in plus fotografic, nebanuit si plin charm al personalitatii fiecarui artist.

Andor Komives