“Forţa personalităţii dar şi unicitatea creativă a lui Löwendal, dorim s-o transpunem pe tot parcursul anului 2010, într-un şir de evenimente dedicate creaţiei lowendaliene, sursă de inspiraţie şi mod de abordare artistică pentru tinerii artişti de astăzi.” – Ariadna Avram -Preşedinte Fundaţia Löwendal.
Fundaţia Löwendal vă invită marţi 22 iunie 2010, ora 19:00 la sediul său din Bucureşti, P-ţa Gh. Cantacuzino nr. 1, la evenimentul “Fundaţia Löwendal premiază arta”. Se vor acorda premiile pentru concursul de scenografie susţinut de studenţii de la UNARTE Bucureşti, lansat cu ocazia inaugurării sediului fundaţiei din 10 mai 2010.
Tema concursului constă în realizarea concepţiei scenografice, schiţe de decor şi costume – a piesei „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, montare de succes realizată în 1928 de către George baron Löwendal, ca scenograf şi director artistic al Teatrului Naţional din Cernăuţi .
Juriul prezidat de prof şi regizor Sanda Manu, va premia lucrările studenţilor expuse în cadrul simezei scenografice. Din juriu fac parte: Ariadna Avram – Preşedinte Fundaţia Löwendal, Marina Constatinescu – Critic de teatru, Conf. Dr. Viorica Petrovici – Scenograf, Ana Maria Altmann – Istoric de artă al muzeelor Albertina şi Belvedere din Viena, Dorin Dănilă – Artist plastic şi Puiu Antemir – Scenograf. Valoarea totală a premiilor este de 2400 de euro.
În cadrul evenimentului vor vorbi: Ariadna Avram – preşedinte Fundaţia Löwendal, Ruxandra Demetrescu – Rector UNARTE, Prof. univ. Dr. Alexandru Ghilduş – Decan UNARTE, Ana Maria Altmann – istoric de artă al muzeelor Albertina şi Belvedere din Viena, Dr. Luminiţa Batali – Istoric de artă, conf. univ. asoc. şi Cristian Niculescu – Scenograf şi profesor al catedrei de scenografie al UNARTE.
Evenimentul organizat de Fundaţia Löwendal prezintă o “instalaţie video” cu tema Azilul de noapte, concept realizat de Conf. Dr. Viorica Petrovici – Scenograf şi Gimina Maxim – Regizor.
Fundaţia Löwendal îşi propune să organizeze periodic evenimente culturale, la sediul fundaţiei din Bucureşti, P-ţa Gh. Cantacuzino nr 1 şi cursuri de pictură, sculptură, ceramică, istoria artei, pentru copii şi adulţi dar şi promovarea tinerilor artişti în ţară şi străinătate. Fundaţia Löwendal este înfiinţată de Ariadna Avram, nepoata artistului, moştenitoare a colecţiei George baron Löwendal.
Fundaţia Löwendal, P-ţa Gh.Cantacuzino nr. 1, sector 2, Bucureşti
0747494684 George Radu, PR Manager
[email protected], www.lowendal.blog.com
George baron Löwendal s-a născut in 10 mai 1897 la Sankt Petersburg, fiind primul fiu al lui Laurenţiu II baron Löwendal, ofiţer de artilerie al Marinei Baltice Ruse, având rădăcini în familia regală a Danemarcei. Îşi face studiile la Belle-Arte la Sankt Petersburg. Are profesori celebri, printre care Seidenberg, Makovski şi Alexandr Petrovici Alexandrov. În acelaşi timp este angajat ca balerin, actor, scenograf, la Teatrul lmperial din Sankt Petersburg. George este invitat de profesorul Alexandrov, la Soroca, în Basarabia, unde se afirma ca un autentic portretist. Tot aici realizează primul Teatru de păpuşi din Basarabia, pentru care scrie piese, împreună cu logodnica sa Ariadna. Activează ca pictor scenograf în mai multe teatre din Chişinău. În octombrie 1918, Basarabia revine la România, Löwendal ajungând astfel în ţara care va deveni patria sa. Se stabileşte la Bucureşti, împreună cu soţia sa Ariadna Ambrozieva, scriitoare, cantautoare şi mai târziu profesoară de limbi străine şi canto, şi învaţă limba română. Aici, activează ca pictor scenograf şi regizor la câteva teatre, fiind foarte apreciat. Presa romană şi străină publică frecvent cronici entuziaste despre activitatea sa artistică. Se naşte prima fiică Lydia în 28.10.1923, profesoară de pian cunoscută ca Lydia Löwendal-Papae iar in anul 1925, 13 iunie se naşte cea de-a doua fiică Irina, actriţă cunoscută ca Irina Dall. În 1926 bunul său prieten, regizorul Aurel I. Maican îl cheamă la Cernăuţi oferindu-i postul de pictor scenograf şi director tehnic al Teatrului Naţional din oraş, refuzînd un post similar oferit de regizorul Paul Gusty la Teatrul Naţional din Bucureşti. Stabilit la Cernăuţi, Löwendal realizează decorurile şi uneori regia a zeci de spectacole la Teatrul Naţional din Cernăuţi implicându-se şi ca actor, dansator, mim, machior, butaforist. Alături de artistul Löwendal se formează oameni de teatru ca Victor Ion Popa, George Mihai Zamfirescu şi actori ca Grigore Vasiliu Birlic sau Jules Cazaban. În 1943, pictează în Bucovina, deschizând apoi, cu 80 de tablouri, expoziţia de mare succes din sala Universul din Bucureşti. În 1950-1957 activează ca profesor universitar la Institutul de arte plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. După numeroase alte expoziţii şi o viaţă dedicată artei şi pedagogiei, pictorul George baron Löwendal se stinge din viaţă în februarie 1964, la vârsta de 67 de ani. Cu o lună mai devreme se naşte nepoata lui, Ariadna, fiica actriţei Irina Dall.
http://lowendal.blog.com/2007/11/
Recent Comments