Vineri, 4 iunie, ora 20.00, Sala Ronda

Follow that summer

Coregrafie si interpretare: Rui Catalao, Mihaela Dancs, Paul Dunca, Iuliana Stoianescu
Dramaturgie: Rui Catalao
Coloana sonora: Ion Dumitrescu
Lumini: Catalin Nicolescu
Proiect finantat de Centrul National al Dansului Bucuresti
Co – producator: Artlink, in cadrul rezidentelor artistice oferite in 2008 prin proiectul european Jardin d’Europe co-finantat de Uniunea Europeana
Durata: 70 min

O incercare de a reconstrui senzatiile si impresiile caracteristice verii, cind caldura soarelui, racoarea umbrei si contactul cu natura se imbina cu placerea de a te cufunda in activitati lenese pe cit de nefolositoare, pe atit de lipsite de sens si nemotivate. Asociem vara cu tineretea si memoria, ceva ce vine si apoi ne este luat, lasind in urma ramasite si o savoare dulce amestecata cu senzatia de pierdere.

La inceputul proiectului am cercetat aspecte ale bolii Alzheimer. Pierderea memoriei inseamna si pierderea istoriei, a identitatii, iar in final a sinelui, ca si cum te-ai stinge dinauntru spre afara. Memoria schimba realitatea trecutului, dar in cazul bolii Alzheimer o schimba si pe cea a prezentului. „Follow That Summer” este o piesa despre imposibilitatea impartasirii prezentului ca pe o singura realitate obiectiva.

Fost jurnalist si critic, Rui Catalao (n. 1971, Portugalia) a lucrat cu coregrafii João Fiadeiro, Miguel Pereira,Manuel Pelmus, Brynjar Bandlien, Madalina Dan, a scris scenarii de film pentru regizorii João Pedro Rodrigues (To Die Like a Man) si Jorge Cramez (The Golden Helmet), a jucat in filmul “The face you deserve” de Miguel Gomes. In 2003 a creat conceptul “live movie” realizand patru piese, ultima dintre ele, “Atat de frageda”, avand premiera la CNDB, cu interpreti romani. Stabilit in Bucuresti intre 2007 si 2009, performeaza alaturi de Mihaela Dancs in “Coada soricelului” , cu care concepe si “Follow that Summer”, colaboreaza la “First Steps” (Carmen Cotofana/ Dancs). Intors in Portugalia lucreaza cu Ana Borralho-Joao Galante/ “Untitled – still life” si finalizeaza primul sau solo, “Inside words”, dezvoltand material testat si prezentat in “Miercurea lejera” (program conceput de Maria Baroncea si Edi Gabia- CNDB).

Mihaela Dancs (n.1974) a terminat Facultatea de Stomatologie din Bucuresti. Din 2004 participa la ateliere de dans contemporan si colaboreaza cu coregrafii: Pascal Allio, Allyson Green, Catalina Gubandru, Andreea Capitanecu, Florin Flueras, Maria Baroncea si Eduard Gabia, Bernard Baumgarten, Vava Stefanescu, Madalina Dan. Creeaza: “Reprogramare” (2006), “Coada soricelului” (2007) & “Follow That Summer” (2009) – impreuna cu Rui Catalao, “First Steps” (2009) impreuna cu Carmen Cotofana, “Lulu’s Room” (2009)

Pretul unui bilet este de 10 lei/7 lei redus.

Rezervari se pot face la adresa [email protected]

Parteneri media: 24 Fun, Liternet, Veioza arte, Port.ro, Suplimentul de Cultura, Onlinegallery.ro, Thechronicle.ro, Bucuresti.tonight.eu, Metropotam.ro, WebPr.ro, Modernism.ro, HipMag.ro, ARTBoom.ro, ArtClue

Sambata, 5 iunie, ora 20.00, Sala Ronda

Inside words

-PREMIERA-

De si cu: Rui Catalão
Sunet: Fernando Fadigas
Lumina: Rui Catalão
Producator: PI – Produções Independentes
Co-producatori: Centrul National al Dansului Bucuresti, Atelier Real, Galeria ZDB, Balleteatro, Festival X, Centro de Experimentação Artística da Fábrica da Pólvora e Performas

Iarna trecuta a fost cea mai ploioasa din istoria Portugaliei si cea mai devastatoare din viata mea. Ma simteam ca si cum durerea ma facea sa ma scufund. Am adunat si mai multa durere, asa incat sa reuseasca sa ma dizolve in nimic pana la capat. Am pierdut 6 kg, plus jumatate din realitatea mea, jumatate din iubirea mea, jumatate din munca mea, jumatate din increderea mea si din mine. Cu jumatatea ramasa, a trebuit sa il refac pe Rui, sa il remodelez din resturile lasate in urma in Bucuresti.
In februarie, in timpul rezidentei de la Atelier Real (Lisabona), era frig si de cele mai mutle ori ploua inauntrul cladirii unde mancam si lucram (doar bucataria si dormitorul meu erau ferite de ploaie). Nu era nici un fel de confort, dar simteam un val cald de tandrete si blandete in jurul meu, ca si cum toata lumea conspira ca sa ma salveze de mine insumi.
De la Nuno Cabral, profesorul meu de yoga incredibil de intelept, la São, care mi-a imprumutat jumatate din casa ei labirintica (undeva intre suburbii, zona rurala si oceanul Atlantic), la parintii mei, vechii mei prieteni si cei nou dobanditi, fosti colegi si echipa din Compania Real-João Fiadeiro, cu totii “dadeau un banut” ca eu sa ma regasesc. Adunam toate aceste fragmente de sensibilitate si, intr-un bun sfarsit, lumina, lumina magica, lumina multicolora a iernii portugheze a inceput sa lipeasca bucatile din mine.
Apoi a venit Mihaela, cu inregistrarile din Bucuresti. O rugasem sa intervieveze persoanele care vazusera seria de improvizatii „Rui” pe care o facusem la „Miercurea lejera” in 2008 si 2009, si am vazut amandoi ce isi aminteau Carmen Cotofana, Florin Flueras, Edi Gabia, Iuliana Stoianescu, Paul Dunca…
Ca o ghicitoare complicata, mi s-a dezvaluit ce faceam eu in Romania: construiam un mit, despre mine sau pentru mine, incercand sa recapat o tinerete artistica pe care nu imi permisesem sa o traiesc cand eram tanar. Dar privind acele chipuri si amintindu-mi de toti ceilalti pe care i-am cunoscut la Bucuresti, am inteles si am acceptat povestea iluzorie pe care mi-am spus-o mie insumi.
In ziua dupa ce Mihaela a plecat, m-am intors la studio si am plans timp de o ora in acelasi loc unde o intervievasem pe ea cu o zi inainte. Ploua din nou, si iar apa picura din tavan, creand baltoace in locurile unde nu erau puse galeti si cutii. Hartii de ziar, coli mari de hartie, carti erau imprastiate peste tot, resturi, resturi, resturi, si nici o viata decat cusca mea goala.
Primul meu solo e o incercare de a aduce la lumina (sper eu, o lumina colorata) toate lucrurile pe care am incercat sa le ascund cat am trait in Romania. Corpul lui Rui este acelasi, doar cu putin mai batran (am aproape 39 de ani acum). Felul lui Rui de a aborda memoria ar putea sa fie de asemenea acelasi. Dar Rui care va aparea inauntrul cuvintelor este o fictiune. Acel Rui nu exista decat pe scena.
Rui Catalão

Fost jurnalist, critic literar, muzical si de film, in ultimii 9 ani Rui Catalão (n.1971, Cacem, Portugália) incearca sa redefineasca rolul dramaturgiei pe scena. Lucreaza cu coregrafii João Fiadeiro, Miguel Pereira, Manuel Pelmus, Brynjar Bandlien, Madalina Dan si scrie scenarii de film pentru regizorii João Pedro Rodrigues si Jorge Cramez. In 2003 creeaza conceptul “live movie” si realizeaza patru piese (cea din urma, “Atit de frageda” fiind prezentata la Bucuresti cu interpreti romani). Din 2007 traieste in Bucuresti si colaboreaza cu Mihaela Dancs pentru “Coada soricelului”, cu care, in 2008, concepe “Follow that Summer”. Colaboreaza cu Carmen Cotofana/ Mihaela Dancs la “First Steps”. “Inside Words” este primul sau solo, folosind material testat si prezentat in cadrul “Miercurii lejere” (concept Maria Baroncea / Eduard Gabia – CNDB). Are in lucru un proiect de grup impreuna cu Ana Borralho / Joao Galante.

Pretul unui bilet este de 10 lei/7 lei redus.

Rezervari se pot face la adresa [email protected]

Parteneri media: 24 Fun, Liternet, Veioza arte, Port.ro, Suplimentul de Cultura, Onlinegallery.ro, Thechronicle.ro, Bucuresti.tonight.eu, Metropotam.ro, WebPr.ro, Modernism.ro, HipMag.ro, ARTBoom.ro, ArtClue