afisVineri, 25 septembrie, la Muzeul de Arta Comparata din Singeorz-Bai, incepand cu ora 17.00 va avea loc vernisajul expozitiei de fotografie “Pe Somes si pe…Jarama”, un proiect fotografic de Mirela Traistaru.

Mirela Traistaru  este preocupata de soarta unor consateni apartinand unei comunitati transilvane, din satul Nepos (locul natal al artistei), depopulat masiv astazi, prin fenomenul migratiei temporare ori sezoniere, pentru lucru. Fotografiile ii infatiseaza pe cei  portretizati in dubla ipostaza: odata in cadrul locului de bastina,in satul de origine, acasa, la biserica, pe strada (de pilda: oameni in costum national iesind de la slujba de duminica – lucru rar azi, in Romania); iar in paralel, cei care stabiliti intr-un fel sau altul in Spania, lucreaza pentru un nivel de trai decent al familiilor lor. Ii putem vedea si pe acestia, in cadrul comunitatilor romanesti locale, in activitate la locul de munca, la plimbare, la cununie, petrecand in timpul liber, etc. Astazi ei sunt imprastiati in toata Peninsula Iberica, dupa cum i-a condus hazardul ori destinul.

 Vernisajul va fi urmat de proiectia filmului “Persona (oameni in absenta)” realizat de Teodor Graur. Seara se va incheia cu prezentarea cartii “Tara ascunsa – Oameni de pe Somes” a scriitorului Alexandru Uiuiu
Evenimentul se inscrie in cadrul proiectului “Forma si dialog”, sustinut de Casa de Cultura din Singeorz-Bai si de Primaria Singeorz-Bai.