Borsec – Expoziție de fotografie despre Borsecul de odinioară

Ziua Artei Fotografice în România 

Din 2010, ziua în care s-a născut Szathmári Pap Károly este Ziua Artei Fotografice în România. Szathmári Pap Károly (Cluj, 1812 – București, 1887) a realizat primul reportaj fotografic de război din lume în timpul Războiului Crimeei. În 1842-43 a publicat Albumul cu vederi din Transilvania, realizat prin tehnica litografiei, în care a imortalizat localitățile, arhitectura și portul tradițional ardelenesc. Ca în fiecare an, primul eveniment realizat la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București este o expoziție de fotografie, prin care evocăm personalitatea lui Szathmári Pap Károly. Expoziția Borsec – stațiunea de odinioară prezintă viața stațiunii balneare de la începutul secolului XX. Expoziția va fi vernisată de Mik József, primarul orașului Borsec, vineri, 11 ianuarie 2019, la ora 19.00, la Institutul Balassi (str. Gina Patrichi nr. 8).

Fotografiile expuse în sălile Institutului provin din două surse: o parte a fost selectată de pe Fortepan, un site dedicat fotografiilor vechi. Cea mai veche imagine expusă a fost realizată în 1907 de Erdélyi Mór, fotograf renumit în aceea vreme. Expoziția prezintă și o parte din colecția pe care o dețin doi pasionaţi de istoria locală, colecţionarii Farkas Aladár şi Pethő Csongor. De-a lungul anilor 1840, Szathmári Pap Károly a petrecut multe veri la Borsec (și la Vâlcele – la cele două stațiuni cunoscute pe plan mondial în acea vreme) pentru a se trata, iar între timp căuta clienți pentru a-și câștiga existența. A și găsit familii române bogate care l-au și răsplătit pentru munca sa. La Borsec i-a cunoscut pe domnitorul Țării Românești de atunci, Gheorghe Bibescu, și pe soția acestuia, care l-au invitat la București.

În cadrul vernisajului va avea loc un tur ghidat al expoziției condus de Farkas Aladár și Pethő Csongor. Cei doi vor prezenta istoria stațiunii Borsec și a fotografiilor expuse.

În cadrul aceleiași seri va avea loc concertul trupei de jazz fusion Ineffable din Borsec. În repertoriul trupei regăsim prelucrări de jazz cu influenţe fusion, cât şi piese proprii. În primele zile ale anului 2019 Ineffable a înregistrat primul album într-un studio din București. Aceasta este primul concert în care Inefabble prezintă piesele de pe acest album.

Va fi prezent cu papricaș și vin fiert și Sanyi Pădurean, fondatorul celebrului restaurant Papa la Șoni din Vama Veche și unul dintre organizatorii Ceaun Borsec Fest.

Kósa András László
director