„Will Gompertz este cel mai bun profesor pe care nu l-aţi avut.” (The Guardian)

 

Începînd din martie 2014, în librăriile din toată ţara a apărut un fascinant volum semnat de Will Gompertz, O istorie a artei moderne. Tot ce trebuie să ştiţi despre ultimii 150 de ani, publicat de Editura Polirom, în traducerea Danielei Magiaru.

Istoria lui Gompertz acoperă curentele şi marii artişti de la preimpresionism pînă în prezent, fără să recurgă la jargonul istoricilor de artă, chiar şi atunci cînd în joc sînt tehnicile utilizate sau subiectele abordate. Nu lipsesc contextele mai largi în care trebuie plasaţi artiştii şi operele lor, detaliile biografice şi întreaga anecdotică ce le însoţeşte.

De la nuferii lui Monet la floarea-soarelui pictată de van Gogh, de la cutiile de supă ale lui Andy Warhol la rechinii muraţi ai lui Damien Hirst, aflaţi poveştile din spatele capodoperelor, faceţi cunoştinţă cu artiştii şi descoperiţi secretul artei moderne.

O istorie a artei moderne C1

Will Gompertz, arts editor la BBC şi fost director la Tate Gallery, afirmă chiar în prefaţa volumului: „Ambiţia mea a fost să scriu o carte plină de informaţii şi dinamică, nu o lucrare academică. (…) Sursa de inspiraţie pentru această carte a fost un one-man show în care am jucat la Edinburgh Fringe Festival în 2009. Scrisesem un articol pentru The Guardian în care exploram modalitatea prin care tehnicile de stand-up comedy ar putea fi folosite pentru a explica istoria artei moderne într-o manieră care mai degrabă să implice

publicul decît să-l ameţească. (…) Părea că funcţionează: spectatorii au rîs puţin, mi s-au alăturat şi, judecînd după felul cum s-au descurcat la «examenul» de la final, au învăţat destul de multe despre arta modernă.”

Din cuprins:

Impresionismul: pictorii vieţii moderne, 1870-1890 • Cézanne: părintele nostru, al tuturor, 1839-1906 Cubismul: un alt punct de vedere, 1907-1914 Kandinsky/Orfismul/Călăreţul Albastru: sunetul muzicii, 1910-1914 Suprematismul/Constructivismul: ruşii, 1915-1925 Bauhaus: reuniunea de clasă, 1919-1933 Dadaismul: domnia anarhiei, 1916-1923 Pop-art-ul: shoppingul ca terapie, 1956-1970 Postmodernismul: falsa identitate, 1970-1989 Arta de azi: celebritate şi bani, 1988-2008-prezent

 

Will Gompertz este arts editor la BBC, interesat în mod special de arta modernă şi a scris despre artă pentru The Times, The Guardian şi BBC. În 2009 a scris un one-man comedy show despre arta modernă care s-a jucat cu casa închisă la Festivalul de la Edinburgh. A fost votat recent unul dintre cei 50 de gînditori creativi de top de către revista Creativity din New York.