e2809cawake-asleepe2809d

“Awake Asleep” este cel mai recent proiect artistic a lui Daniel Knorr in cadrul expozitiei colective “Try to make a simple gesture, no matter how small” deschisa la Trafo Gallery din Budapesta.

Lucrarea consta intr-o dioda rosie instalata direct in peretele spatiului expozitional, LED pe care artistul il aprinde sau il stinge prin Internet sau SMS când se culca si când se trezeste. Astfel, dioda se aprinde dimineata, când se trezeste Knorr, si se stinge seara, iar intregul performance dureaza pe toata perioada expozitiei. Daca dioda va fi cumparata de un colectionar sau de un muzeu, Knorr va extinde performance-ul de-a lungul intregii sale vieti. “Dupa moarte, dioda va ramâne asa cum a fost lasata, aprinsa sau stinsa, devenind o materializare a unei practici artistice”, explica artistul pentru cotidianul.ro.

Explica]ia lucrarii este aceea ca artistul isi comunica in acest fel ritmul vietii. Cred ca o astfel de lucrare ar fi buna in principal pentru nevasta lui Daniel Knorr, ori poate pentru toate rudele de gradul I, interesate de odihna artistului. Gradul de spectacol conceptual ori vizual al diodei aprise sau stinse e unul pavlovian. Expozitia de la Trafo Gallery e deschisa zilnic 3 ore de la 16 la 19, asa ca cel mai probabil nici macar aceasta operatiune de aprindere stingere nu va putea fi inregistrata de spectatori.

Folosind mijloace de exprimare sterpe vizual, o mare parte a problemelor conceptuale ale lui Daniel Knorr isi doresc sa comunice tocmai comunicarea.

Insa acest banc nu prea poate fi luat in serios. Pentru ca, daca aceasta dioda ar fi comandata de mai multi colectionari ori muzee si experimentul ar fi extins de-a lungul vie]ii, Knorr s-ar intalni atunci cu o adevarata corvoada ce l-ar transforma treptat intr-un angajat de la electrica. Artistul ar putea petrece o buna parte a vietii sale nemaifacand “arta” ci aprinzand si stingand intrerupatoare fizic, prin Internet sau SMS.

Dupa cum ramane agasanta grija artistului de a-si face viata intima cat mai publica, cu putinta in contextul in care nume mari ale artei fac tot posibilul ca sa nu le fie violata intimitatea.

Intr-o alta forma, lucrarea va fi lansata pe 6 mai, la Muzeul de Arta Moderna din Varsovia.