Ultimii zece ani ai artei contemporane româneşti au reuşit să impună pe plan mondial o „şcoală de pictură“ şi două serii de artişti foarte bine cotaţi pe piaţa de artă internaţională, la cel mai important nivel al acesteia.
La o mică distanţă de aceştia, o a treia serie de artişti români este deja în acţiune la începutul celui de-al doilea deceniu al secolului al XXI-lea: George Anghelescu, Otilia Cadar, Amalia Dulhan, Florin Pantilimon, Mihaela Paraschivu, Adrian Preda, Doina Roman, Ştefan Ungureanu, Ioana Carolina Ursa, Alexandra Bodea, Robert Fekete, Ioana Iacob, Mirela Moscu, Istvan Betuker, Kristina Raţiu, Alina Staicu, Alice Iliescu, Dan Măciucă.
Înainte de a se întîlni în realitate, tinerii artişti au făcut cunoştinţă în mediul virtual. Şi-au făcut cunoscute unul altuia portofoliile, şi-au desenat şi pictat avatarurile, au postat link-uri cu paginile lor de blog. Se vor cunoaşte/recunoaşte mai apoi, dincolo de personalităţile lor artistice virtuale, prin lucrările lor de artă. Creativitatea virtuală a mai urcat o treaptă a ficţiunii şi a interpretării simbolice, folosind decupaje din cea mai contemporană realitate posibilă, asamblate controlat în Second Life.
Dincolo de particularităţile individuale ale celor două centre artistice, există puternice similitudini. Şcoala de pictură de la Cluj şi aceea de la Bucureşti se vor muta curînd în Second Life.
Noul val figurativ al Şcolii de la Cluj şi al celei de la Bucureşti
Şcoala de la Cluj înseamnă în acest moment revenirea în forţă a figurativului, o tehnică picturală impecabilă (ce susţine valoarea obiectului artistic), reciclarea unui stil realist, pe alocuri socialist, rafinament cromatic de mare performanţă armonică, un desen de clarobscur, cu străluciri printre umbre întunecoase, coordonate dezvoltate de artişti precum Victor Man, Adrian Ghenie, Şerban Savu, Mircea Suciu, Marius Bercea, Victor Răcătău, Oana Farcaş, Ciprian Mureşan, Claudiu Cîndea, Zoltan Bela şi alţii.
În oglinda Otiliei Cadar, Istvan Betuker este o prezenţă scenografică antigravitaţională. Cele două lucrări, intitulate Cum a intrat Istvan în viaţa mea şi Istvan şi scaunul său, sînt reprezentările universului artistului de la Cluj.
A doll’s heart, compoziţia în triptic a Amaliei Dulhan, o are ca protagonistă pe Alina Staicu, proiectată într-un cadru de poveste cu întîmplări fantastice, în care o păpuşă are inima deschisă sub forma unor aripi de fluture, munţii se încreţesc asemenea cutelor unei draperii, iar coarnele unui cerb devin ramuri pentru păsări care cîntă.
Portretul supradimensionat al lui Florin Pantilimon trasează imaginile iconice de divă pop-hippy ale Mirelei Moscu în MRLMSC ori în versiunea She comes in colours. Ambele execuţii fac corp distinct în raport cu restul lucrărilor din Don’t get mad Bro, atît prin culorile folosite în stare pură, cît şi prin construcţia grafică a liniilor ce delimitează precis suprafeţele de culoare.
În Little Alice şi în Here’s Alice, Mihaela Paraschivu o aduce pe Alice Iliescu în Ţara Minunilor a personajului ei favorit. Personajul acesta a devenit un medium drag al generaţiei artistice rămase cu privirea întoarsă spre copilăria unor valori imaginate, însă neregăsite dincolo de baloanele de săpun.
Doina Roman se autoportretizează alături de Robert Fekete, sub forma a două esenţe de parfum Gaultier, în lucrarea Esence bottle. Inversarea celor două corpuri nu face decît să sporească atmosfera de tensiune dintre Femeia Fatală şi Bărbatul Cuceritor. Me, myself and I şi Robert sînt măşti ale sexualităţii şi ale erotismului seducţiei feminine ce fac din bărbat o victimă sigură.
Cele două compoziţii ale Ioanei Carolina Ursa folosesc, într-o oarecare măsură, elementele seriei sale „Nocturne“. Încadrarea circulară a acestora introduce ideea de privire intrusă, aproape voyeuristă, în universul picturii Ioanei Iacob. Lucrarea Floating sins behind your back imaginează toaleta artistei, în timp ce A girl’s „dolce vita“ şi The tale of two sisters compun secvenţe din viaţa Ioanei printre picturile sale. Motivele picturii Ioanei Iacob sînt reprezentate ca obiecte din stricta ei apropiere, ce are ca element central patul.
Cluj featuring Bucureşti
Otee a lui Istvan Betuker este o demonstraţie de virtuozitate tehnică şi de stăpînire a unei înalte performanţe picturale. Realismul şi picturalitatea armonios meşteşugite sînt semne ale maturităţii artistice atinse de Istvan Betuker.
Ioana Iacob găseşte, prin lucrarea Wishful thinking, motivul atmosferei turbionare din pictura Ioanei Ursa. Acesta nu este unul de natură metafizică, ci e ironic şi extra-pămîntean, pus pe seama apropierii unei nave UFO de lucrarea, replicată cu umor, a artistei de la Bucureşti. Setea de realitate palpabilă coboară, prin lucrarea Wishful thinking I, aura erosului într-o lume de „carne şi sînge“, ce transformă libidoul în realitate şi contemplarea în voyeurism. Plăcerea erotică este transformată şi transportată de natura artistică în plăcere vizuală.
Seria It started as a sink scene a Mirelei Moscu are atmosfera răvăşitoare a unei încăperi tulburate de umbrele albăstrii ale decadenţei şi alienării.
Poza înrămată a lui Adrian Preda face parte din natura statică cu broască ţestoasă, înscenată în lucrarea Fără titlu a Kristinei Raţiu. Avort spontan este o fabricare picturală, o replică-citat a seriei „Fashion Prey“ a lui Adrian Preda, o întîlnire a unor broaşte ţestoase cu crocodilul Lacoste.
Linogravura Hi5 photo shoot semnată de Alice Iliescu o portretizează într-un stil tăios, aproape manga, pe Mihalea Paraschivu, în timp ce aceasta se fotografiază în oglindă, iar Glam Girl este imaginea copilăriei strălucitoare, de bandă desenată, alăturate televizorului.
Contaminarea identităţii, Alienare masivă, precum şi Eroul, soldat nelegitim, lucrările lui Dan Măciucă, stau sub semnul stilistic al lui Markus Lupertz. „Conţinutul de idei este bazat pe conflictul dintre mediul interior şi mediul exterior. Pornind de la această idee, am încercat ca forma figurativă să rămînă la limita abstractului, dispersînd forma prin gestualism. Figurativul este, de asemenea, lipsit de identitate, care este ascunsă sub evidenţa materiei şi a structurii picturale.“ Dan Măciucă mărturiseşte că a încercat o combinaţie între cele două serii de lucrări ale lui Ştefan Ungureanu, denumite „Soldaţi“ şi „Maps“.
Articol aparut in Observator Cultural Numarul 494 din 01.10.2009
Foto: IOANA-URSA,-Floating-sins-behind-your-back,-2009,-oil-on-canvas,-100×100-cm.jpg
vezi imagini de la vernisaj aici
bun proiectul. pacat ca s-a mai facut. si cel mai rau mi-a parut ca au fost atat de slabe lucrarile. nu credeam ca artistii acestei generatii pot fi atat de slabi!
Nu cred ca s-a mai facut in forma asta.