9big

Art: Part Two este prima expozitie a noii Galerii 115. Conceputa in diferite tehnici digitale, colectia nu are o tema prestabilita, ci cuprinde lucrari create de 91 de artisti din 34 de tari. Scopul expozitiei este descoperirea de talente, „gasirea clasicilor de miine azi“.
Realitatea este intermediata de imagine. Mediul digital este forma moderna in care imaginea este cel mai usor de manipulat si conservat. Arta clasicilor este pentru o mare parte din public cunoscuta prin intermediul reproducerilor ei digitale. Daca accesul la originalul unicat este rezervat celor putini care se disting in categoria cunoscatorilor, mediul digital are o contributie substantiala la popularizarea artei in toate formele ei.

Arta digitala – „creata sau modificata printr-un proces computerizat“ – a ajuns la momentul iesirii din mediul virtual al monitorului computerului, la panotarea ca obiect de arta, in galerie. Considerata inca un gen minor al artelor vizuale, arta digitala forteaza barierele perceptiei vizuale si conceptelor estetice.
Partizanii mijloacelor de exprimare traditionala, fara acces la noul alfabet, desconsidera noile forme de exprimare pe motive de perisabilitate, efemeritate, invocind, mai ales, faptul ca nu mai exista atingerea (mina) artistului. Neincrederea si lipsa posibilitatii de a analiza valorile artei mediului virtual il pozitioneaza pe artistul digital la periferia artei. De altfel, lipsa artefactelor, a obiectului artistic care sa poata fi comercializat contribuie decisiv la statutul de neinsemnatate al artei digitale. Expozitia Art: Part Two si existenta Galeriei 115 isi doresc sa demonstreze contrariul.

fiecare lucrare va fi printata de exact 115 ori, dupa care fisierul va fi sters
Nevoia de obiect face ca lucrarile sa fie imprimate pe pinza in editie limitata, insotite cu certificate de autenticitate. Organizatorii selectiei ne asigura ca fiecare lucrare urmeaza sa fie printata de exact 115 ori, dupa care fisierul va fi sters. Dar poate cel mai important fapt este acela ca vizualul digital schimba iconografia in vigoare a artelor facute cu mijloace traditionale. Asta pentru ca instrumentele digitale permit folosirea oricaror combinatii de reprezentare, efecte, filtre, texturi, modelare 3D, fractali (functii matematice convertite printr-un soft in imagini), pattern-uri imposibil de creat prin mijloacele artistice traditionale. Mediul digital topeste genurile artistice traditionale in noi forme de arta. Majoritatea artistilor prezenti in expozitie sint, de aceea, mai atenti la cum reprezinta si mai putin la ce mesaj au lucrarile lor. Este o mica discrepanta intre explozia vizuala si continutul subiectelor, de cele mai multe ori, de-a dreptul pueril.

Primii pasi in sustinerea si deschiderea apetitului artei digitale au fost facuti in Romania de galeriile virtuale, de Binar – Centrul pentru Arta si Tehnologie al Fundatiei Alt Art si de festivaluri de arta digitala si muzica electronica precum Rokolectiv si Avmotional – „festivalul romanesc pentru simbioza audio video“. Consacrarea genului vine odata cu deschiderea Galeriei 115, primul spatiu din Romania care expune opere de arta digitala, ca lucrari imprimate pe pinza. „Am creat aceasta galerie din dorinta de a oferi artistilor digitali din intreaga lume oportunitatea de a-si expune operele si pentru a oferi publicului romanesc acest nou tip de exprimare vizuala. Avem mare incredere in acest proiect inedit pentru piata romaneasca de arta si in colectia Art: Part Two care este prezentata la ora actuala in galerie“, spune Silviana Bratu, curatorul Galeriei 115.
Preturile lucrarilor variaza intre 700 si 4.500 de lei si sint semnate de artisti bine cotati din lume. ii vom numi aici doar pe artistii romani prezenti in expozitie: Dragos Strat, Ioana Muszinkiewicz, Matei Apostolescu, Matei Branea, Mihai Pacurar, Oana Mihaela Cambrea, Radu Pop, Robert Gionea si Stefan Siru.

Art: Part Two
Galeria de arta digitala 115
Bd-ul Mihai Eminescu nr. 115
Vernisaj – 20 aprilie

Articol aparut in Observator Cultural Numarul 372 – 17 Mai 2007