dscn5030Tendinta actuala a artelor decorative contemporane este de a deveni monumentale. Genurile artistice sint traversate si intersectate, de cele mai multe ori radical, de limbajele artei moderne. Astfel se face ca un gen al artelor decorative devine sculptural, cu o modelare picturala.
Artista Monica Morariu investigheaza zona artelor decorative din perspectiva modelarii formei ceramice. Discursul ei plastic se concentreaza asupra spatiului vizual si al conotatiilor sale simbolice in epoca moderna.
Lucrarea sa Spatiu organic se desfasoara pe 31 de panouri ce contin reliefuri de ipsos albe. Desenele in relief de tipul dropping-ului lui Jackson Pollok descriu simplu si sintetic un traseu figurativ, ce devine abstract in nucleul sau. Erotismul organic al desfasurarii spatiului si al traseului parcurs de vizitator este o descoperire a feminitatii si feminismului in temele artistice specifice genului sculptural. Albul structurilor plane al panourilor usor concave, de ipsos, intinse pe structurile dreptunghiulare modulare de lemn formeaza traseul spiralei. Un traseu concentric ce se inchide intr-un nucleu centrifug construit dupa modelul unei tornade ori uragan. intinzindu-se pe intreg spatiul Galeriei Nit, 5m /7.5 m, circuitul spiralat al lucrarii se parcurge inca de la intrarea in spatiul galeriei. Astfel, spatiul plastic al lucrarii este intim cuprins in spatiul fizic al galeriei. Parcursul fizic al lucrarii este parte din mesajul metaforic al intilnirii cu sinele in mijlocul lucrarii.

Panourile ce construiesc traseul au o dubla fata: una figurativ-decorativa cu desene, motive si semne expresionist-abstracte si cealalta fata cu texturi minimalist geometrice. Albul imaculat al Spatiului organic este un pretext pentru jocul de umbre al desenelor in relief care-l vibreaza. intregul ansamblu are o atmosfera usor extrem-orientala asemanatoare ca rezolvare tehnica cu paravanele teatrelor de umbre japoneze. Monica Morariu dezvolta conceptualizarea vizuala a spatiului intr-o formula instalationista ce face trecerea intre bidimensionalitatea panourilor care prin asezare dezvolta o structura tridimensionala.

Spatiu organic este o lucrare ce poate avea sansa de a iesi din white cube intr-un amplasament de for public. Genul proxim al instalatiei Spatiu organic este ceea ce se numeste environement art.
Dupa cum ne marturiseste artista Monica Morariu, „Spatiul organic se transforma in spatiu vital, personal, intim, pe care-l descoperi treptat cu cit inaintezi inauntrul labirintului. Mai curind abstract decit real, el este definit, prin atributele sale, labirint organic si tactil, o reprezentare simbolica a calatoriei spirituale dincolo de lumea vizibila catre lumea invizibila a dorintelor, trairilor si adevarurilor ascunse“.
Lucrarea Monicai Morariu transpune perceptia vizuala intr-una spatiala prin provocarea de a distinge tridimensional culoarea alba si vibratiile ei.

Articol aparut in Observator Cultural Numarul 330 – 20 Iulie 2006