GALERIA NOUA
Str. Academiei 15
cod 010012 Bucuresti
M: +40 744 357007
[email protected]
www.galerianoua.ro
curator: Aurora Kiraly

va invita miercuri, 8 septembrie 2004, ora 18:00
la vernisajul expozitiei


MAYBE NEXT TIME
Gheorghe Rasovszky

MAYBE NEXT TIME prezinta o serie de proiecte de fotografie si video realizate de Gheorghe Rasovszki in anii 2000. Lucrarile din expozitie sint strins relationate, fotografiile expuse avind de cele mai multe ori un corespondent sau o continuare in filmul video.
In majoritatea lucrarilor sale video sunetul joaca un rol foarte important. Fiind un pasionat ascultator de muzica de diverse genuri, sunetul creat pentru filmele sale combina, prin suprapunerea mai multor layere sonore, melodiile unor trupe celebre cu soundtrack-ul unor filme si cu dialoguri sau inregistrari tv.

MAYBE NEXT TIME include proiectele:
Location Manager – fotografii, video, 2002
Impresii de calatorie in realitatea de dupa realitate. Un traseu printr-un Bucuresti care devine aproape de nerecunoscut, atit ca perioada cit si ca loc, prin interventia cromatica pe fotografie sau in prelucrarea materialului video. Location Manager este o ,job’ cinematografic care are misiunea de a descoperi locatii pentru filmare. Cu un demers asemanator Gheorghe Rasovszky exploreaza orasul si, prin intermediul obiectivului aparatului foto si al camerei de filmat il transforma si adapteaza unui scenariu personal.

‘Fake’ – fotografii, video, 2004
Un studiu despre decadere. Un film-surveillance in care camera de filmat ,alege’ cite un trecator pe care il insoteste pe parcursul a citeva minute. Utilizind aceeasi tehnica de colorare a filmului orasul si timpul devin greu de recunoscut, personajele fiind invaluite intr-un aer decadent si nostalgic.

‘Noul Pantelimon’ – fotografii, 2002-2003
Cuprinde o serie fotografica realizata in zona tirgului din Pantelimon. Desi lucrarile au aerul unor fotografii vechi datorita desaturarii culorii in computer si a interventiei cromatice, Noul Pantelimon ofera un mix vizual caracteristic societatii de consum – oameni si obiecte, adunati intr-un amestec incredibil, cu un puternic impact vizual.

‘Terra Nova’ – versiunea autobiograficã (fotografii, video Terra Nova, Restitutio In Integrum,Toilet City) 2000-2003
Proiectul Terra Nova a fost prezentat in 2001 in Pavilionul Romaniei la Bienala de la Venetia (curator Ruxandra Balaci).

Expozitia de la Galeria Noua mai include seriile: ‘New Songs’ – autoportrete (fotografii) 2004, ‘Dogs’ (fotografii) 2004 si ‘nettime-ro scandal’ – reportaj despre comunicare pe net (fotografii, asamblaj) 2002-2004.

”Daca ar fi sa fac o harta oarecum explicativa a activitatilor mele curente (pina in prezent) si ar trebui sa infig stegulete in punctele de acupunctura culturala pe care le-am explorat as observa ca deopotriva cu certitudinea unor experiente particulare (sau comune) prodigios consumate, exista o infinitate de alte variante provenite din aceiasi stare initiala, nealterata, care nu se refera la trecut sau la prezent ci mai degraba la un soi de antroplologie inevitabil artistica si vizuala a viitorului. Si am sa imi asum imediat ambiguitatea depre ceea ce exprima conceptul de artist sau cel de cultura, in detrimentul starii de libertate care este mult mai
importanta si cu atit mai greu de definit, aflindu-se deasupra tuturor optiunilor.” – Gheorghe Rasovszky


Gheorghe RASOVSZKY
Nascut in 1952.
A absolvit Universitatea Nationala de Arta Bucuresti in 1977, departamentul Scenografie; este membru al Uniunii Artiºtilor Plastici din România, sectia scenografie si multimedia.
Gheorghe Rasovszky este unul dintre cei mai importanti artisti romani. Creatia sa artistica complexa utilizeaza cele mai diverse medii de expresie – de la pictura, asamblaj, instalatie, fotografie si video si se intinde pe parcursul a mai mult de doua decenii.

Pe linga proiectele sale artistice este autorul unor proiecte scenografice pentru pentru film, teatru, televiziune, advertising (1978-2003).
Autor de decoruri si costume pentru toate tipurile de formate specifice de televiziune, talk-show, videoclip, spot.
Autor concept si regie al documentarului AVANGART (2002-2003, TVR Cultural) si ART AUTOR ( începînd din 2003, TVR Cultural ) serial despre artistii si arta contemporana romaneasca, in colaborare cu Carmen Rasovszky Activitati teoretice – esee in publicatiile artelier, arta, alternative.

Expozitii personale (selectie):
Pluralul Singular – picturi si fotografii regasite, galeria HT003, Bucuresti (2004); Terra Nova – proiectii multimedia, a 49-a Bienala de la Venetia, Pavilionul Romaniei* (2001); Buricul – instalaþie multimedia / fotografii și asamblaje, Muzeul Național de Arta al Romaniei, Departamentul de Arta Contemporana* (2000); Regnul Fanatic – picturi, asamblaje, fotografii, galeria Simeza Bucuresti, proiect expus si la a 47-a Bienala de la Venetia, Casa Romana** (1998); Studiu despre efemer si perisabil – picturi, asamblaje, fotografii, Centrul SOROS pentru Arta Contemporana, Bucuresti (1996); Conversatia – fotografii, asamblaje, galeria GAD, Bucuresti* (1994); Orele de aur – picturi, desene, fotoasamblaje, galeria Cãminul Artei, Bucuresti (1992); Figuri inconjuratoare – picturi, desene, obiecte, fotografii, galeria Caminul Artei, Bucuresti (1990); Design nonscenografic – proiecte scenografice, asamblaje impreuna cu Carmen Rasovszky, galeria Caminul Artei, Bucuresti (1998); Figuri antropomorfe pictura, galeria Galateea, Bucuresti (1995)
Expozitii de grup (selectie):
Transitionland, Muzeul National de Arta al Romaniei* – Restitutio In Integrum – proiectie multimedia (2000); MEdiA CULPA, Centrul Soros pentru Arta Contemporana, Bucuresti*** – Casa Ciinelui – instalaþie (1995) * curator Ruxandra Balaci ** Adrian Guta *** Irina Cios

Premii: Premiul pentru Foto / Video / Performance al Uniunii Artiștilor Plastici din Romania ( 2000); Premiul pentru Scenografie al Uniunii Artiștilor Plastici (1997); Bursa AFRA pentru Pictura – Franta (1991); Bursa pentru Scenografie a Uniunii Artistilor Plastici din Romania (1980).

Galeria Noua este situata in zona Piata Universitatii, pe strada Academiei nr. 15, vis-a-vis de Institutul de Arhitectura, iar expozitia MAYBE NEXT TIME poate fi vizitata pana pe data de 3 octombrie 2004, de miercuri pana duminica intre orele 11:00-19:00.
Sponsor: Connex
Parteneri media: Observator Cultural, IDEA, Business Review, Biz, Ziarul
Financiar, Delta RFI, http://www.bumerang.ro
Partener: RDS
Marketing Communication: add – asociatie de tineret
Pentru informatii suplimentare, fotografii, interviuri, achizitii o puteti contacta pe Erika Olea: 0723 172 850 / [email protected]
______________________________________________________________
Galeria Noua este un spatiu de arta contemporana sub patronajul Primariei Municipiului Bucuresti, sprijinit de Programul Cultural Elvetian in Romania si Centrul International pentru Arta Contemporana Bucuresti