Galeria Calina anunţă expoziţia THE GOLDEN HOURS a artiştilor Saddo şi Aitch, parte a programului curatorial Camera Lucida, coordonat de Diana Marincu

Vă invităm luni, 14 mai, ora 18, la vernisaj

 

The Golden Hours

“You must have been warned against letting the golden hours slip by; but some of them are golden only because we let them slip by.”

J.M. Barrie

 

Fiecare dintre noi păstrează în secret o colecţie de amintiri, jurnale, cărţi de poveşti şi dinţi de lapte. Mare parte din ceea ce suntem astăzi se datorează lucrurilor care ne-au populat copilăria şi pe care le-am ascuns într-un sertar pe care doar Peter Pan ar mai putea să îl descopere.

Aitch îşi reconstruiește istoria personală prin alter-ego-urile și personajele propriei biografii. Se întoarce într-un univers care la șapte ani încăpea într-un apartament cu trei camere, „locuit” de bunici, zâne, mirosuri familiare și furnici înfricoşătoare. Recuperând amintirile „fetiţei”, ea reface povestea care constituie identitatea şi îi dă sens. Şi povestea trebuie luată în serios de oamenii mari.

Saddo observă cu atenție bizareriile lumii în care trăieşte și le adună într-o arhivă de senzaţii şi impresii alcătuind un monstruos portret oniric al societății de azi. Mitologia, religia, arhetipurile și imagistica lowbrow sunt instrumentele prin care el reface vârste şi anotimpuri demult uitate. Iar personajele antropomorfice completează peisajul fantastic al unei lumi tot mai fragile.

Diana Marincu

 

Artistă, ilustratoare, creatoare de haine şi accesorii, Aitch a studiat grafica la Timişoara, a locuit o vreme la Berlin şi acum e în Bucureşti, ocupându-se de un proiect drag numit VatraCollective, împreuna cu Saddo si Kitra. Pentru ea, desenatul e cel mai important lucru, dar sunt şi perioade de o luna-doua în care nu suportă să vadă o foaie de hârtie şi atunci i se face poftă de altceva: modelat, tăiat, cusut sau gătit excesiv. A început să deseneze creaturi bizare în timpul liceului, ca un fel de reacţie la metodele academice de tratare a corpului şi anatomiei umane. A dezvoltat aceste creaturi fantastice tot mai mult, până a ajuns să le strângă pe toate într-o carte ilustrată despre „Monştri Domestici”, care conţine ilustraţii şi scurte biografii de monştri responsabili de toate necazurile noastre zilnice: păr încâlcit, teama de a călători cu maşina, trezit noaptea ca să mănânci, cadouri nepotrivite şi nedorite de Crăciun, adormit la orele de curs etc. Arta sa a evoluat în ultimii ani de la lucrări cu elemente bizare şi religioase combinate cu creaturi fantastice în scene suprarealiste, la desene şi picturi cu influenţe fashion, colorate, elegante, girly. Adesea aplică experienţa sa de graficiană şi ilustratoare în crearea de personaje tridimensionale din material textil cusut şi umplut sau personaje modelate din lut şi chiar haine făcute de mână. În general, personajele ei se constituie din nervi, pofte, iar în ultima vreme din dorul de copilărie.

 

Artist, ilustrator şi muralist român,  Saddo  şi-a început „cariera artistică” în calitate de membru fondator al unuia dintre primele grupuri de street art din România, The Playground, acum 6-7 ani la Cluj. Activitatea sa de street artist i-a adus un aer proaspăt şi distractiv  în procesul de a face artă, fiind o perioadă foarte creativă şi prolifică. Astfel, i s-a deschis calea spre scena de street art naţională şi internatională, spre arta lowbrow / pop surrealism şi spre o activitate mai intensă în expoziţii şi galerii din Bucureşti, Timişoara, Berlin, Viena, New York, Copenhaga, Montreal, Los Angeles, Glasgow, Stockholm, Salvador etc. Unul dintre proiectele mai recente este din nou unul colectiv, un spaţiu alternativ, galerie/shop/studio în care un grup de artişti, ilustratori sau designeri îşi exersează flerul de curatori, încercând să aducă în atenţia publicului românesc arta urbană, arta lowbrow şi fenomenul  jucăriilor urbane. Trecând prin diferite perioade şi influenţe (postere de filme horror, comics, design, street art), Saddo a ajuns recent la nişte forme mai elaborate ale artei lowbrow, cu influenţe mai variate, de la maeştrii flamanzi, la ilustraţii de călătorie.

 

Aitch&Saddo locuiesc, gătesc şi lucrează împreună. Dintre cele mai fun proiecte: expoziţiile de la Supalife Kiosk şi Box 32 din Berlin, As If By Magic, în colaborare cu Other, Dixon, Labrona, Produkt şi 1010, la Neurotitan Gallery în Berlin şi un proiect comun în cadrul evenimentului Detour, organizat şi sprijinit de ICR Tel Aviv, la Holon, Israel, când cei doi au lucrat împreună la pictarea unui amfiteatru sub formă de ou de mari dimensiuni, transformându-l într-un peşte uriaş în al cărui stomac se află un personaj cu cap de pasăre.

 

Galeria Calina este un spaţiu independent, dedicat artei contemporane, care încurajează creaţia tinerilor. În cei cinci ani de activitate neîntreruptă, Galeria Calina a expus artişti contemporani din ţară şi din străinătate, colaborând cu instituţii culturale interesate de promovarea artei contemporane, dar şi cu organizaţii de alt profil (pedagogie, teatru, literatură, muzică etc) în vederea dezvoltării practicilor interdisciplinare. Ideile şi proiectele dezvoltate aici sunt prezentate publicului prin expoziţii şi materiale documentare.

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.