galeria noua / new gallery
Str. Academiei 15, Bucuresti
T/F: +40 21 313 5111
M: +40 744 357 007
E-mail: [email protected]
Website: www.icca.ro/galeria_noua
Curator galerie: Aurora Dediu

va invita miercuri 4 decembrie, ora 18:00

la vernisajul expozitiei film video si fotografie

THERE IS FICTION IN THE SPACE BETWEEN

HARALD SCHERZ (Austria)
CASA GONTZ (Romania)
HANNES BÖCK (Austria)


Expozitia va fi deschisa in perioada 04.12.2002 – 12.01.2003

Cu toate ca lumea a devenit un sat global, caracterizat in primul rind prin schimbul rapid de informatii pe cale electronica, prejudecatile si interpretarile eronate persista. Amintirile si gindurile legate de interactiunea cu popoare si culturi “straine” par a fi puternic influentate de mass media si de propaganda politica. Acesta este si cazul “Cetatii Europa” si relatiei ei cu propriul “Est” – sau “Fostul Est”, cum i se spune adesea, de fiecare data la fel de impropriu.

Lucrarile prezentate in aceasta expozitie trateaza intr-un mod extrem de individual acest subiect, mutind accentul din sfera experientei personale catre un domeniu politic mai larg, si incercand astfel sa amplifice perceptia.

====

Nucleul expozitiei este constituit din cele trei filme: “Colibita, July 2002”, de Harald Scherz; “V & Me”, de Casa Gontz, si “Europe?”, de Hannes Böck, iar in centrul atentiei se afla modul de perceptie si tensiunile dintre tarile, culturile si popoarele din est si vest.

Pe linga acesta, Casa Gontz contribuie cu o serie de fotografii care se concentreaza in principal pe comunicare, pre-programare sociala si interactiune standardizata, nu numai in mediul “virtual”, dar si in cel “real”.

Cu o evolutie ulterioara greu de prevazut in momentul de fata, seria “Relations” este un caz de work in progress, care deapana povestea instrainarii, a izolarii in apropiere, a standardizarii relatiilor, toate acestea fiind promovate de dependenta noastra crescinda fata de mediile de comunicare. Perceptia noastra primara pare a se muta din ce in ce mai mult de pe real pe virtual.

Hannes Böck prezinta o serie de fotografii realizate dupa caderea Zidului din Berlin, imagini care consemneaza modul in care lucrurile s-au schimbat de atunci. Tot el este autorul filmului “Childhood”, un documentar pe super 8 despre o festivitate in familie. Un barbat spune ca filmul a fost facut atunci cand el avea virsta de doisprezece ani. Acest found footage cu un caracter foarte personal este urmat de imagini care nu au o legatura directa cu acel eveniment, dar care dezvaluie treptat istoria familiei autorului. “Childhood” este o poveste despre maturizare si amintiri, dar si felul in care acestea din urma se formeaza.

Harald Scherz prezinta alte doua filme: “walking and talking” si “fragments”.

In timp ce primul trateaza tema comunicarii, interactiunii personale si dinamicii de grup, cel de al doilea paraseste suprafata amintirilor si incearca sa patrunda mai adinc in jungla imaginilor si gandurilor.

Galeria Noua este situata în zona Piata Universitatii, pe strada Academiei nr. 15, vis-a-vis de Institutul de Arhitectura, iar expozitia THERE IS FICTION IN THE SPACE BETWEEN poate fi vizitata in perioada 4 decembrie 2002 – 12 ianuarie 2003, de miercuri pana duminica intre orele 11:00-19:00.

Sponsor expozitii: Connex
Parteneri media: Balkon, Observator Cultural, Delta RFI, Biz, Business Review, http://www.bumerang.ro, Campus
Marketing communication: add – asociatie de tineret

Pentru informatii suplimentare, fotografii, interviuri, achizitii va rugam sa ne contactati la urmatorul numar de telefon: 0721 880 926 – Dragos Olea.

________________________________________________________________

Galeria Noua este un spatiu de arta contemporana sub patronajul Primariei Municipiului Bucuresti, sprijinita de Fundatia Pro Helvetia si Centrul International de Arta Contemporana