Romul-Nutiu-Furioso

Romul-Nutiu-Furioso

418 Contemporary Art Gallery din Bucuresti anunta cu tristete stingerea din viata a artistului Romul Nutiu in dimineata zilei de joi, 5 aprilie. Nascut pe 28 iulie 1932 marele artist timisorean si-a inceput studiile artistice la Cluj, la Institutul de Arta ‘Ion Andreescu’, pentru ca apoi sa termine un masterat in cadrul Institutului de Arta din Bucuresti, sub indrumarea profesorului Alexandru Ciucurencu.

Incepand cu anul 1958 artistul a predat la Institutul de Arta din Timisoara, fiind cunoscut ca principalul reprezentant al expresionismului abstract din Romania. Lucrarile sale fac parte din colectiile Muzeului National de Arta Contemporana, Muzeului Banatului, Art in Embassies ale Departamentului de Stat al SUA, precum si din importante colectii private din Germania, Franta, Italia, SUA si Canada.

Ultima expozitie personala a artisului intitulata sugestiv Furioso! s-a incheiat in martie anul acesta la Galeria 418 Contemporary Art Gallery. Lucrarile realizate de maestru in cadrul workshop-ului de la Cetate din vara anului trecut pot fi admirate in expozitia curenta a Galeriei 418 Contemporary Art Gallery din Bucuresti, intitulata Cetate. Atelier la Dunare IV, deschisa pana pe data de 26 mai. In ultimii 4 ani Romul Nutiu a fost reprezentat in exclusivitate atat in tara cat si in strainatate de galeria noastra.

Artistul urma sa implineasca in acest an 80 de ani. Disparitia sa este o pierdere mare atat pentru arta romaneasca, dar si pentru noi ca oameni. Dumnezeu sa-l odihneasca!

Dr. Joana Grevers

Dincolo de formal sau informal, al cărui iniţiator în pictura romînească este şi va rămîne pentru totdeauna,  dincolo de orice idee preconcepută despre pictură sau despre postura de intelectual a pictorului, înainte de orice tendinţă sau deschidere a Modernităţii, pentru Romul Nuţiu arta este un echivalent. Un echivalent în măsura în care gestul poate întîlni materia pe o pînză colorată şi poate suporta imponderabilul sentiment, imposibil de susţinut şi de ţintuit. Contrar aparenţei unei arte care poartă amprenta unui drum calculat, pictura lui Romul Nuţiu rămîne experienţa îndîrjirii de a simţi, verb-lumină dintr-o lume primordială, în care culoarea cere a fi ţinută minte, iar pentru asta nu are la îndemînă decît carnea zilelor pictorului supus. Subconştientul, atîtde drag lui Romul Nuţiu, singura călăuză ordonatoare în această lume entropică, este armă şi caznă prin care adevărul de pe pînză prinde viaţă. „Lucrezi atît o pînză pînă ce simţi că un curent trece prin tine” este fraza care, probabil, mai mult sau mai puţin conştient, a clădit generaţii de studenţi timişoreni. O parte din puterea pe care trebuie să o ai pentru a te situa în faţa lumii s-a stins astăzi, odată cu stingerea lui Romul Nuţiu.

Marina Bejan

 

Un interviu din februarie 2012 aici

Expoziția Furioso, februarie 2012 București aici