Perioada: 10  mai – 14 iunie

Loc: Galeria ORIZONT | bulevardul Nicolae Bălcescu nr.23 A,  București

Vernisaj: 10 mai ora: 19.00

Organizatori: Uniunea Artiștilor Plastici | Filiala Arte Decorative – București

Curatori: Ioana Stelea & Mihai Băncilă

Coordonator științific: Ana Negoiță

Coordonator PR: Corina Gliga

Uniunea  Artiștilor  Plastici din România  organizează în perioada 10 mai – 14 iunie  2024, prin  filiala Arte Decorative, cea  de-a  36-a  ediției a  Salonului Internațional al Sticlei.  Deschiderea oficială a salonului va avea loc în data de 10 mai, de la ora 19.00, la Galeria  ORIZONT din București. 

Ediția din 2024 a Salonului Internațional al Sticlei propune o expoziție colectivă  care include aproximativ 100 de artiști, cuprinzând nume de referință din domeniu, dar și o secțiune dedicată studenților; artiști  a căror practică integrează această arie atât de specială și dificilă a artelor decorative: sticla. Totodată,  ediția curentă se remarcă printr-o participare  internațională impresionantă, cu  o structură curatorială organizată pe două categorii distincte: artiști  consacrați și studenți.

Ideea constituirii unui salon dedicat sticlei  a prins  contur în anul  1988, fiind inițiată de un grup de artiști coagulați în jurul unuia dintre cele mai cunoscute și apreciate nume din domeniu, regretatul maestru Vladimir Cioroiu. Scopul principal care a stat la baza creării acestui salon a fost acela de a  re/aduce arta sticlei în atenția publicului și a specialiștilor, să  recalibreze  poziția acestor practici în matca artelor decorative.  

Curatorii celei de a 36-a  ediții a Salonului Internațional al Sticlei aduc în prin plan un concept curatorial elaborat, care acomodează printr-un exigent proces de selecție, discursuri

artistice extrem de diferite, structurând astfel  un traseu expozițional  care are capacitatea  de a prezenta lucrări relevante și perfect sincronizate cu practicile contemporane din domeniul

sticlei, dar și cel specific artelor decorative. Echipa curatorială si-a  propus  să atragă atenția  asupra  acestei forme  de artă, fragilă și puternică, în același timp; asupra  unei întregi serii de

artiști contemporani, chiar din diferite generații, care se încăpățânează să propună lumii artistice contemporane un material cu o istorie milenară, versatil, dar cu fabuloase abilități de a se adapta și răspunde esteticii contemporane.

Dintre numele importante ale participanților internaționali prezenți în expunerea acestei ediții amintim: Anna Mlasowky  (SUA), Plamen Kondov (Bulgaria), Monica Naydenova (Bulgaria) Ramona Pauli (Germania) și Rebbeca Tanda  (Germania), dar și artiști români deja  extrem de apreciați  și recunoscuți internațional  precum  Alexandra  Mureșan sau Matei Negreanu, care  activează la Paris.

Ioana Stelea este absolventă a Universității Naționale de Arte din București, Facultatea de Arte Decorative și Design, departamentul Ceramică-Sticlă-Metal, promoția 2012, având specializarea în sticlă.

 Începând cu anul 2012, Ioana este cadru didactic  al Universității Naționale de Arte din București, Facultatea de Arte Decorative și Design. Activitatea expozițională a artiste este una extrem de complexă, aceasta participând la numeroase expoziții, conferințe și simpozioane de prestigiu din România, Bulgaria, Germania, Cehia, Marea Britanie, Belgia, Luxemburg, Italia, Finlanda, Olanda, Letonia și India.

Lucrările Ioanei Stelea  se află deja  în importante colecții publice și private din țară și străinătate.

Mihai Băncilă esteabsolvent al Universității Naționale de Arte din București, departamentul Ceramică – Sticlă – Metal, s-a format drept un artist multidisciplinar, care lucrează în sticlă, dar cu un portofoliu care include pictură, grafică și ilustrație. A participat la numeroase expoziții de grup din țară și străinătate precum: „Continuitate în Artele Focului”, București, 2014; „Salonul Sticlei”, Galeria Orizont, București, „Artele Focului”, Galeria Apollo, București, 2007; „Salonul Municipal al Artelor Decorative”, Galeria Apollo, București, 2003; European Glass Context, Bornholm, Danemarca, 2012. A primit premiul al – II- lea pentru Artele Focului în 2002 și premiul Salonului Sticlei în 2003, fiind nominalizat în cadrul aceluiași eveniment expozițional în 2022. Portofoliul curatorial  include proiecte precum: SNAC 2022 – Salonul Național de artă Contemporană, secțiunea Arte Decorative și Salonul Sticlei 35, ediție în memoriam Vladimir Cioroiu. Mihai Băncilă a fost parte din echipa de organizare a expoziției „Arte în București” 2022, fiind directorul de creație al acesteia.

Eveniment susținut de FILDAS ART și CATENA, prin Programul CATENA pentru ARTĂ

Detalii pe: facebook.com/salonulsticlei2024 | instagram.com/salonulsticlei2024/