Institutul Cultural Român prin Accademia di Romania in Roma și Departamentul de Proiecte Interne, în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici din România și cu Societatea Dante Alighieri – Filiala din București, organizează expoziția retrospectivă de pictură și gravură Constantin Udroiu – Culorile memoriei, la Sala Casa Oamenilor de Știință a Academiei Române, în luna mai a anului 2024. Curator este criticul și istoricul de artă Luiza Barcan. Organizată prin bunăvoința și cu aportul nemijlocit al doamnei profesoare Luisa Valmarin, soția regretatului artist, expoziția se află sub patronajul Ambasadei României în Italia, a Ambasadei Republicii Italiene în România și a Institutului Italian de Cultură din București.

Constantin Udroiu, artist român stabilit din 1970 în Italia, s-a născut pe 9 februarie 1930 la București și a încetat din viață pe 26 martie 2014, la Roma. După o perioadă de gravă persecuție politică, soldată cu două perioade de detenție în lagărele de la Poarta Albă și Aiud, între anii 1951-1964, Constantin Udroiu a urmat Facultatea de Arte Plastice din București și a activat atât ca pictor bisericesc, cât și ca pictor de șevalet, grafician și gravor. A fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și senator al Academiei Internaționale de Artă Modernă. A deschis peste 200 de expoziții personale în Italia, Franța, la Paris, Avignon, Bordeaux, Atena, Barcelona, Lisabona etc.
După 1989, Constantin Udroiu a revenit în țara natală, cu expoziții personale la Târgoviște și Cluj Napoca. În 2010, cu ocazia aniversării a 80 de ani, Accademia di Romania a organizat o mare retrospectivă cu cele mai reprezentative lucrări ale sale. Postum, lucrările lui Constantin Udroiu au fost prezente în importante expoziții personale și de grup în Italia, la Roma și Veneția.

Expoziția Constantin Udroiu – Culorile memoriei, ce va fi deschisă la București în mai 2024, urmează retrospectivei intitulate „Constantin Udroiu – artistul a două culturi”, din anul 2023, de la Accademia di România.

Expoziția Constantin Udroiu – Culorile memoriei va fi vernisată vineri, 17 mai 2025, ora 17.00, la Sala Casa Oamenilor de Știință a Academiei Române (București, Calea 13 septembrie, nr. 13, sector 5).
Expoziția va fi prezentată de: prof. Petre Lucaci – președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România; prof. Mihai Zamfir; dr. Luiza Barcan – curator, critic și istoric de artă; prof. Bogdan Tătaru-Cazaban; prof. Luisa Valmarin – soția artistului.