“Straie alese din povești cu prințese. Moda din secolul al XIX-lea” este o broșură ilustrată, pentru copii, despre istoria modei (urbane) din perioada 1800-1900.

Poveștile dau de multe ori indicii cu privire la hainele eroilor, mai ales atunci când acestea au un rol important în firul acțiunii. Dar oare sunt acele veșminte rodul imaginației, în totalitate? Moda, istoria și poveștile au conexiuni nebănuite.

În secolul al XIX-lea, oamenii se îmbrăcau în haine cu adevărat de prinți și prințese – deosebit de elegante, formale, stabilite după reguli riguroase. Unele articole vestimentare au avut așa o faimă, încât au rămas imortalizate în povești – cum ar fi pantofii de bal care se stricau până la finalul serii, straiele împărătești, cusute cu fir de aur și argint, punguța cu (doi) bani, etc.

Sunt prezentate, prin ilustrații, toalete complete de femei, bărbați și copii, dar și accesorii (poșete, pantofi, evantaie, pălării, etc) și lenjerie intimă (corsete, jupoane, ciorapi, etc).

Textul este însoțit de ilustrații, dar și de câteva fotografii vechi și gravuri de modă, astfel încât copiii să aibă ocazia să vadă documente atentice, inedite.

 

Broșura se distribuie gratuit.

Lansarea are loc pe  22 noiembrie, la ora 18, la Muzeul Micul Paris (str. Lipscani, nr, 41), în București.

“Straie alese din povești cu prințese. Moda din secolul al XIX-lea” este un proiect al Asociației Kinofest, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Parteneri: Radio România, Modernism, Agenda Culturală Pentru Copii, Art Historia.