Tower of strength. Instanțe ale sensibilului

Asociația 4Culture anunță deschiderea expoziției „Tower of strength. Instanțe ale sensibilului”  în data de 21 septembrie 2023, începând cu ora 19:00, la WASP Studios ( Strada Ion Minulescu 67-93, București).

Expoziția este curatoriată de Andreea Căpitănescu și prezintă rezultatul unei colaborări unice între artistele Ioana Aron, Maia Ștefana Oprea, Mirela Ivanciu, Ana Petrovici- Popescu, în urma unui laborator artistic coordonat de Marilena Preda Sânc și Ilinca Harnuț.

Prin practicile utilizate, (textil, instalație, multimedia), artistele redefinesc spațiul prin relația de interior-exterior, apropiere și distanță,  prezentând un melanj construit din fragmentele propriilor identități, a memoriei și introspecțiilor, pornind de la premisa că memoria este un construct sinestezic.

Lucrările explorează discrepanțele de gen, atât din perspectivă socială, cât și culturală, diferitele stagii ale identității, preluând fragmente din trecutul individual și colectiv. Se aduc în prim plan conexiuni individuale și confruntări comune, dileme și provocări de natură estetică, socială și culturală. Este o provocare să înțelegem că existența noastră este interdependentă între lucruri și relații care apar și dispar într-o continuă mișcare; interdependența și schimbarea fiind niște dimensiuni cruciale ale realității noastre.

Pentru mai multe detalii despre vernisaj, accesați evenimentul de pe Facebook aici. Intrarea este gratuită și expoziția se poate vizita din 21 septembrie, ziua evenimentului, până în data de 8 octombrie 2023, cu o programare în prealabil la adresa de email [email protected].

Expoziția face parte din proiectul Exploring Plurealities, care se desfășoară în perioada 2022-2024 și include evenimente transdisciplinare în domeniul artelor performative și vizuale contemporane. Artistele expoziției curente expun noi creații personale, realizate în urma unor sesiuni de mentorat în cadrul  Laboratorului #4 – Practici artistice în relație cu studiile de gen din cadrul proiectului, care s-au desfășurat la sediul WASP Working Art Space and Production. Pentru a afla informații despre evenimentele următoare accesați: exploringplurealities.ro  și Asociația 4 Culture.

Artiste

Ioana Aron, artistă  este un artist vizual român care a expus la nivel Mondial și a locuit î mai multe țări din lume datorită burselor de studiu. Fiecare cultură a adăugat un strat de complexitate artei sale. Este una dintre artistele susținute de fundația Juxtafoundation. În decembrie 2022 a câștigat premiul expoziției în cadrul consursului Mother/Artist al aceleiași fundații.

Maia Ștefana Oprea, artistă interesată de interacțiunea dinamică dintre pictură, sculptură, fotografie, video și performance. Procesul său creativ abordează abstracția, narațiunea disimulată, disoluția timpului, consumerismul, estetica co-prezenței, prin explorări a căror convergență se desenează progresiv ca un organism în continuă evoluție.

Mirela Ivanciu, artistă a căror lucrări alternează între crearea de imagini abstracte și crearea sau utilizarea reprezentărilor realiste ale elementelor naturale, de cele mai multe ori explorând imagini vechi în moduri noi. Aceste lucruri se reflectă asupra temelor de creștere organică și decădere, liniște și neliniște, întreruperi și continuitate. Mindfulness, impermanența și interdependența sunt câteva dintre conceptele centrale cu care artista lucrează.

Ana Petrovici-Popescu, artistă interesată de medii și zone noi de cunoaștere pentru a transforma poezia unei senzații într-un recipient vizual. Abordează spectralitatea conceptului de Celălalt întruchipat de femeie, migrant/ă sau persoane colonizate, pielea ca foaie de scris a subconștientului și a societății, istoria recentă și inegalitatea de gen.

Marilena Preda Sânc este o artistă interdisciplinară și profesoară la Universitatea Națională de Arte din București. Începând cu 1980, lucrările sale au fost prezentate  pe plan internațional la muzee, festivaluri, simpozioane, difuzări și galerii. Integrând formele tradițonale de artă, și artă new media, lucrările sale de artă vizualizează și investighează corpul/mintea/sufletul/comportamentul în relație cu natura și spațiul social/politic și reprezentativ. Lucrările sale de artă explorează feminismul problematic ca gen și ageism și femeia ca lider, într-o notă eco-feministă. 

Ilinca Hărnuţ este actriță, scenarist și artist multimedia. A absolvit UNATC „I.L. Caragiale”, secția actorie și este în prezent doctorandă la UNARTE. Profesează ca interpret, atât în teatru cât și în film, colaborând cu Radu Jude, Cristian Nemescu, Josef Demian, Sarra Tsorakidis, Michal Docekal, Petrică Ionescu, Alexandra Penciuc, Elena Morar etc.

Producător: Asociația 4Culture (Romania)

Partener: Mette Edvardsen (Norvegia)

Parteneri media: Radio România Cultural, Modernism, Revista Zeppelin, Revista ARTA, Feeder, IQads, România Pozitivă, Revista Golan, Empower Art&Artists, Ziarul Metropolis, Happ.ro


Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Europa și consolidarea relațiilor bilaterale dintre țările donatoare și 15 țări UE din Europa Centrală și de Sud și Statele Baltice. Cele trei țări donatoare cooperează îndeaproape cu UE prin Acordul Spațiului Economic European (SEE). Donatorii au oferit 3,3 miliarde de euro prin schema de granturi consecutive între 1994 și 2014. Pentru perioada 2014-2021, granturile SEE se ridică la 1,55 miliarde de euro. Mai multe informații pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro