Asociația LaPătrat² continuă proiectul „Ceva frumos de pus pe perete”, în parteneriat cu White Cuib, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, cu vernisarea unei noi expoziții. „Ceva frumos de pus pe perete” și-a propus ca printr-o serie de expoziții, care vor avea loc în spațiul de artă White Cuib, Str. Roosevelt 2/1, Cluj-Napoca, să invite publicul să iasă din zona de confort și să chestioneze rolul artei în societatea noastră mereu în schimbare.
Miercuri, 20 septembrie, de la 19:00, are loc deschiderea expoziției „Arta nu trebuie”, a artistului George Roșu. Expoziția va putea fi vizitată apoi până la data de 1 octombrie 2023, luni – duminică, între orele 17:00 – 20:00.
George Roșu / Arta nu trebuie
„Toți avem o idee despre cum și ce trebuie să fie arta, indiferent dacă călcăm des sau rar în muzee și galerii. Evident, ceea ce credem are, cel puțin în subconștient, valoare de adevăr universal valabil, de canon cultural, care poate să coincidă sau nu cu adevărurile altora. Adevărurile lui George Roșu se îndepărtează mult de arta estetică, călduță și nesupărătoare, apreciată atât de mult (încă) în Europa de Est. Ne-am obișnuit cu arta lipsită de provocări, eventual cu prețuri exorbitante. De ce? Pentru că așa am văzut în muzeele clasice și prin reproducerile picturilor celebre în ulei, din sufrageriile bunicilor sau de pe scările de bloc, expuse lângă mușcate și ficuși. În plus un acest gen de artă nu provoacă anxietăți. Totuși, nu asta e important. Important e să ne punem în continuare întrebări, să explorăm, să împingem un pic soclurile de marmură grea și picturile în ulei, făcând loc pentru altceva. Ceva relevant pentru mine și tine, acum, în prezent, 2023, pentru ceea ce trăim și simțim noi, nu pentru autorii manualelor de istoria artei ” -Alina Andrei, curatoarea proiectului.
George Roşu trăieşte şi lucrează în Timișoara, dar și în Sibiu, Cluj-Napoca, Iași, Suceava și București. Pentru că ar putea pleca oricând la Berlin sau undeva pe o insulă preferă să mai stea și încearcă să ajute pe plan local unde crede că mai este nevoie de el. Foloseşte cuvântul ca material şi conturul ca suport al acestuia. Consideră că umorul face parte din istoria artei şi îl foloseşte în lucrările sale, fie ele desene, instalații sau fragmente video.
În practica lui artistică cu o experiență de peste 20 de ani George Roșu reușește să treacă cu ușurință de la desen contemporan, performance și animații, la marketing, branding, networking și PR considerând că artiștii din 2023 nu sunt doar producători și consumatori de artă ci și promotori, antreprenori, curatori, organizatori, fondatori și mediatori culturali. Desenele sale se regăsesc în revistele Arta, Decât o Revistă, Scena9 și în numeroase campanii online și offline, dar mai ales pe tricouri, agende, sacoșe, în tatuaje, pe Instagram sau pe Facebook.
Expoziția face parte din seria de evenimente „Ceva Frumos de Pus pe Perete” — un proiect al Asociației LaPătrat² și White Cuib. Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Recent Comments