Asociația LaPătrat² lansează proiectul Back to square one

Asociația LaPătrat² lansează proiectul Back to square one concretizat în revitalizarea Rubik – un spațiu-gazdă, o platformă de reperare, conectare și consolidare a inițiativelor artistice independente afectate de creșterea agresivă a pieței imobiliare din Cluj-Napoca.

Curatoriat de Alexandra Mocan și Matei Toșa, Rubik s-a lansat și a existat în 2021 sub egida Fabricii de Pensule – astăzi, spațiu artistic dispărut. În perioada martie-noiembrie 2024, Rubik găzduiește cinci inițiative artistice: RAFT, Launloc, Colateral, Unirea Open Studios, Atelier Patru.

Spațiul Rubik se va deschide la adresa Piața 1 Mai nr. 1-2, Cluj-Napoca, în data de 21 martie 2024, începând cu ora 19:00, cu prima expoziție găzduită Nu fiți triști totul este foarte complicat, a artistului George Roșu, expoziție curatoriată de Alina Andrei și organizată de RAFT.

Artiștii de la Unirea Open Studios, vecini de palier cu spațiul Rubik, își vor deschide, de asemenea, atelierele în cadrul ediției Unirea Open Studios #5. Atelierele pot fi vizitate între orele 18:00 – 22:00. Publicul va putea vizita: Atelier Celina Cordoș, Atelier Oana Năstăsache – invitată Ioana Iacob, Atelier Codruț Zele, Atelier Mara Cucu – invitat Cătălin Chita, Atelier Matei Toșa și Simon George – invitat Radu Cismaș, Atelier Roxana Ajder și Alexandra Mocan – invitat Marko Stojanović și Atelier Norbert Filep – invitat Adrian Buda.

Conceput inițial ca un proiect artistic-manifest, de Alina Andrei și George Roșu, RAFT a pornit din lipsa de spații de artă independente, intenția sa fiind de a transforma acest obstacol într-un avantaj. A funcționat din 2016 în Fabrica de Pensule (Cluj), până la mutarea acesteia în 2019, și în Biblioteca de Artă Contemporană a Centrului Multicultural al Universității Transilvania (Braşov). A participat în 2017 ca spațiu artist-run invitat la Bienala Art Encounters Timișoara. Din 2023, RAFT TM funcționează în Spațiul MV Timișoara. Din 2024, RAFT SB/ DKH este deschis în spațiul Centrului Cultural German Sibiu.

Expoziția Nu fiți triști totul este foarte complicat va putea fi vizitată până în data de 26 aprilie 2024. Programul de vizitare al expoziției este joi – vineri, între orele 16:00 – 20:00.

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți urmăriți proiectul Rubik pe Instagram.

Back to square one este un proiect Asociația LaPătrat²  în colaborare cu Unirea Open Studios, RAFT, Launloc, Colateral și Atelier Patru.

Partener: ArtCrawl Cluj

Printed with love by Daisler Print House

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.