Muzeul de Artă Craiova a programat pentru duminică, 18 februarie, a.c., deschiderea expoziției „DUPĂ 10 ANI”. Mai mult decât o simplă expoziție de artă contemporană, aceasta este o expoziție-bilanț, modalitatea prin  care echipa muzeului prezintă publicului achizițiile și donațiile intrate în propriul patrimoniu, în decada 2014-2024. Picturi, sculpturi, obiecte, instalații sau filme, aceste producții artistice reflectă diverse perioade din opera celor mai importanți artiști români de pe piața de artă contemporană.

Pentru cei care nu știu sau nu își mai amintesc, Muzeul de Artă Craiova a fost închis publicului pentru o perioadă de 5 ani, între 2010 și 2015, timp în care a trecut prin vaste operațiuni de restaurare. Imediat după deschidere, instituția și-a dorit să capete o nouă dimensiune, pe care să o adauge statutului său cunoscut și respectat de depozitar al unor opere de artă vizuală clasicizate: aceea de a deveni unul din principalii promotori și colecționari ai artei din epoca actuală. De aceea, a fost pus în aplicare un nou și elaborat plan expozițional a cărui strategie a fost plasarea muzeului din Craiova pe harta celor mai importante centre de expunere a artei contemporane din România. Prin diverse parteneriate cu galerii, artiști, instituții și curatori preocupați de creația artistică românească din a doua jumătate a secolului XX și până în zilele noastre, muzeul a organizat peste 40 de expoziții având ca tematică arta contemporană, de aceea majoritatea lucrărilor care vor fi prezente în expoziție reprezintă achiziții sau donații din palmaresul acelor artiști care au expus la Craiova, începând cu anul 2015.

Fiind o raritate în programul expozițional a unui muzeu de talia celui din Craiova, o astfel de expoziție nu trebuie ratată, de aceea vă invităm să o vedeți neapărat și să ne fiți alături la deschidere, vernisajul fiind programat să înceapă la ora 14.00.

Artiști în expunere: Nicolae Alexi, George Apostu, Cătălin Bălescu, Marijana Bițulescu, Relu Bițulescu, Aurel Bulacu, Marcel Bunea, Spiru Chintilă, Dana Constantin, Călin Dan, Horia Damian, Darie Dup, Nicolae Fleissig, Constantin Flondor, Sorin Ilfoveanu, Péter Jecza, Petru Lucaci, Hans Mattis Teutsch, Florin Mitroi, Virgilius Moldovan, Ortansa Moraru, Ioan Aurel Mureșan, Christian Paraschiv, Cosmin Paulescu, Ioan Augustin Pop, Marilena Preda-Sânc, Ciprian Radovan, Mircea Roman, Mihail Trifan, Mihai Țopescu, Florentina Voichi, Aurel Vlad, Marian Zidaru.

Pe această cale, dorim să precizăm că prezența publicului la Muzeul de Artă în zilele de 17, 18 și 19 februarie va fi recompensată cu numeroase surprize prilejuite de  aniversarea lui Constantin Brâncuși, perioadă în care marelui sculptor îi vor fi dedicate mai multe evenimente, într-un maraton ce sperăm să trezească interesul și curiozitatea tuturor.

Vă așteptăm pe Calea Unirii, nr. 15, la Palatul Jean Mihail!

Eveniment: DUPĂ 10 ANI – Donații și achiziții intrate în patrimoniul Muzeului de Artă Craiova, în perioada 2014-2024;

Perioada: 18 februarie – 31 mai 2024

Vernisaj: Duminică, 18 februarie 2024, ora: 14.00

Curator: Laura Tiparu

Coordonator de proiect: Mihaela Velea

Manager al muzeului și gazdă a evenimentului: Emilian Ștefârță