SALONUL DE DESEN –  EDIȚIA A-V-A

10-20 IUNIE  2018

UNIUNEA ARTIŞTILOR PLASTICI DIN ROMÂNIA – FILIALA IAŞI ARE PLĂCEREA DE A VĂ INVITA SĂ VIZITAȚI EXPOZIȚIA SALONULUI DE DESEN –  EDIȚIA A-V-A

EXPOZIȚIA VA AVEA LOC SIMULTAN ÎN GALERIILE DE ARTĂ ,,VICTORIA” ȘI ,,TH. PALLADY”

VERNISAJ: MARȚI, 12 IUNIE 2018, ORA 18:00 – GALERIA DE ARTĂ ,,VICTORIA”

CURATOR: PROF. UNIV. DR. DRAGOȘ PĂTRAȘCU               

EXPOZIȚIA VA FI DESCHISĂ ÎN PERIOADA 10-20 IUNIE  2018

GALERIA DE ARTĂ ,,TH. PALLADY”

PIAȚA UNIRII, NR 12, IAȘI

 

Salonul de Desen 2018

10 – 20 iunie, Galeria „Victoria”/ Galeria „T. Pallady” Iași

vernisajul – marți, 12 iunie, Galeria „Victoria”

Pornind de la premisa că o expoziție poate fi un act major de cultură, în suita multitudinii manifestărilor dedicate aniversării Centenarului României moderne se include și ediția a-V-a a „Salonului de Desen”, care se va deschide la Iași, marți, 12 iunie , la Galeria de Artă „Victoria”. 

Într-o lume a globalizării, în care tendințele separatiste tind a se amplifica, celebrarea prin artă (ca „loc” privilegiat al libertății de expresie) a acestui moment astral și unic în istoria națiunii române, reprezintă un act firesc și legitim. 

Cu toate că, în general, artiștii nu agreează impunerea unei teme, ideea generică a proiectului ține de exprimarea unei stări de spirit, a unui sentiment, de expresia unei relații, a unei legături intrinseci, a sondării interiorității, prin punerea unei întrebări: „Ce înseamnă pentru mine România?”

Cum este privită România centenară, modernă, contemporană de către diverse generații de artiști. Cum o văd cei care de abia au ieșit de pe băncile universităților de artă? Dar cei care au emigrat, care trăiesc și muncesc departe de țară? Cum privesc România artiștii care bat la porțile consacrării? Dar cei cu nume de rezonanță în arta românească contemporană? Este un concept incitant și sensibil, ce nu ține de ilustrativism, ce dorește să fie departe de retorismul emfatic, de naționalismul grosier și de tendințele moralizatoare sau pur critice. Este un demers artistic ce ține în primul rând de experiența culturală și de viață, de sensibilitatea și universul interioar ale fiecăruia dintre expozanți, fiind, în același timp, o celebrare a libertății de expresie câștigate cu greu spre finalul acestui istoric centenar.

În același timp Salonul reprezintă o nouă pledoarie pentru Desen, „această conjurație mistică a liniilor care captează viața” (Auguste Rodin). Pentru că desenul, prin marea lui generozitate, prin „ușurința” cu care se poate realiza, prin faptul că este mijlocul de expresie cel mai aproape de idee, reprezintă, fără îndoială, o cale prin care, frust, direct, adevărat, nesofisticat, concis, modern, liber de orice constrângere conceptuală, se pot exprima cele mai autentice simțăminte umane, cu minimum de mijloace. Este un limbaj acceptat și înțeles de către oricine, oriunde, sunt idei, sentimente, trăiri care nu au nevoie de „traducere” pentru a fi decriptate. Cu toate că în țara noastră artiști de renume au emancipat ideea de desen ca artă de sine stătătoare încă din deceniul VI al secolului trecut, cu toate că începând cu anii `90 în SUA și Europa Occidentală desenul a devenit o zonă preferată de mulți tineri și nu numai, în România acesta continuă să se situeze într-o zonă de nișă. Nu pentru că tânăra generație ar fi dezinteresată de fenomen, ci pentru că nu există o încurajare instituțională în acest sens. Un asemenea proiect tocmai acest lucru și-l propune: repunerea desenului-idee la locul pe care îl merită în fascinantul spectacol al artei contemporane.

Salonul de Desen este un proiect bienal, demarat acum 10 ani, care s-a putut materializa cu sprijinul Primăriei municipiului Iași, al Uniunii Artiștilor Plastici – filiala Iași și al Universității Naționale de Artă „George Enescu”. În premieră, anul acesta, Institutul Cultural Român sprijină itinerarea proiectului la București și la Accademia di Romania de la Roma. Salonul a „crescut” de la o ediție la alta, devenind o manifestare importantă pe plan național, având ca invitați artiști de notorietate din România, cât și tinere talente din rândul studenților și absolvenților universităților de artă din țară.

Dragoș Pătrașcu, artist vizual, profesor universitar, curator al Salonului de Desen 2018

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.