Anul 2023 – anul aniversării centenarului lui Igor Vieru (1923 – 1988) – stă sub semnul unei ample expoziții deschise la Muzeul Național de Artă al Moldovei, expoziție care ne oferă un prilej de reevaluare a prolificei sale creații, aflate sub semnul aspirațiilor și realităților, destinului modelat de timp și contextul istoric.

Igor Vieru aparține generației de mijloc ai pictorilor moldoveni, care punea bazele unor tendințe noi, moderne în pictura moldovenească, adică o viziune artistică asupra lumii, corespunzătoare realității contemporane.

Igor Vieru – intelectual rafinat și desăvârșit, simplu și modest, cu inimă de copil și de poet deopotrivă. Alarmat, intuind și trăind realități vitrege, artistul ne conectează la farmecul și consistența obârșiei milenare din acest spațiu. Își asumă originile, poate mai mult, pulsează în același ritm cu soarta neamului său, extrăgând din feliile temporale care au acumulat și sintetizat, selectat și păstrat seva, esența, spiritul acestui popor. Dorul, candida apropiere de valorile si esențele culturii naționale, fiorul si ismul românității, persistă constant în opera lui Igor Vieru.

Vieru tindea spre o manieră de creație în care culoarea vine să transmită tot mai clar și mai pregnant întreaga complexitate a noilor valori spirituale și intelectuale ale contemporanului moldovean. El nu avea un gen preferat, ci le explora pe toate câte puțin.

Prin această expoziție, suntem invitați să explorăm universul artistic al lui Igor Vieru și să descoperim povestea unei vieți dedicate artei.

Vernisajul va avea loc miercuri, 22 noiembrie, la ora 16.00, la sediul muzeului din str. 31 August 1989, 115. Vă așteptăm cu mult drag!