Vorbe care ne bântuie sau despre actualitatea unor gânduri de altădată

Texte de Călin Hentea și imagini din colecția sa

E o vorbă din bătrâni: „Vorba multă – sărăcia omului”. Poate tocmai de aceea câteva vorbe puține, dar adânci, ivite mai demult, au rămas întipărite prin mințile noastre și ne bântuie zilele. Pe lângă aceste vorbe rostite sau scrise cândva, continuă să ne seducă și imaginile din alte timpuri care au supraviețuit în ilustrația unor cărți poștale sau fotografii de epocă. Din dialogul acestor vorbe puține și imagini trecute dar prezente în retorica noastră, s-a născut acest volum.

Este vorba despre rostiri celebre, versuri memorabile, fraze antologice, titluri de cântece și poezii, replici savuroase din cultura română sau cea internațională care-și găsesc ecou în actualitatea noastră mioritică. Astfel, shakespearianul „A fi sau a nu fi” se întâlnește cu „Dacă dragoste nu e, nimic nu e” a lui Marin Preda, iar „Iubiți-vă pe tunuri” e la câteva pagini distanță de „Je t’aime … moi non plus”. „L’état c’est moi!” „Veni. Vidi. Vinci.”, „I pak”, „Yes, We Can!”  sunt vorbe care reverberează în actualitatea noastră, la fel ca replicile lui Caragiale, versurile lui Eminescu sau amintirile și snoavele lui Creangă. N-au scăpat a fi evocați și aduși în cotidian nici Bacovia, Topârceanu, Nichita, Arghezi, Kipling, Juvenalis, Lennon sau Sorescu prin acele versuri și metafore care continuă să spună multe despre noi, cei de azi. Unele personaje inventate, precum Gikă Sauron sau Shoshoarka – Spaima Carpaților sunt ușor identificabile în fauna politică actuală. Altele, precum Goiță – băiat deștept sau Neica Popii cel Smintit sau Hanny pot fi asociate multor figuri publice din carnavalul dâmbovițean al ultimilor ani.

Până la urmă, aceste texte scurte, ilustrate uneori cu umor, alteori cu amar, sunt descifrabile în lămuririle de la final, care pot fi citite și ca un ultra scurt resume de cultură generală.

„Vorbe care ne bântuie”, un volum ca o bijuterie.   

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.