28 Octombrie, 2023 – 14 Ianuarie, 2024

În urmă cu câteva zile,  a avut loc deschiderea expoziției ‘Adina Pintilie. You Are Another Me. Eine Kathedrale des Körpers’, la Württembergischer Kunstverein Stuttgart. Concepută inițial pentru Bienala de Artă de la Veneția din 2022, expoziția de la Stuttgart marchează atât premiera germană a proiectului, cât și o nouă etapă în evoluția acestuia, prezentând pentru prima dată public noua lucrare a Adinei Pintilie – instalația cinematic-performativă ‘Waffenstillstand’ (‘Weapons Standing Still’), produsă în strânsă colaborare cu echipa instituției gazdă. Lucrarea reconstituie, în spațiul expozițional, ‘apparatus’-ul filmic situat în centrul practicii artistei, ‘spațiul alchimic’ în care realitatea și cinema-ul fuzionează și imaginile iau naștere. 

Instalație cinematic performativă (8 canale imagine, 18 canale audio, 2 sisteme teleprompter, echipament filmare si înregistrare sunet, mobilier)

Director de imagine: George Chiper-Lillemark  // Performers: Hermann Muller & Dirk Lange

Courtesy the artist Adina Pintilie & Manekino Film

Expoziția poate fi vizitată de public până pe 14 ianuarie 2024. La finalul expoziției, în seara zilei de 11 ianuarie, noua lucrare ‘Waffenstillstand’ va fi activată printr-un performance cinematografic live, în care protagoniștii, împreună cu Pintilie și echipa sa, vor invita publicul din Stuttgart să asiste și să devină participanți la procesul lor de filmare, – numit de artistă ‘incubare emoțională’ – explorând modul în care timpul și memoria, istoria personală și cea colectivă sunt întipărite în corpurile noastre și influențează modul în care trăim experiența intimității. Prin punerea (și repunerea) în scenă de amintiri și dorințe, prin împărtășirea de ritualuri și gesturi afective, procesul acesta face posibil ceea ce artista numește un spațiu-timp al ‘oglindirii’, între tranziență și transcendență, în care corpurile se descoperă reciproc, iar privirile se întorc către propria interioritate.

Expoziția solo a artistei de la Stuttgart vine în continuarea unei serii de prezentări ale proiectului pe plan internațional, în varii contexte și dimensiuni, după expunerea acestuia la Muzeul de Artă Contemporană Migros din Zurich și a extensiei sale VR, în cadrul Centrului de Artă Contemporană Kunsthal NORD din Danemarca. Dimensiunea VR a proiectului a fost creată de artistă în colaborare cu colectivul de designeri Augmented Space Agency, în parteneriat cu CINETIC Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative al UNATC Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București.

Adina Pintilie. You Are Another Me. Eine Kathedrale des Körpers’ face parte dintr-o serie de expoziții concepute de WKV Württembergischer Kunstverein Stuttgart, dedicată abordărilor intersecționale feministe și queer în artă, film, activism și cercetare, începând din 2007, cu artiste precum Anna Oppermann, Ines Doujak, Imogen Stidworthy, Lorenza Böttner, Carrie Mae Weems, Trinh T. Minh-ha, Delphine Seyrig și acum Adina Pintilie.

Pentru mai multe informatii despre expoziție și lucrările expuse, vă invităm să consultați: BROȘURA EXPOZIȚIEI

*textul este disponibil atât în Germană, cât și în Engleză

Expoziția ‘You Are Another Me. Eine Kathedrale des Körpers’ marchează cea mai recentă etapă a proiectului de cercetare artistică multi-platformă asupra intimității și corporalității inițiat de Adina Pintilie, în colaborare cu o echipă reunită din mai multe țări europene, celebrând astfel schimburile inter-culturale și colaborarea dincolo de granițele naționale. Prin diferitele limbaje și plaforme artistice ale instalației, cinema-ului, sculpturii, și performance-ului, – cercetarea sa transdisciplinară pe termen lung explorează modurile în care relaționăm cu ceilalți și cu noi înșine. 

O contribuție aparte la conversațiile actuale care reevaluează normativul în materie de gen și diversitate corporală, perspectiva distinctivă a Adinei Pintilie este transmisă printr-un cosmos și o estetică vizuală singulară, precum și printr-o regândire seducătoare a puterii imaginii în mișcare și a politicii privirii. Născută din experiențele sale personale și din colaborarea pe termen lung cu protagoniștii săi, precum dintr-o experimentare colectivă inspirată de practici terapeutice și de bodywork, metodologia idiosincratică a artistei explorează modul în care copilăria timpurie – dezvoltarea noastră cognitivă și afectivă din acea perioadă formativă ‘de dinainte de cuvinte’ – are un impact profund asupra felului în care ne raportăm la ceilalți și navigăm prin lume.

Photo credit:

Expoziția ‘Adina Pintilie. You Are Another Me. Eine Kathedrale des Korpers’ (2023, Stuttgart Kunstverein)

Imagine din lucrarea ‘Waffenstillstand / Weapons Standing Still’ (2023)

Instalație cinematic performativă (8 canale imagine, 18 canale audio, 2 sisteme teleprompter, echipament filmare si înregistrare sunet, mobilier)

Director de imagine: George Chiper-Lillemark  // Performers: Hermann Muller & Dirk Lange

Courtesy the artist Adina Pintilie & Manekino Film

Re-imaginând spațiul expozițional ca pe o ‘catedrală’ contemporană, ce încurajează deschiderea către experiențe diferite ale corporalității și viziuni diferite asupra lumii, proiectul propune noi posibilități de a vedea, de a gândi și de a relaționa, ce destabilizează retoricile vizuale și politicile convenționale ale privirii, generând noi experiențe epistemologice și transformatoare. Plasând conexiunea cu corpul ‘aproapelui’ nostru, – precum și cea cu propriul corp, – în centrul existențelor noastre atât personale, cât și politice, ne propune să ne întelegem propria umanitate și să ne exersăm capacitatea de a-l percepe pe celălalt ca pe ‘un alt eu’, ca pe o altă posibilitate a sinelui nostru. 

Imagini din expoziția ‘Adina Pintilie. You Are Another Me. Eine Kathedrale des Korpers’ (2023, Stuttgart Kunstverein)

Credit foto: Florian Model

Courtesy the artist Adina Pintilie & Manekino Film 

_________________________________________

Adina Pintilie. ‘You Are Another Me. Eine Kathedrale des Körpers’

October 28, 2023 – January 14, 2024

CREDITS

EXPOZIȚIE

Performers: Hermann Müller, Dirk Lange, Laura Benson, Hanna Hofmann, Christian Bayerlein, Grit Uhlemann

Curator: Viktor Neumann

Producătoare creativă: Bianca Oana

Design expoziției: Martin Backhaus, Hans D. Christ

Director tehnic, post-producție imagine: Martin Backhaus

Director de imagine: George Chiper-Lillemark

Operator camera a doua: Laurențiu Răducanu

Operator camera a treia: Dragoș Hanciu

Sound Design: Manuel Grandpierre

Muzică: Blixa Bargeld, Diana Miron, Einstürzende Neubauten, Throbbing Gristle, Marcel Pérès & Ensemble Organum, Ivo Paunov

Supporting cast: Răzvan Firea, Paolo Laganá, Paul Dunca/Paula Dunker

Scenograf: Adrian Cristea

Costume: Maria Pitea

Script Supervisor: Andra Bărbuică

Inginer de sunet: Veselin Zografov

Director de casting: Tanja Schuh, Florentina Bratfanof

Consultant în educatie și mediere: Daniel Neugebauer

Subtitrare și traducere: Raluca Cîrcea, Gaby Gehlen, Adina Pintilie, Bianca Oana, Viktor Neumann

PERFORMANCE

Performers: Hermann Müller, Dirk Lange 

Performance Coach: Laura Benson 

Producători: Balthasar Busmann, Sophie Erbs, Maxi Haslberger, Alžběta Karásková, Bianca Oana, Barbara Pichler, Radovan Síbrt 

Coordonator producție: Ewa Kniaziak

Asistent producție: Sophia Mayr 

Operator camera a doua: Alexander Dirninger

Operator camera a treia:  Laurențiu Răducanu  

Script Supervisor & Asistent regie: Andra Bărbuică 

Scenograf:  Anton von Bredow 

Costume: Florina Isai 

Live Sound Mix în spațiu: Manuel Grandpierre 

1st Assistants Camera: Melina Pafundi, Christoph Sommer 

2nd Assistant Camera: Julia Arif 

Grip: Jörn Kloos 

DIT/Video: Martin Knispel, Stefan Rücker 

Gaffer: Francisco Cepeda Medina 

Echipament film: Ludwig Kameraverleih Berlin 

Coordonator comunicare: Tiana Alexe 

Coordonator financiar: Maria Gabriela Mitrofan

Mulțumiri: 

Andrei Tănăsescu, Blixa Bargeld, Anca Brezeanu, Florin Buhuceanu, Victor Ciobotaru, Cosmin Costinaș, Ulla Hahn, Fredrik Nedelmann, Angela Niță, Larisa Oancea, Răzvan Pascu, Mandy Rahn, Cristina Serafim 

O expoziție produsă de Württembergischen Kunstverein Stuttgart

Coprodusă de MANEKINO FILM and partenerii lor Amerikafilm, Gaijin, KGP Filmproduktion, PINK

Finanțată de The Power of the Arts, Rudolf Augstein Stiftung, Wüstenrot Stiftung, LBBW Stiftung, Kulturamt der Stadt Stuttgart, Kulturstiftung des Bundes, Ministerium für Wissenschaft, Forschung und Kunst des Landes Baden-Württemberg

Partener tehnic: Eidotech

Partener media: Monopol

Mulțumiri: HKW Haus der Kulturen der Welt Berlin