sobre

VIVER

10.02 – 22.03.2022

Galeria do Instituto Cultural Romeno em Lisboa (Rua do Barão 10, Alfama)

Galeria Institutului Cultural Român de la Lisabona (Rua de Barão 10, Alfama) găzduiește, în perioada 10 februarie – 22 martie 2022, expoziţia colectivă s o b r e V I V E R (Asupra Viețuirii), curatoriată de pictorul Andrei Rosetti. Expoziția conține lucrări de pictură, desen, fotografie, obiect, performance, video ale grupului de artiști români contemporani NOIMA, fondat în 2003 și format din Ciprian Bodea, Dan Gherman, Cosmin Frunteş, Sorin Scurtulescu și Andrei Rosetti. Vernisajul va avea loc în data de 10 februarie, ora 18.30, în prezența artistului Cosmin Frunteş.

Izolarea artiștilor din toate domeniile artei în prima jumătate a anului 2020, perioada celor mai severe restricții din timpul pandemiei de Covid-19, a fost în unele cazuri și un prilej al unor noi, inevitabile introspecții, al găsirii unor noi modalități de exprimare. Artiștii vizuali, adesea dependenți de contactul direct (vizual sau chiar tactil) al receptorului cu opera, de vizita efectivă în galeria unde aceasta este expusă, unul din locurile predilecte unde se poate cu adevărat, nemijlocit, interacționa cu lucrarea de artă, au fost poate cei mai afectați de distanțarea socială impusă în cursul anului 2020 și ulterior.

ICR Lisabona propune, iată, un fel de revanșă-eșantion – o retrospectivă a pandemiei, din perspectiva grupuluiNOIMA. Însuși titlul expoziției, s o b r e V I V E R, înscris ca o fracție, sugerează fractura pe care pandemia Covid-19 o reprezintă în viața artiștilor, în viața noastră, a fiecăruia, și în viața societății noastre în ansamblu. Artiștii NOIMA s-au orientat spre limbajul land-art și al documentului video (trimis în expoziții la distanță). Întâlnirile au fost restrânse, în medii izolate, cabane, mânăstiri etc, fără public. A fost și un timp bun de fructificat în procesarea și arhivarea unor date adunate pe parcursul celor aproape 20 de ani de NOIMA.

Grupul NOIMA este întemeiat în 2003 în zona de vest a României – Transilvania. Fondatorii grupării au studiat pictura în Timișoara, la finele anilor ’90, în ateliere coordonate de pictorul Constantin Flondor. Primele dialoguri se nasc în facultate, în Galleria28 (Timișoara) și Cafeneaua Literara Joy’s (Arad). Gruparea devine un context necesar spre a evita izolarea (culturală), un cadru favorabil căutării unor direcții de conținut, un amplificator al unor voci, altfel solitare. NOIMA înseamnă întâi de toate un atelier colectiv de pictură, deschis adesea altor medii de exprimare – video, fotografie, instalație sau performance. Debutul NOIMA a fost legat de o revenire a picturii de plein air, iar multe dintre acțiunile grupării din ultimii ani se sprijină pe experiența observării realității înconjurătoare, ceea ce, în contextul realității pandemice, a devenit un atuu neașteptat.

În timp, începând din 2007, expozițiile NOIMA însumează preocupări de atelier ale membrilor grupării, sau ale unor colegi invitați din România, sau activi în grupări și platforme internaționale de artă contemporană cu care grupul colaborează. Cu sprijinul ICR este publicat în 2011 volumul „Adnotări – lecții de pictură”, proiect editorial realizat de Constantin Flondor și gruparea NOIMA. Din 2014, NOIMA realizează acțiuni colective, sesiuni de pictura și desen performativ în contexte și locuri diferite, în căutarea de convenții provizorii ale unei gramatici colective cu fațete multiple. Mai multe informații despre grup: https://noima.ro/.