EXPO 2020 Dubai  – Expoziția Mondială la care sunt 192 de pavilioane a țărilor participante este cel mai grandios loc de pe planetă. Sunt prezentate noutăți din diverse domenii și sunt oameni din toată lumea care le admiră și se minunează. Expoziția mai poate fi vizitată până pe 31 martie 2022.

Azi, 1 martie 2022, se celebrează Ziua Națională a Românie printr-o serie de evenimente din cadrul Pavilionului României. 

Aceste pot fi urmărite pe pagina de facebook  https://www.facebook.com/romaniaexpo2020

Din program:

Un workshop inedit de mărțișoare cu Mirela Tanc intitulat „Împreună: Ieri și Astăzi! Tu și eu!” organizat sub auspiciile Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, în colaborare cu Școala Populară de Arte și Meserii din Pitești.


Ateliere de creație alături de reprezentanții TIKA Lab – participanții pot construi alături de creatorul conceptului TIKA, Florin Cobuz, obiecte de design unicat cu diverse funcționalități, de la Home & Deco, lămpi, scaune sau obiecte de artă;


Ateliere interactive alături de reprezentanții Via.zzo 3D by Aragon – publicul vizitator poate contribui la procesul de creare a unui covor din pietre de marmură de mici dimensiuni, a cărui imagine finală va fi formată din 140 de părți componente de dimensiunea 15x15cm cu motive tradiționale românești;


Ateliere de modelaj în lut și pe pânză alături de studenții Facultatății de Științe Economice și Administrarea Afacerilor, Universitatea Transilvania, #Brașov – vizitatorii vor avea oportunitatea unică de a picta pe modele de case din zona Transilvaniei, vor descoperi arta țesutului și vor afla legende despre cele mai frumoase castele din România.


Spectacol de dansuri și tradiții populare românești – Ansamblul “Ciprian Porumbescu”.


Programul oficial de la scena Al Wasl începe de la 9.30 AM și include: 
ceremonia de deschiderea a Zilei Naționale a României la Expo2020 și un moment cultural-artistic susținut de Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului.

În această perioadă este invitată să expună lucrări de pictură artista Vali Irina Ciobanu

Foto din arhiva Vali Irina Ciobanu (în centrul imaginii)

Pavilionului României la EXPO 2020 Dubai (design proiectat de Cumulus Architecture) are ca tematică generală NOUA NATURĂ: un balans delicat între natură și tehnologie.

Eu am vizitat Pavilionul României în 20 februarie 2022.

Erau mulți vizitatori care așteptau la rând, afară ca să intre. Ulterior erau întâmpinați de un reprezentant din România, care făcea o scurtă prezentare în limba engleză.

Apoi vizitatorii puteau urmării pe ecrane gigant imagini și informații despre personalități care au marcat și inovat domenii precum știința, arta și cultura română.

Mai erau expuse fotografii sugestive cu obiective turistice și de patrimoniu din România, exemple de creații românești și o altă proiecție cu lucrări de artă, picturi făcute recent și inspirate din creația lui Brâncuși.

Ca element inedit pe care nu l-am remarcat la alte pavilioane, aici vizitatorii puteau lua parte la ateliere creative alături de artiști și artizani români și să exerseze ilustrație, puctură, tehnica mozaicului sau să afle despre tradiția mărțișorului. În acea perioadă artistul invitat era ilustratorul Jozsef Vass (https://mrmusette.ro/) din Cluj-Napoca care timp de o lună a fost prezent cu expoziție și atelier de creație.

Apoi vizitatorii puteau degusta gratutit mâncăruri cu specific românesc. Un alu aspect inedit la Pavilionul României era “H2Ro – Bar – apa Miracolul vieții” unde erau expuse și prezentate diversele sortimente de ape minerale din România. Desigur și acestea puteau fi degustate gratuit la barul H2Ro.

Fotografii de Lucian Muntean

Artistul Joszef Vass