Marți 24 octombrie, la ora 18, Galeria Art Nouveau din Târgu Mureș va găzdui vernisajul Expoziției de pictură si grafică a artistei Bíró Kálmán Enikő. Cuvânt de deschidere – Cora Fodor.

“EXALTAREA UITARII”

„Suntem in mare parte formati din amintirile noastre. Iar memoria in mare parte, este alcatuita din uitare. ( Borges:Timpul)
Aceasta expozitie isi propune sa interpreteze tema micimii, vulnearabilitatii, fragilitatii, a trecerii, dintr-un punct de vedere mai degraba subiectiv.
În consecință, în “inima” expoziției se află desene mici, fragile, banale chiar, privind materialul lor. Ele sunt expuse pe perete, neprotejate, goale, fără “strat de protecție”.
Contrar obiectivului ciclului anterior, “Exerciții de memorie în cromatica”, tema centrală a acestei serii nu este memoria, ci uitarea.
De dragul simetriei, am putea numi această serie, “Exerciții de uitare”… (În duelul amintirii și al uitării, amintirea pierde oricum…
În 2o2o, în timpul pandemiei, am realizat desene mici în creion, pe hârtie de împachetat.
Curând după aceea, am pictat acuarele (tot la dimensiuni reduse) pe baza desenelor mele, iar în anii 22-23 am realizat pânzele, unde culoarea, pensulația, linia (caligrafică) încorporată în suprafata picturală erau menite să creeze o atmosferă/spațiu/situație în care să poată fi exprimate sentimentele pe care le port de mult timp în mine cu privire la aspectul tragic al existenței umane.
Cartea lui Iov este ca un râu inundat, tumultuos, îngălbenit, învolburat, cu o putere elementară, care scoate la suprafață toate gunoaiele și le duce departe.
Seria “Exaltarea uitării” poate fi văzută ca o meditație asupra cărții lui Iov, ganduri-fragmente despre suferință, , anihilare.
Naufragiul sau nava esuata , în acest caz, sunt metafore.
Obiectele de hârtie din seria “Drumul Mătăsii” reprezintă, în cadrul expoziției, “evadarea” din două dimensiuni în trei. Seria se numește “Drumul matasii “, datorită analogiei vizuale dintre hârtia de calc și mătase.
Rolul important al luminii, atât iluminatoare, cât și translucidă
Straturile translucide ale hârtiei de calcograf creează o textură ale cărei gradații tonale dau senzația de profunzime spațială.
Spațiul se deschide și conduce privitorul din ce în ce mai departe, invocând legea termodinamicii – si conferand obiectelor de hârtie tridimensionale o calitate picturală.
Ideea de a lega Drumul Mătăsii de instalația machetă a dus la ideea de “caravanserai”, “orașul din deșert”, Orașul de vis într-un mediu ostil. -Un loc de evadare.