Luni, 23 octombrie, de la ora 17:00, are loc vernisajul expoziției „DABADA | un discurs vizual despre nonsens”, curatoriată de Mioara Lujanschi & Delia Sechel–Perrois, în spațiul Galeriei de Artă UAP din Ploiești.

DABADA este o instalație narativă in situ în care lucrările expuse sunt rezultatul unui dialog de la distanță între 7 expozanți proveniți din spații culturale diferite: Glen Galleja (Malta), Véronique Déthiollaz (Elveția), Mioara Lujanschi (România), Călin-Andrei Mihăilescu (România/Canada), Andra Panait (România), Delia Sechel–Perrois (România/Franța/Elveția), Guy Schibler (Elveția/Franța).

Lucrările s-au concretizat în texte tipărite, fotografii, cărți produse manual, design multimedia, creații tridimensionale, lucrări grafice și colaje. Privitorul este invitat să dezlege o lume încâlcită care își deapănă povestea prin obiecte banale sau insolite, bizare și cel mai adesea greu de asociat cu ceva palpabil.

Ineditul expoziției vine din caracterul interdisciplinar al abordăriI. Instalația in situ reunește participanți cu profiluri complementare: filologie, arte vizuale (pictură, desen, fotografie, colaj), arhitectură, design grafic și teoria imaginii.

Glen Calleja (artist maltez interesat de poezie și de carte ca obiect) deschide „Conversații cu tatăl meu” – o serie de 10 cărți negre cu fragmente dintr-o conversație imaginară cu Gellu Naum. Véronique Déthiollaz (artist plastic și profesor de artă la Geneva) expune 8 peisaje în dialog cu poezia lui Henri Michaux, folosind traducerea românească a cărții „Spațiul interior”. Mioara Lujanschi (filolog interesat de fotografie, colaje și instalații in situ) creează conexiuni prin texte și fotocolaje, prin decodarea mecanismelor nonsensului din creațiile lui Urmuz, Lewis Carroll,  Alfred Jarry, James Joyce, dar și ale lui Brauner, Duchamp, Escher, Klee și Ernst. Călin–Andrei Mihăilescu (scriitor româno-canadian și profesor de literatură comparată, hispanistică și filosofie) imaginează, într-un text inedit, un triunghi ecolateral din Urmuz, Caragiale și Nino Stratan. Andra Panait (profesor universitar doctor arhitect la UAUIM București, curator și designer grafic) captează vizual intertextualități grupate în serii de nonsensuri pornind de la Urmuz, Stratan, Kafka, Lautréamont, Jarry și Klee. Delia Sechel–Perrois (artist plastic membru UAP România și profesor de artă la liceu și universitate în Franța) propune lucrări concepute în medii diferite, în conexiune cu creațiile lui Urmuz, Nino Stratan, Stefan Roll, J. Kolar, Magritte, Man Ray și Erik Satie. Guy Schibler (teoretician al imaginii, profesor și artist fotograf elvețian) redă fotografic corpul uman rupt de spațiul orașului modern.

Demersul curatorial în duo se bazează pe abordarea unei viziuni din perspectivă istorico–literară (Mioara Lujanschi este absolventă de filologie, cu background în domeniul analizei textuale) conjugată cu experiența artistică în domeniul artelor vizuale (Delia Sechel–Perrois a studiat artele la București și la Geneva și este în permanent dialog cu artiștii din Elveția și România).

DABADA este compusă dintr-o serie de grupări tematice care stau sub semnul nonsensului, absurdulul și bizarului, însoțit uneori de umor negru: Camera obscură, Coase câmpii cu grație, Privirea lui Magritte, Ochiul gânditor, Urechea vorbitoare, Enigma Urmuz, Ospățul de aur, Corpuri alterate și DuoDeca-logos. Aceste grupări produc o imagine totală, un montaj mozaical, amintind de pictura multiperspectivică (pictopoeme, pictografii).

Evenimentul de lansare din data de 23 octombrie va fi deschis de Liliana Marin, președintele UAP Filiala Ploiești, în prezența artiștilor Véronique Déthiollaz, Guy Schibler, Delia Sechel–Perrois și Mioara Lujanschi.

Expoziția este deschisă publicului în perioada 19 octombrie – 1 noiembrie 2023 și poate fi vizitată gratuit de luni până vineri, între 10:00–18:00, la Galeria de Artă UAP din Ploiești (Piața Victoriei nr. 4).

„DABADA | un discurs vizual despre nonsens” este un proiect independent inițiat de Mioara Lujanschi și Delia Sechel–Perrois.

Detalii despre proiect și expozanți: www.facebook.com/events/707730564534825

***

Credit imagine: Andra Panait
Contact: [email protected]
Partener: Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Ploiești
Parteneri media: Zile și Nopți, Radio România Cultural, Amos News, Agerpres, Arte Fapte, Actualitatea prahoveană, DADA TV