2-28 octombrie 2023

Elite Art Gallery găzduiește expoziția personală a pictorului Michel Vinay, așezată sub titlul „E = M VINAY / 77”. Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 2 octombrie, ora 18.00, printr-o intervenție a criticului de artă Oliv Mircea.

Expoziție personală | Michel Vinay
2-28 octombrie 2023

„Martor a două decenii și jumătate de viață artistică și de evenimente care se petrec în România, Michel Vinay a decis să devină o prezență remarcabilă și expresivă în spațiul cultural românesc, alăturându-se de mai mulți ani grupării artistice a pictorilor din Bistrița. În plină paradigmă postmodernă prezența lui în expoziții de pictură și în saloane consemnează un fapt inedit și straniu: un artist francez se expatriază cu patria lui cu tot. El aduce în atelierul și în noua lui casă din Romania ceva din expresivitatea, spiritul ludic și dinamismul de altădată al culturii din care vine. El se plasează în devenirea sa de la început într-o logică a conjuncției cu ajutorul căreia își pecetluiește o identitate care are ineditul și stranietatea ei. Ce aduce proaspăt cu el Michel Vinay? El face prin arta pe care o practică  în așa fel încât atracția pasională  și sentimentul ludic să se inculce în operă prin dimensiunea lui deschisă, creativă. O intensificare a vieții se exprimă printr-un freamăt  și printr-o efervescență cu care reușește să îmbrățișeze tot felul de anomii și nomadisme.  Viața din lucrările lui pe care o crezusem stoarsă de vlagă își recapătă o stranie forță și vigoare. Există în ceea ce face artistul un semn de spectaculoasă tinerețe, un duh pe care îl întreține copilul etern din el. Avem paradoxuri la fiecare pas și acestea se instituie între notabilitatea recunoscută  a tradiției consacrate și anomia care stă să vină și să prindă chip. E un duh de „sălbăticie” care face ca incantațiile vechilor stiluri să coexiste și să se prezinte ca operă. Joaca pe care ne-o propune pictorul se produce în spiritul unei mereu înnoite reîncântări a lumii. Prin noile și personalele lui partituri pictorul re-învie  trasee inițiatice făcând posibil un suprarealism pe care îl îndrăgește și îl cultivă împreună cu afinii lui. Formele și jocul nu se feresc să se alăture sau să citeze de câte ori simte nevoia pe un Duchamp, Picabia, Miro, pe Max Ernst, Georgio De Chirico, căutând soluțiile ca în arta brută a lui Dubuffet sau ingeniozități ca ale lui Picasso. Pictorul caută peste tot și descoperă semne de vitalitate cu tot ce au ele peren și aventuros într-însele. Michel Vinay trăiește și lucrează în atelierul său de la Bistrița‟.
Oliv Mircea, critic de artă
 
Michel Vinay (n.1946) se naște în Lyon, Franța. Studiază la Ecole de Beaux-Art din Lyon, oraș unde a lucrat o vreme ca designer de modele de imprimeuri pentru Fabrica de Mătase. Se instalează apoi la Passonfontaine, în Franche-Comte unde lucrează în atelierul propriu ca restaurator  de mobile stil și de obiecte de artă, tablouri și sculptură. Din anul 2000 trăiește în Romania, la Bistrița și la Livezile . Aici a cumpărat o casă săsească  pe care încearcă să o restaureze. A adoptat un copil prin care și-a obținut o proaspătă bucurie de a trăi.

Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale. Sunt înfățișate publicului noi forme de exprimare artistică, abordări novatoare, proprii artei contemporane, dar și valori deja consacrate în spațiul cultural românesc. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.