FINISAJUL BIENALEI NAȚIONALE DE PICTURĂ CONSTANȚA 2023

Joi, 31 august 2023, începând cu ora 17.00, la Muzeul de Artă Constanța, va avea loc finisajul celei de a doua ediții a Bienalei Naționale de Pictură, Constanța – 2023. 100 de lucrări semnate de 100 artiști, care au fost selectați dintr-un număr de peste 250 de artiști înscriși pentru a participa la eveniment, precum și lucrări semnate de șase artiști invitați, au fost expuse, în perioada 1 iulie – 31 august 2023, pe simeze, la Muzeul de Artă Constanța.

În deschiderea evenimentului vă așteptăm la momentul coregrafic „Recycling ART”, semnat de Stela Cocârlea, scenografia Alexandru Șerbănescu, cu participarea balerinilor Marius Marin și Raluca Pleșca. Tot în deschidere va lua cuvântul criticul și istoricul de artă Mihai Plămădeală, unul dintre membrii juriului bienalei.

În legătură cu evenimentul, directorul instituției, Lelia Pîrvan Rus afirma: „o radiografiere rapidă a locurilor din care provin autorii lucrărilor ne relevă o multitudine de artiști talentați și înzestrați cu viziuni inovatoare, aflați în diverse colțuri ale țării. O mare parte dintre ei sunt din București, Iași, Timișoara, Cluj, Alba Iulia, Târgu Mureș, Deva, Galați, Bacău, Tg. Jiu, Tulcea, Brăila, Constanța, Slobozia, Piatra Neamț și Suceava. (…) Importanța unei astfel de manifestări nu cred că mai trebuie demonstrată, pentru că un oraș cum este Constanța și un muzeu ca al nostru sunt SINE QUA NON gazdele ideale pentru o astfel de bienală. Așa că, nu putem fi decât recunoscători celor care ne-au sprijinit în demersul nostru: Consiliului Județean Constanța, UAPR și partenerilor media”.

În cadrul evenimentului de joi, 31 august, vor fi decernate premii artiștilor care au fost selectați de juriu și se va lansa Catalogul Bienalei. Vor fi acordate premiile I, II și III, o mențiune și două premii speciale: Premiul special ,,Florica Cruceru” și premiul special ,,Doina Păuleanu”, pentru a le omagia pe cele două foste directoare ale Muzeului de Artă Constanța. De asemenea, un premiu special va fi acordat și de Uniunea Artiștilor Plastici din România. Acesta va fi înmânat de președintele UAP România, domnul Petru Lucaci. Lucrarea premiată cu Premiul I va intra în colecția Muzeului de Artă Constanța.

O parte dintre premiații și nominalizații acestei ediții vor participa, începând cu 1 septembrie, la TABĂRA DE PICTURĂ CONSTANȚA 2023, care va fi organizată de Muzeul de Artă, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Consiliului Județean Constanța, al Uniunii Artiștilor Plastici din România și este sponsorizat de Crama Trantu.