„89: Oglinzi și Fum”, un film documentar de lungmetraj regizat de Alexandru Stănescu, se difuzează în premieră la TVR 1, vineri, 18 decembrie, la ora 23:25. TVR este coproducător al documentarului.

Producția este rezultatul unei munci de 12 ani a unui tânar care, la Revoluție, avea 8 ani. Ascuns în spatele întrebărilor aparent naive, dispus să fie pus în corzi de „actorii” Revoluției, regizorul filmului 89: OGLINZI ȘI FUM reușește să facă un film care poartă amprenta altei generații – cea care doar s-a născut în comunism, dar nu a crescut și nu a fost educată în acei ani și nici nu are stocate amintiri care să îi modifice discursul.

Filmul poate fi văzut și pe canalul YouTube Arhiva TVRonline pe 22 decembrie, între orele 12:30 și 23:30.

Ilustrat cu imagini din arhiva TVR și arhiva Paul Cozighian, dar și cu fotografii inedite din colecțiile Andrei Bârsan, Dinu Lazăr, Andrei Pandele, Agerpres, filmul își propune să străpungă perdeaua grea care tronează peste acele zile cruciale din istoria recentă, analizând, totodată, ecourile reverberate în conștiința colectivă a posterității.

În acest documentar îi puteți vedea pe Sergiu Nicolaescu, Ion Caramitru, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Paul Cozighian, Cornel Mihalache, Constantin Corneanu, Marcel Păun, Andrei Pandele, Andrei Bârsan, Lavinia Betea, Sorin Alexandrescu.

Echipa TVR: producător delegat – Demeter András István, documentarist – Mirela Vișan, consultant drepturi de autor – Anca Șerbănescu, consilier juridic – Mihaela Măriuță, coordonator post producție – Claudia Nedelcu Duca

Producător, regizor, editor – Alexandru Stănescu