Galeria Galateea Contemporary Art are plăcerea de a vă invita miercuri 14 iunie 2023, ora 19.00 la vernisajul expoziției In/FORM/all,  a artistului vizual Eusebio Spînu.

Elogiul gestului temerar de a accidenta cu sens lăuntrul spațiului expozițional minimalist al Galeriei acoperă în aceeași măsură dinamica ce definește mecanica irepetabilă a conglomeratelor-instalații și raportul lor cu parietalul-sumă de „tablouri”, cât și curajul riscat al „mono-cromaticii” dominante, abia nuanțată de vârste menite complementarității vizuale. Să-ți poți stăpâni imboldul spre „demonstrația” de putere creatoare, ce dovadă de forță!
Constantin Hostiuc, critic și istoric de artă


Eusebio Spînu este un artist vizual polivalent – dar ca formare de bază este ceramist. A fost student la clasa renumitului profesorului Costel Badea, care i-a insuflat dragostea pentru ceramică și i-a dezvoltat abilitățile în acest domeniu. Ca artist plastic, Eusebio Spînu abordează și alte domenii ale artelor vizuale, cum ar fi sculptura, pictura, desenul sau instalația. Această abordare eclectică și deschisă către diferite medii artistice îi permite să-și dezvolte propriul stil artistic să-și exprime creativitatea într-un mod variat.

Născut în Constanța și stabilit în București, Eusebio Spînu este un artist cu o experiență vastă în domeniul artelor vizuale.

Pe lângă activitatea sa artistică, Eusebio Spînu este implicat și în educație, împărtășindu-și cunoștințele și experiența cu alți artiști și tineri talentați. Este totodată și mentor pentru mulți aspiranți în domeniul artelor plastice, oferindu-le îndrumare și încurajare în cadrul procesului lor de învățare și dezvoltare artistică.

Prin rolul său în instituții precum Liceul de Artă Constanța, Centrul Cultural “Th. Burada” Constanța și Liceul de Arte Plastice “N. Tonitza” București, Eusebio Spînu a influențat și format generații de absolvenți talentați.

Ca artist-ceramist, Eusebio Spînu a participat la numeroase expoziții de grup, atât în România , cât și în străinătate. De asemenea, el se poate mândri cu un palmares impresionant de expoziții personale desfășurate în diverse orașe din România și Elveția.
De-a lungul carierei sale a fost distins cu numeroase premii la nivel național. 

Un aspect deosebit, ce îl definește pe Eusebio Spînu, este abilitatea sa de a-și pregăti propriile materiale de lucru – cum ar fi gresia, lutul, angobele și glazurile. Timp de 30 de ani, Eusebio Spînu a lucrat cu gresie produsă în propriul său atelier, folosind utilaje specifice proprii, iar ca materie primă – solul Dobrogei (această practică a desfășurat-o în special în perioadele în care nu erau disponibile pe piață materiale ceramice gata preparate). El experimentează cu materialele ceramice precum argila, gresia, porțelanul și faianța. Se joacă cu glazuri și pământuri colorate, manipulează linia cu subtilitate și explorează volumele plastice și decorative. Întregul spectru de forme expresive oferit de ceramică este folosit cu generozitate în creațiile sale.

În expoziția “In/FORM/all”, artistul prezintă o serie de lucrări parietale din gresie, decorate cu angobe colorate, pastă și accente realizate cu glazuri. Aceste lucrări de dimensiuni relativ mici ilustrează, într-un mod fluent și captivant, armonia dintre ceramică și grafică. Expoziția mai cuprinde și câteva compoziții ceramice sculpturale și o instalație amplă. Aceste lucrări sunt realizate din gresie arsă la temperatura de 1180 de grade Celsius.

Artistul dorește să atragă atenția publicului că ceramica rămâne un material cu resurse nelimitate. Pentru artist, ceramica nu și-a epuizat resursele plastice și decorative și este unul dintre cele mai atrăgătoare materiale. El împărtășește convingerea mentorului și profesorului său, Costel Badea (unul dintre fondatorii școlii de ceramică modernă din România), conform căruia “ceramica înseamnă volum, culoare și desen”.
Lucia Lobonț, artist vizual și curator

Expoziția poate fi vizitată până în data de 12 iulie 2023.