Muzeul Național al Literaturii Române vă invită miercuri, 31 mai 2023, ora 17.30,  la vernisajul expoziției artistului Lucian Christian Hamsea, intitulată Eclectic, care va fi deschisă la sediul din Calea Griviței 64-66, sala „P. Creția”, în perioada 31 mai – 1 iulie 2023.

„Fără a lucra efectiv cu chipul uman ca referent exterior, pretext pentru o pictură figurativă canonică, Lucian Christian Hamsea rămâne în domeniul viului, al realității filtrate prin percepția omului, recompunând pe suprafața pânzei fragmente ale unei lumi aflate la granița dintre haosul primordial și apariția ordinii.

Compozițiile lui, efervescente prin dinamica gesturilor puternice din fundal, sunt organizate ulterior rațional, domolite într-un anume fel de intervenții grafice, de fire picturale care pun în ordine lucrările și le leagă formal una de cealaltă. Fiecare pictură poate fi privită ca un cadru dintr-o narațiune amplă, nonfigurativă, despre prezența omului în cosmos, despre capacitatea lui de a găsi sau de a investi sens în toate cele create sau încă necreate.” – curator Dalina Bădescu

„Îi însoţesc, de câţiva ani, parcursul artistic lui Lucian Christian Hamsea. Am cunoscut, în acest timp, un om frământat de morbul creaţiei, exigent şi adeseori nemulţumit de sine, un mentor ferm – uneori tăios de-a dreptul în apărarea principiilor în care crede, un fermecător causeur, navigând fără reticenţe în câteva limbi – vreo şase-şapte, un împătimit al artei majore, un excesiv a cărui incredibilă forţă e o caracteristică intrinsecă, permanentă a operei sale. Am urmărit pendularea sa de la figurativ la abstract, construind de cele mai multe ori punţi între cele două lumi – oricum divers şi arbitrar definite.”

Cristina Simion – galerist și critic de artă

Născut la Braşov în 1962, plecat ilegal în Occident cu câteva luni înainte de revoluţie, Lucian Christian Hamsea a studiat pictura şi sculptura la Academia de Belle Arte Nürnberg şi a predat pictură şi studii de artă contemporană la Universitatea Erlangen-Nürnberg şi la Academia Naţională de Arte Tiblisi, Georgia, care i-a acordat titlul de Profesor Honoris Causa. Trăieşte şi lucrează la Erlangen, Germania.

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.